Obavijesti

News

Komentari 2

Tarife javnih bilježnika od rujna u prosjeku skuplje za 25 posto

Tarife javnih bilježnika od rujna u prosjeku skuplje za 25 posto

Iako javnobilježničke nagrade u prosjeku poskupljuju za četvrtinu, koliko će više stajati primjerice podnošenje prijave za upis u zemljišne knjige, neke usluge poskupit će osjetno više

VIDEO

Od početka rujna naknade za usluge javnih bilježnika mogle bi porasti u prosijeku za 25 posto, prođe li vladin prijedlog o javnobilježnikim tarifama koji je od ovog tjedna u javnom savjetovanju.

Ministarstvo pravosuđa i uprave navodi da se Pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi mijenja kako bi se „revidirao sustav nagrada za najčešće javnobilježničke radnje” i proširio obuhvat prava javnih bilježnika na naknadu troškova.

Vlada odustala: Javni bilježnici ipak neće rješavati sporazumne razvode, to ostaje na sudovima
Vlada odustala: Javni bilježnici ipak neće rješavati sporazumne razvode, to ostaje na sudovima

„Zbog nesporne činjenice da su se nadležnosti javnih bilježnika značajnije proširile u odnosu na vrijeme donošenja Pravilnika o privremenoj javnobilježničkoj tarifi, uslijed čega se javni bilježnici i zaposlenici njihovih ureda moraju više angažirati prema strankama te je poduzimanje javnobilježničkih radnji sve složenije i dugotrajnije, potrebno je pristupiti izmjenama vrednovanja pojedinih javnobilježničkih radnji”, ističe ministarstvo.

Dodaju da se pravilnik mijenja i zbog usklađenja s propisima koji su stupili na snagu od njegovih posljednjih izmjena. Podsjećaju da se vrijednost boda za utvrđivanje javnobilježničkih nagrada nije mijenjala od 1994. te da su izmjene u nadležnosti javnih bilježnika uzrokovale povećane troškove poslovanja.

E-gruntovnica: Upis u zemljišne knjige odrađivat će odvjetnici i javni bilježnici i to - online!
E-gruntovnica: Upis u zemljišne knjige odrađivat će odvjetnici i javni bilježnici i to - online!

Predložene izmjene, kako navode, predstavljaju uravnotežena rješenja koja za pojedine javnobilježničke radnje povećavaju pripadajuću nagradu u prosjeku za 25 posto.

Neke usluge poskupljuju i za više od 100 posto

Izmjene istodobno onemogućuju kumulaciju nagrada odnosno ograničavaju nagrade za više javnobilježničkih radnji prema vrijednosti pravnog posla te preraspodjeljuju i šire platne razrede prema vrijednosti posla kod sastavljanja akata i potvrde privatnih isprava što, prema tvrdnjama ministarstva, pogoduje strankama.

Iako javnobilježničke nagrade u prosjeku poskupljuju za četvrtinu, koliko će više stajati primjerice podnošenje prijave za upis u zemljišne knjige, neke usluge poskupit će osjetno više.

Dva dana prije izašla iz HDZ-a, dobila posao javnog bilježnika. Sve potpisao ministar Malenica
Dva dana  prije izašla iz HDZ-a, dobila posao javnog bilježnika. Sve potpisao ministar Malenica

Među njima je deponiranje novca izvan javnoblježničkih ureda, nagrada za davanje pravnih savjeta na zahtjev stranaka povećat će se za 100 posto, dok će naknada za izdavanje potvrde o ovršnosti rješenja umjesto četiri vrijediti čak 10 bodova. Vrijednost boda pritom je kao i do sada ostala 1,33 eura.

Najčešća usluga ovjere potpisa poskupljuje za jedan bod (s 3,99 na 5,32 eura) uz dodatak od jedan bod za ovjeru preslika isprava na kojima je potpis ovjeren u prethodne tri godine, a koje imaju više od pet stranica i jedan boda za provjere ovlasti ovlaštene osobe.

Čeru iz Azrine pjesme "Pametni i knjiški ljudi" nepravomoćno su osudili na dvije godine zatvora
Čeru  iz Azrine pjesme "Pametni i knjiški ljudi"  nepravomoćno su osudili na dvije godine zatvora

Iznos nagrade za sastavljanje punomoći sa 16 se povećava na 20 bodova pa bi od rujna trebao stajati 26,6 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući