Obavijesti

News

Komentari 4

Svinjska kuga u Mađarskoj: Na pet svinja otkrili opasnu bolest

Svinjska kuga u Mađarskoj: Na pet svinja otkrili opasnu bolest
1

Desetak zemalja Europske unije trenutačno je pogođeno afričkom svinjskom kugom. Osobito teško su pogođene Bugarske i susjedna Rumunjska. U Slovačkoj je bolest zabilježena na četiri farme

Mađarsko državno tijelo za sigurnost hrane, Nebih, u blizini Budimpešte otkrilo je na truplima divljih svinja pet slučajeva afričke svinjske kuge, objavljeno je u nedjelju. 

Uzroci zaraze otkriveni u zatvorenom lovačkom području u Budakesziju, zapadno od mađarske prijestolnice, još nisu jasni, a istraga je u tijeku, priopćile su vlasti.

Dobila status: Hrvatska je slobodna od svinjske kuge
Dobila status: Hrvatska je slobodna od svinjske kuge

Desetak zemalja Europske unije trenutačno je pogođeno afričkom svinjskom kugom. Osobito teško su pogođene Bugarske i susjedna Rumunjska. U Slovačkoj je bolest zabilježena na četiri farme. 

Premda je bolest kod svinja neizlječiva za ljude je bezopasna.

Po podacima objavljenima na internetskim stranicama mađarskih vlasti od travnja 2018. Mađarska je u zemlji otkrila gotovo 900 slučajeva afričke svinjske kuge.

U priopćenju Nebiha stoji da je voditelj državne veterinarske službe naredio uništenje svih divljih svinja na području na kojemu je dosad potvrđeno pet slučajeva bolesti.

Afrička svinjska kuga: Nove preventivne mjere u Hrvatskoj
Afrička svinjska kuga: Nove preventivne mjere u Hrvatskoj

Agencija navodi i da je područje u posljednjih nekoliko tjedana posjetilo više stranaca koji su stigli iz zemalja u kojima su već zabilježeni slučajevi zaraze svinjskom kugom, no da je zaraza možda stigla iz nekog drugog dijela Mađarske. 

Nebih je pozvao uzgajivače svinja da se pridržavaju uobičajenih mjera opreza kako bi se spriječilo širenje zaraze na ostalu stoku.