News

Komentari 2

'Svakome s pola mozga je jasno da Zlata Hrvoj Šipek mora otići. Ali vladajući štite svoju guzicu'

'Svakome s pola mozga je jasno da Zlata Hrvoj Šipek mora otići. Ali vladajući štite svoju guzicu'

Šef SDP-a Peđa Grbin poručuje kako su vladajući podržali izvješće DORH-a i dalje podržavaju rad glavne Državne odvjetnice i nakon što nije govorila istinu. Zapravo, dodaje, oni štite sebe

Svakome s pola mozga je jasno da se ovdje radi o prikrivanju i govorenju neistina, a možemo otvoreno reći i laganju poručio je šef SDP-a Peđa Grbin nakon što je parlamentarna većina podržala izvješće  DORH-a za 2020. godinu, a odbacila njihov zaključak za pokretanjem opoziva glavne Državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek. 

Svakome s pola mozga iz jučerašnjeg priopćenja DORH-a potpuno je jasno da je glavna Državna odvjetnica morala otići, naglasio je i dodao kako ga ne iznenađuje što je parlamentarna većina podržala izvješće i što i dalje podržava Hrvoj Šipek. 

'Naša je sreća što postoje europske institucije na koje HDZ ne može staviti svoju šapu'

- Potpuno je jasno da vladajuća većina želi zadržati Hrvoj Šipek na čelu DORH-a. O razlozima zašto to čine možemo razgovarati, ali ono što je potpuno jasno jest da je HDZ danas odlučio da institucije u RH ne trebaju raditi svoj posao. Naša je sreća što postoji EU i institucije na koje HDZ ne može staviti svoju šapu. Neka se DORH ne hvali uspješnošću kod otkrivanja provalnih krađa, da, to je važno, ali za sudbinu Hrvatske nije presudno - istaknuo je naglasivši kako je činjenica da kod kaznenih djela korupcije broj prijava veći,a  broj donošenja rješenja o pokretanju istraga daleko manji nego prethodnih godina.

- Kad tome pridodamo predmet Žalac, ponašanje glavne Državne odvjetnice u slučaju Zakona o sprječavanju sukoba interesa, onda je potpuno jasno da je glavna Državna odvjetnica Državno odvjetništvo stavila u službu i korist stranke na vlasti - rekao je šef SDP-a. 

Ako Hrvoj Šipek nastavi raditi ovako kako radi do sada, dodao je, onda će ju vladajući htjeti zadržati što je moguće duže. 

- Očito je da im odgovara. Sada su imali prilike nešto konkretno napraviti i reći da je dosta laži i zataškavanja kaznenih djela. Nisu to učinili i što bilo tko s pola mozga iz toga zaključuje? Vrlo je jasno, već prvog dana kada je predmet Žalac izašao, komunicirano iz Državnog odvjetništva "mi smo uputili predmet Uredu europskog javnog tužitelja", onda iz Ureda kažu "niste", nakon toga iz Državnog odvjetništva kažu "a dobro, ajde, nismo" pa "nismo ništa znali o ovome", onda mediji otkriju da je dobila izvješće, a ona kaže "pa nisam ga stigla pročitati." Pa se nakon toga sazna da su bili sastanci o konkretnom predmetu, svaki dan smo slušali jednu novu laž u kojoj je uhvaćena - naglašava Grbin i pita hoćemo li od EU tražiti da Uredu europskog javnog tužitelja lupi packe jer vide kaznena djela tamo gdje ih nema. 

'Vladajući štite sebe i svoju guzicu'

- A što je sa svim ostalim predmetima gdje nema nadležnosti Europskog javnog tužitelja? Sada će očito naučiti lekciju pa će krasti samo tamo gdje nadležnost ima samo DORH. I zbog tog je posao medija i nas oporbe još važniji i zbog toga ćemo još više inzistirati na Istražnom povjerenstvu, da vidimo je li ovakvih predmeta bilo još - rekao je i ukazao i na posljednje slučajeve povezanosti tvrtke Fleksbit s Hrvatskom lutrijom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Situacija je vrlo ozbiljna i vladajući je odlučuju zataškavati i štititi sebe i svoju guzicu. A tko će to na kraju platiti? Građani ove zemlje, kao i do sada, vrlo skupo - rekao je. 

Izmjene Zakona o zaštiti pučanstva: 'Nećemo ga podržati ako se ne izglasa dvotrećinskom većinom'

Što se tiče izmjena tog Zakona prema kojima se uvode sankcije za odgovorne osobe koje neće provoditi odluku o uporabi Covid potvrda od 30.000 do 50.000 kuna, Grbin ga ocjenjuje kao "lex Miljenić." Naime, predsjednik Republike tu odluku neće provoditi, a poručuje kako neće pustiti ni sanitarnu inspekciju u kontrolu. U tom slučaju kaznu dobiva Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika, jer je on na Pantovčaku odgovorna osoba. Lokalni čelnici koji neće provoditi tu odluku također će biti kažnjeni. 

- Ovo je "lex Miljenić", nisam mislio da ću to reći i nadao sam se  da to neću morati reći dok Zakon nisam pročitao. Naime, Zakon je napisan na način da su kazne propisane samo za odgovorne osobe u javno-pravnim tijelima. Da se sutra, primjerice, uvede obveza Covid potvrda u trgovačke centre, po Zakonu kako je sada napisan ne bi postojala mogućnost implementacije niti prisile prema odgovornim osobama jer HDZ ni ovo nije u stanju napisati kako treba i izaći iz svoje mržnje i sukoba sa drugima - istaknuo je  naglasivši kako HDZ ovaj Zakon koristi kao instrument sukoba s političkim neistomišljenicima. 

- To je sukus ovog Zakona. Ne samo da ga nećemo donositi dvotrećinskom većinom, što bi bilo normalno i što ćemo tražiti, nisu ga u stanju napisati ni kako treba. Kad dođe na raspravu u četvrtak, ponudit ćemo amandmane kako bi se popravio. Ako ne budu prihvaćeni i ako ne bude prihvaćeno da se o njemu glasa dvotrećinskom većinom, ne možemo i ne smijemo ga prihvatiti. Jer je on u ovom obliku izuzetno štetan za Hrvatsku - poručio je. 

Najčitaniji članci