News

Komentari 7

Svjetski dan voda nazvali "blagdanom" pa iskrivili i druge znanstvene činjenice

Svjetski dan voda nazvali "blagdanom" pa iskrivili i druge znanstvene činjenice

Na društvenim mrežama se dijeli vjerski nastrojen tekst objavljen u čitanci za četvrtaše koji u nekoliko navrata iskrivljava znanstvene činjenice, a greška se potkrala i u naslovu. Svjetski dan voda prozvali su "blagdanom"

Na društvenim mrežama se već neko vrijeme dijeli tekst iz udžbenika hrvatskog jezika za osnovnoškolce četvrtih razreda naslovljen: Svjetski blagdan voda. Radi se o udžbeniku Zlatna vrata u izdanju Školske knjige i to za 2017. godinu. 

Na stranici Pokret za sekularnu Hrvatsku na Facebooku fotografija kratkog teksta je imala preko 50 dijeljenja, a autor objave naznačio je nekoliko nepravilnosti koje su se "prikrale" urednicima.

- Ovo je udžbenik za hrvatski jezik, 4. razred, u izdanju Školske knjige. Ovaj tekst je najbolji prikaz školstva u Hrvatskoj. Kao prvo, nije blagdan, već Svjetski dan voda. Kao drugo, ovo nije udžbenik za vjeronauk da bi bilo primjereno spominjati stvoritelja i biblijske bajke kao stvarne činjenice. Kao treće, ime naše zvijezde je Sunce, a imena se pišu velikim početnim slovom, za razliku od izmišljenih spodoba tipa duh božji. Ovo je neprihvatljivo i nedopustivo - piše u objavi na Facebooku.

Inače, Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Opća skupština UN-a rezolucijom od 22. veljače 1993. godine odlučila je upravo 22. ožujak posvetiti vodi kako bi se, barem na taj dan, u cijelom svijetu skrenula pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

'Neznanstveni pristup tematici'

O tekstu smo porazgovarali i s Alanom Sorićem iz udruge Protagora koji je prokomentirao zašto ovaj članak smatra nedopustivim i diskrimininarjućim za dio školaraca. 

Alan smatra kako izvan nastave vjeronauka nema mjesta ovako intoniram tekstovima jer oni krše pravo djece na slobodu vjeroispovijesti jer je udžbenik upravo namijenjen svima pa je neprimjereno pozivati se na Bibliju, Stvoritelja ili stvaranje svijeta iz biblijske perspektive. Kaže kako se radi o neznanstvenom pristupu tematici.

- Tekst je diskriminatoran prema svima koji nisu katolici i još gore, ne prenosi najbolja znanja o toj temi, a relativno je nov udžbenik - rekao je Sorić.

Poslali smo upit Ministarstvu obrazovanja i Školskoj knjizi da nam pojasne u sklopu koje cjeline se tekst nalazi i tko je dopustio da baš tako koncipiran izađe u udžbeniku, međutim, nismo dobili potpuno odgovor. 

Iz Ministarstva kažu kako su Školsku knjigu zatražili očitovanje, a od ŠK nismo dobili nikakva pojašnjenja.

- Ističemo kako je za taj udžbenik povjerenstvo za stručnu prosudbu dalo pozitivno mišljenje te je u Katalogu obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za šk. god. 2014./2015., a od školske godine 2021./2022. više neće biti u uporabi jer su upravo na prosudbi novi udžbenici za 4. razred osnovne škole - poručilu su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

Najčitaniji članci