Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
32 komentara

'Teško nam je bilo zamisliti da platimo, a ništa nismo krive'

MUKA: Ministar Kujundžić rekao je da zaposleni u Algoritmu neće morati vratiti porodiljnu naknadu ili troškove bolovanja nakon što su dvije majke jednogodišnjaka dobile kaznu od 13 tisuća kuna

32 komentara

Malo lakše dišemo i pune smo nade jer nama to zaista puno znači. Teško nam je bilo i pomisliti da moramo plaćati nešto za što zaista nismo krive, kaže nam Dajana Topalović (31) iz Bilja kraj Osijeka.

Ona je samo jedna od djelatnika brisanog Algoritma MK kojoj je HZZO htio naplatiti dio porodiljnog jer su primale naknadu nakon gašenja tvrtke. Nitko od njih nije ni znao da je Algoritam MK likvidiran u jednom danu, a da se oni i dalje vode kao zaposlenici. Ispalo je da će nakon porodiljnog i bolovanja morati sami snositi troškove zdravstvenog osiguranja. Nakon objave priče u 24sata i ministri su se angažirali da riješe ovaj apsurd.

'Pojedinci ne smiju biti žrtve' 

- Čim sam pročitao o čemu je riječ kontaktirao sam gospođe koje su se našle u ovoj apsurdnoj situaciji i resorne ministre. Nakon što su ministrica Nada Murganić i ministar Marko Pavić rekli da već na tome rade njihovi ljudi, čuo sam se i s ministrom zdravlja Milanom Kujundžićem. Poručio je ljudima da ne trebaju brinuti jer neće dopustiti da oni kao pojedinci budu žrtve nedorečenih stvari u birokraciji. Oni će, dodao je, to riješiti i ljudi neće ništa plaćati iz svojega džepa - kaže nam sindikalist Krešimir Sever.

RADNICI ALGORITMA BEZ PRAVA Kaznili rodilje, oboljelu od raka i radnika koji mora na operaciju

Podsjetimo, dvije majke jednogodišnjaka shvatile su da su u problemu kad su se otišle informirati o prekidu porodiljnog dopusta. U HZZO-u im je rečeno da će morati platiti oko 13.000 kuna za zdravstveno osiguranje koje nije bilo pokriveno otkad je u lipnju njihova tvrtka Algoritam MK brisana iz Sudskog registra. Nelogičnost je ta što im uprava nije smjela dati otkaz dok su na porodiljnom i bolovanjima, a te ovlasti nije imala ni stečajna upraviteljica Iva Petenjak.

Tako su ostali bez otpremnine i bez reguliranog statusa jer se ne mogu prijaviti na Burzu rada dok se vode kao zaposlenici bilo koje tvrtke (pa i nepostojeće), a uz to se očekivalo i da podmire troškove zdravstvenog osiguranja za koje nisu ni znali da nisu plaćeni.

BEŠĆUTNA HRVATSKA BIROKRACIJA Kaznili ih jer su rodile: 'Tvrtka propala, država želi da platim'

- Nevjerojatno je da smo cijelo vrijeme plaćale dopunsko zdravstveno, a da nam nitko nije rekao da nemamo plaćeno osnovno osiguranje. Nadam se da je ovo što kažete istina jer suprug i ja živimo od njegovih 4000 kuna s jednogodišnjakom i kreditima - zaključila je Dajana.

U istom problemu našla se i njezina kolegica Sanja Boban Sotski (39) iz Zagreba. Likvidaciju tvrtke na bolovanju dočekao je i njihov kolega Dario Marušić, koji je 18 godina radio za Algoritam MK, a zadnje dvije proveo na bolovanju jer je dva puta operirao kralježnicu. Danica Rajić iz Đakova je pak tri puta operirala rak nakon 15 godina rada u ovoj tvrtki.

'Nadamo se da će ispuniti obećanje' 

Dajana i Sanja do sada su poslale upite i zahtjeve svim nadležnim institucijama. Umjesto rješenja i uputa za rješavanje problema dobivale su samo birokratske floskule. Sindikalist Krešimir Sever objašnjava da drugo nisu ni mogle dobiti zato što ovakav problem mogu riješiti samo resorni ministri s obzirom da je riječ o situaciji koju zakon ne poznaje, a trebao bi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message