News

Komentari 23

Tonga nakon erupcije vulkana i tsunamija: 'Mislila sam da je stigao kraj svijeta, teško je...'

Tonga nakon erupcije vulkana i tsunamija: 'Mislila sam da je stigao kraj svijeta, teško je...'

Iako su neki stanovnici najteže pogođenih udaljenih otoka u Ha'apaiju evakuirani na glavni otok Tongatapu, ostali su odbili otići. Zbog pepela se djeca više ne igraju vani

Zbog pepela se djeca više ne igraju vani. Zbog otežane komunikacije i internetske usluge kao da su odsječeni od ostatka svijeta. Prošlotjedna erupcije vulkana i tsunami u Tongi psihološki loše su utjecali na tamošnje stanovnike, kazali su humanitarni radnici iz Crvenog križa za Reuters.

POGLEDAJTE VIDEO:

Crveni križ osigurao je šatore, hranu, vodu i osnovne potrepštine za 173 kućanstva na glavnom otoku Tonge.

- Svima nam je teško trenutno - rekao je Drew Havea, potpredsjednik Crvenog križa u Tongi.

- Zbog pepela obitelji paze da se djeca ne igraju vani, svi su zatvoreni - rekao je.

Iako su neki stanovnici najteže pogođenih udaljenih otoka u Ha'apaiju evakuirani na glavni otok Tongatapu, ostali su odbili otići - objasnio je Havea.

Katastrofa će još neko vrijeme utjecati na njihove živote. U Tongi mnogi brinu o još jednom.

- Svaki odrasli je kao dijete učio na satu geografije da je ovo područje 'vatreni prsten'. Prilično smo zabrinuti i razmišljamo koliko su ova mjesta aktivna zapravo - rekao je Havea.

Vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai nalazi se na seizmički aktivnom Pacifičkom vatrenom prstenu, a erupcija je poslala valove tsunamija preko Tihog oceana. Čula se i na Novom Zelandu koji je od tog mjesta udaljen 2.300 kilometara. Erupcija je bila toliko snažna da su svemirski sateliti uhvatili, ne samo ogromne oblake pepela, već i atmosferski udarni val.

- Mislila sam da je došao kraj svijeta - prisjetio se John Tukuafu, vlasnik Vakaloa beach resorta koji je morao spasiti svoju ženu iz tsunamija. Resort je smješten u Kanokupolu, jednom od najgore pogođenih područja na Tongatapi. Na mjestu gdje se prije moglo ležati na plaži sada 'leže' iščupana drveća i krhotine.

- Cijeli otok je šokiran - rekla je Mary Lyn Fonua, urednica tamošnjeg medijskog portala Matangi Tonga Online. Kaže, trebalo je tjedan dana da se ljudi oporave od 'pulsirajućeg' i užasnog zvuka erupcije. Stanovnici se sada nadaju tropskoj kiši koja će oprati erupcijsku prašinu, rekla je Fonua. Lišće je posmeđilo, otpada. 

- Bilo je preglasno za čuti, ali sam osjetila. Kuća je vibrirala, prozori su se tresli, bilo je sve intenzivnije dok nije došlo do erupcije - opisala je i dodala da je kada je tsunami udario pričala sa svojim sinom na telefon. Linija se sama prekinula, a Fonuin sin prepao se da ju je tsunami ubio. Linije su i dalje prekinute što kod mnogih izaziva veliku zabrinutost. Odvojeni su od ostatka svijeta, no Tongani su odmah nastavili s hitnim spasilačkim naporima.

Struju su dobili tjedan dana od katastrofe. Vode nisu imali, a rezervoari su bili puni pepela. Brodovi i letovi iz cijelog svijeta su pristizali kako bi im osigurali prijeko potrebne zalihe hrane, odjeće i ostalih osnovnih životnih potrepština kao i komunikacijsku opremu.

Najčitaniji članci