News

Komentari 5

Susjedi u akciji: Hrvati i Srbi zajedno u Španjolskoj uzgajali 'travu' za europsko tržište

Susjedi u akciji: Hrvati i Srbi zajedno u Španjolskoj uzgajali 'travu' za europsko tržište

U brvnarama uzgajali marihuanu kako ne bi privlačili pažnju, a oprema koju su koristili za uzgoj vrijedi više od pola milijuna kuna

Španjolska Civilna garda u akciji "Bratstvo" privela 17 ljudi, državljana Srbije, Hrvatske, Albanije, Austrije i Čilea, zbog sumnje da su proizvodili marihuanu koju su distribuirali u Europi.

Kako piše portal Las Provincias.es, terete se za sudjelovanje u organiziranoj kriminalnoj grupi, pranje novca, zločin protiv javnog a pripadnost organiziranoj kriminalnoj grupi, pranje novca, zločin protiv javnog zdravlja, ali i za uzurpaciju nekretnina.

Uzgoj

- Operaciju smo započeli u listopadu 2020. godine i istražitelji su radili na njoj punih godinu dana, od momenta kada se pojavila sumnja da postoji organizirana grupa koja se bavi uzgojem marihuane u zatvorenom - piše na portalu.

- Ono što je bilo specifično za ovu kriminalnu grupu za razliku od drugih koji su iznajmljivali luksuzne vile, oni su koristili brvnare koje su se nalazile u izoliranim kućama, kako ne bi privlačili pažnju - piše, no brvnare-laboratorije su bile opremljene sofisticiranim tehnologijama.

- Ove tehnologije se koriste kako bi se tijekom godine dobilo više proizvoda, te se tako povećala i zarada. Dobivene narkotike nisu distribuirali samo u Riberi Alti, u kojoj su imali bazu, već su je slali u Hrvatsku, Srbiju, Albaniju, Austriju, Nizozemsku, Englesku i Rusiju - navodi izvor španjolskog portala.

Pretres

Poslije pretresa u više gradova, zaplijenjeno je čak 8.000 stabljika marihuane, klima-uređaji, ekstraktori, lampe za uzgoj, filteri.

- Oprema je vrijedna više od pola milijuna kuna, a oduzeto im je i šest vozila, čija je vrijednost procijenjena na 676 tisuća kuna kao i 22 tisuća kuna u novčanicama - piše na portalu

 

Najčitaniji članci