News

Komentari 44

Tik pred izbore ovako izgledaju srpski mediji: 'Vučiću, mašino'

Tik pred izbore ovako izgledaju srpski mediji: 'Vučiću, mašino'

Na svim naslovnicama prorežimskih tabloida nalaze i Vučićeve predizborne reklame sa sloganom: "Mir. Stabilnost. Vučić" i brojem šest pod kojim će se na izbornom listiću nalaziti Vučićevo ime

U nedjelju su u Srbiji lokalni, parlamentarni i predsjednički izbori. Režimski mediji pod kontrolom Aleksandra Vučića su u velikoj kampanji da svog vladara održe na vlasti. Na većini naslovnici tabloida, koji su kako smo naveli, pod šapom vladajuće stranke - Srpske napredne stranke, čiji je predsjednik, upravo, Aleksandar Vučić, dominira upravo on. 

POGLEDAJTE VIDEO: Konvoj auta u Srbiji u znak podrške ruskoj invaziji

Tako je Srpski telegraf uložio poprilično truda pa su napravili ilustraciju kojim su aktualnog predsjednika prikazali kao terminatora. Iza njega je gradilište, kako bi prikazali da je Vučić veliki graditelj Srbije. A za naslov su stavili samo jednu riječ: "Mašina". Za naslovnicu su se pomučili i urednici Aloa, još jednog prorežimskog tabloida, koji su Vučića stavili preko cijele naslovnice. Naravno, stavili su i izjave poznati, koji podupiru Vučića s naslovom: "Tim iz snova uz Vučića". 

Vučić je u prvom planu i Kuriru, koji su na naslovnicu stavili pjevačicu Jelenu Karleušu, inače vrlo oštru Vučićevu kritičarku, koja je sad promijenila mišljenje pa je u intervju rekla da će ona glasati za Vučića uz objašnjenje: "Ima li ova zemlja drugu ozbiljnu opciju osim njega? Majstor je objasnio kako se radi posao!". 

No, jedan tabloid se ističe. Informer, koji je bio najglasniji uz Vučića, na naslovnici nije stavio njega kao glavnu vijest, već krizu s plinom u Europi. Vučić je završio na malom dijelu. Nadalje, Blic je gotovo cijelu naslovnicu posvetio autorskom tekstu Aleksandra Vučića s naslovom: "Nastavljamo sanjati, raditi i graditi dalje".

Večernje novosti na gotovo cijeloj naslovnici bave se optužbama protiv Vučića i njegove vlasti, no tako što ih nazivaju "otrcanom ispovijesti pacova za sitne političke poene". Radi se o optužbama Bobana Bogdanovića kojeg režimski mediji nazivaju nadimkom Pacov (štakor op.a.) u kojima je rekao kako iza ubojstva srpskog političara Olivera Ivanovića iz Kosova stoje ljudi bliski Vučićevoj vlasti. 

Tabloid Objektiv je kao glavnu vijest na naslovnici istaknuo istup ministra unutarnjih poslova i Vučićevog koalicijskog partnera Aleksandra Vulina koji je rekao da se sprema sabotaža na izborima i da kriminalci planiraju ući u Srbiju i na dan izbora razbijati glasačke kutije i raditi nerede. Objektiv je stavio naslov: "Pale Srbiju na dan izbora." Vučiću je također posvećen dio naslovnice tako što se najavljuje njegov intervju u emisiji.

Naime, u Srbiji se 3. travnja održavaju predsjednički, parlamentari i lokalni izbori. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji lovi novi, odlučio je usred kampanje mladima podijeliti po 100 eura državnog novca.

Vučić i njegova Srpska napredna stranka, koja već deset godina drma Srbijom, najveći su favoriti za pobjedu. Najveći udarac Vučiću bilo bi to da ne dobije predsjedničke izbore u prvom krugu. Drugi krug predsjedničkih izbora uzdrmao bi temelje njegove desetogodišnje vladavine u Srbiji. No njemu izbori za predsjednika nisu najveći problem. Muku muči s parlamentarnim i dijelom lokalnih izbora. 

Nadalje, Vučiću se ozbiljno drma i vladavina u Beogradu. Za kandidata je postavio bivšeg rivala, a sad vrlo bliskog suradnika Aleksandra Šapića, inače bivšeg vaterpolskog prvaka, koji je zbog tog transfera izgubio glasove koje je dobivao upravo zbog činjenice da nije bio uz Vučića. Na tim izborima široka oporbena koalicija kandidirala je sveučilišnog profesora i diplomata Vladetu Jankovića, koji ima ozbiljne izglede sjesti u fotelju prvog čovjeka Beograda.

Taj ishod zasigurno bi doveo do početka kraja Vučićeve vladavine. Zato Vučić radi ono što najbolje zna. Huška i utjeruje strah svojim građanima ne bi li zadržao glasače i upozorio ih na opasnost promjene vlasti. Prema anketama trećina građana Srbije ne namjerava izaći na izbore 3. travnja, pokazuju posljednja ispitivanja javnog mnijenja koja Vučiću predviđaju pobjedu u prvom krugu, a vladajućoj koaliciji na čelu s naprednjacima (SNS) natpolovičnu većinu u parlamentu.

Ankete provedene u završnici izborne kampanje ukazuju da bi Vučić, izađe li više od polovice ukupno 6,5 milijuna upisanih birača, u prvom krugu osvojio drugi uzastopni predsjednički mandat s oko 60 posto osvojenih glasova. Od sedmero Vučićevih protukandidata najbolje plasirani u anketama je umirovljeni general Zdravko Ponoš, kojeg je kandidirala koalicija stranaka centra, desnog centra, građanskih pokreta i sindikata Ujedinjeni za pobjedu Srbije, a za njega bi glasalo približno 19 posto birača, što je postotak opredjeljenih i za parlamentarnu listu te vodeće oporbene koalicije. 

Na parlamentarnu većinu s nešto više od 62 posto glasova mogu računati Vučićeva Srpska napredna stranka i partije koje ju podržavaju ili su s njom dosad bile u koaliciji. Izborni prag prešli bi pouzdano Ujedinjeni za pobjedu Srbije, koalicija grupacija stranaka i pokreta zeleno-lijeve koalicije "Moramo", te možda još tri do četiri uglavnom desno orijentirane političke grupacije.

Na rubu izbornog praga je koalicija "Ajmo ljudi" nekadašnjeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, te radikali (SRS) haškog osuđenika Vojislava Šešelja, koji na ovim izborima podržavaju Vučićevu kandidaturu i nastoje se vratiti u parlament. 

Najčitaniji članci