Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Teško da je pas iz čista mira samo odjednom napao tu bebu'

Tajnik Hrvatskog kinološkog saveza i kinološki sudac rekao je da je siguran da se pas i ranije postavljao na krivi način prema djetetu, no da vlasnici nisu reagirali kako su trebali...

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
71 komentara

Bojan Mataković, tajnik Hrvatskog kinološkog saveza i kinološki sudac za 24sata ističe kako mu je teško vjerovati da je pas iz čista mira, nakon 50 dana što je beba bila doma, samo odjednom napao to dijete. 

- Siguran sam da se i ranije postavljao na krivi način spram tog djeteta, a vlasnici psa otpočetka očito nisu reagirali kako su trebali i na kraju je došlo do nesreće - rekao je Bojan Mataković. On priznaje da se može pretpostaviti kako bi razlog napada psa na bebu, kako mnogi nagađaju mogla biti i ljubomora na novog člana obitelji.

MNOGI ŽELE - SAMO JEFTINO Uzgajivači: Zbog nedorečenog zakona ovog će biti sve više

- Doista je moguće da vlasnici nisu dovoljno dobro psa pripremili na dolazak prinove niti ga obučili kako da se prema bebi postavi na adekvatan način- kaže Mataković, i dodaje:

- Smatram da ne postoje pasmine koje su agresivnije od drugih, ali zato postoje one koje je teže obučit i kojima treba više autoriteta. Ne znamo pouzdano je li ovdje doista riječ o argentinskoj dogi s rodovnikom, dakle o čistokrvnom psu iz kontroliranog uzgoja, ali takve doge jesu veliki psi koji mogu doseći visinu od 60 centimetara i masu od 40 kilograma pa zahtijevaju vlasnika koji ima više snage, a s obzirom na karakter tog psa i više znanja i iskustva. Naravno, ne možemo reći ni da je vlasnik psa krivac za ovaj napad, moguć je i splet nekih nesretnih okolnosti, zato uvijek valja biti na oprezu - zaključio je Mataković.

OČAJNA MAJKA BEBE: 'Znam, ispada da nismo pazili. Jesmo. Dogodilo se u sekundi'

Objasnio je i što će se dalje događati sa psom koji je izgrizao bebu staru 50 dana. 

- Psa će prvo trebati kastrirati, odnosno sterilizirati ako je riječ o kuji, odvesti na dodatno školovanje, a morat će ići i na test socijalizacije. Ako ga ne prođe, morat će ga eutanazirati - rekao je stručnjak.

KAKO IM POMOĆI Ne postoji agresivan pas, svaki je odraz svog vlasnika i odgoja

Poručio je da bi novopečeni roditelji koji imaju pse, svoje ljubimce trebali vrlo aktivno učiti kako da se ponašaju prema prinovi, a čim primijete da ga ne mogu držati pod kontrolom ili da pas sporo uči, odnosno da pokazuje znakove agresivnosti prema djetetu, odmah ga moraju odvojiti od djeteta, barem na neko vrijeme. 

Možda vas zanima i ovo:
Message