Obavijesti

News

Komentari 0

Sullivan: 'SAD aktivno radi na oslobađanju Amerikanca kojeg su zatvorili u Afganistanu'

Sullivan: 'SAD aktivno radi na oslobađanju Amerikanca kojeg su zatvorili u Afganistanu'

Uhićenja Zapadnjaka nazvala je 'neprihvatljivima' glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost i napomenula da je SAD u kontaktu s Talibanima

VIDEO

Sjedinjene Države 'aktivno rade' na oslobađanju američkog državljanina kojeg su talibani pritvorili u Afganistanu početkom prosinca, rekao je u nedjelju savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

-Ta osoba je otišla u Afganistan nakon što je povlačenje SAD-a završeno. Neću ulaziti u osjetljivost toga, ali mogu vas uvjeriti da se to rješava na najvišim razinama naše vlade.

Najmanje osam zapadnjaka uhitili su Talibani u Afganistanu tijekom različitih incidenata u posljednja dva mjeseca, što je označilo oštru eskalaciju talibanskih akcija protiv zapadnjaka koji žive u zemlji. Među osobama koje su sada u pritvoru je šest britanskih državljana, od kojih je jedan američki legalni stanovnik, te jedan američki državljanin, rekli su za CNN izvori s izravnim saznanjima o tom pitanju u Afganistanu, Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji. Razlog za svaki pojedini pritvor je nejasan, a ne smatra se da su svi povezani.

Emily Horne, glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, nazvala je pritvaranja 'neprihvatljivima' i rekla da je SAD u kontaktu s Talibanima te pozivaju skupinu da puste zapadnjake.

- Potpuno je neprihvatljivo da Talibani drže ljudska bića kao taoce i potpuno je suprotno njihovoj navodnoj težnji da se na njih gleda kao na legitimnog aktera na svjetskoj pozornici- rekla je Horne.

- Kroz izravnu i neizravnu komunikaciju s Talibanima, pozvali smo na oslobađanje svih pojedinaca koje Talibani i njihovi opunomoćenici nepravedno drže. Zbog zabrinutosti za privatnost, sigurnost i operativnost, u ovom trenutku nemamo daljnjih komentara .

Prošlog tjedna, The Washington Post izvijestio je o vojnom izvješću, dobivenom putem zahtjeva Zakona o slobodi informacija, u kojem se detaljno navode visoki dužnosnici Bijele kuće i State Departmenta koji se opiru naporima vojske da se pripremi za povlačenje iz Afganistana.

Jedan viši zapovjednik rekao je da bi vojska bila 'mnogo bolje pripremljena za provođenje uređenije' evakuacije' da su kreatori politike obratili pozornost na pokazatelje onoga što se događa na terenu'.

Sullivan je u nedjelju odbacio izvještavanje da je administracija ignorirala upozorenja o evakuaciji američkog veleposlanstva u Kabulu u posljednjim danima američkog rata u Afganistanu.

- Čim su naši vojni čelnici i diplomati preporučili predsjedniku da to učini, doslovno te minute, naredio je evakuaciju- rekao je za CBS-ov 'Face The Nation'.

Upitan o Paulu Whelanu i Trevoru Reedu, koji su trenutno zatočeni u Rusiji, i nastojanjima da ih oslobode, Sullivan je rekao Tapperu da se osobno sastao s obiteljima oba Amerikanca.

- Izravno sam im priopćio od predsjednika Bidena da je naš prioritet da ih sigurno vratimo kući. Rusi su bili voljni angažirati se na raznim kanalima kako bi razgovarali o načinu da se to dogodi, a mi smo aktivno uključeni u napore da to učinimo. I neću ovdje više dijeliti zbog očite osjetljivosti, ali bismo željeli da Paula i Trevora vratimo kući što je prije moguće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature