Obavijesti

News

'Trebamo ukloniti postulat da je biološka obitelj najbolja obitelj'

'Trebamo ukloniti postulat da je biološka obitelj najbolja obitelj'

Marta Divjak koja je i sama prošla kroz proces posvajanja, kaže da su se njeni roditelji odrekli roditeljskih prava i da joj biološka obitelj ne nedostaje. Kaže da je to bila vjerojatno njihova najbolja odluka

VIDEO

Marta Divjak i Antonija Skender iz inicijative "Moramo vam nešto reći" i prije tragičnog slučaja preminule djevojčice (2) pisale su ministru Josipu Aladroviću navodeći ključne probleme u sustavu socijalne skrbi i predlažući mu rješenja.

- Marta je poslala mail četiri do pet dana prije ovog tragičnog događaja u kojem poručujemo da se ovakve stvari događaju i da će se nastaviti događati ako pod hitno ministarstvo ne prođe kroz reformu koju najavljuju zadnjih 20-ak godina - rekla je Skender u razgovoru za N1 televiziju.

POGLEDAJTE VIDEO: Udomitelji preminule curice

Pokretanje videa...

Udomitelji preminule curice 01:33

Odgovor nije stigao, ali čuli su se s Aladrovićem danas i dogovorili da će o tome razgovarati na sastanku. Skender kaže da se neke stvari mogu brzo riješiti, jer ministarstvo ima resurse i važno ih je samo dobro raspodijeliti.

- Tražili smo da se najhitnije osnuju nadzorni timovi u sastavu psihologa, medicinskog osoblja i socijalnog radnika koji na teren idu u nadzor bez najave, što do sada nije bio slučaj. Socijalni radnik ne može obnašati apsolutno sve funkcije i nema dovoljno znanja da bi mogao biti i medicinski djelatnik i psiholog - kazala je Skender i dodala da traže da se izdvoji obiteljski sud i pododjel koji će se baviti isključivo djecom i da se ograniče procesi gdje se radi o životima djece, a da postupci posvajanja i udomljavanja budu jednostavniji i brži bez da osobni stavovi i uvjerenja pojedinaca ne mogu stajati na putu udomljavanju djeteta.

Udomitelji traže promjene od Aladrovića: 'Spriječimo da više ni jedno dijete ne plati životom'
Udomitelji traže promjene od Aladrovića: 'Spriječimo da više ni jedno dijete ne plati životom'

- Ovo nije prva tragedija koja se dogodila. Nekidan smo objavili niz tragedija koje se ponavljaju iz godine u godinu. Postoji preopterećenost socijalnih radnika i samog sustava i onda dođe do ovoga - kaže Divjak koja je i sama prošla kroz posvajanje. Istaknula je da su se njeni roditelji odrekli roditeljskog prava.

- Moj cijeli proces posvajanja bio je puno jednostavniji. Moja jedina trauma bilo je odvajanje od udomiteljske obitelji - rekla je i dodala da joj ne nedostaje biološka obitelj i da je to bila vjerojatno najbolja odluka koju su donijeli.

- Neka druga djeca trebaju biti čim prije izdvojena iz biološke obitelji. Djetetu treba dati priliku za sretno djetinjstvo. Ako stalno budemo dijete vraćali iznova u biološku obitelj, to će se dijete razviti s traumama i neće razviti puni potencijal - rekla je.

Skender kaže da društvo mora biti osjetljivije i da trebamo prestati okretati glavu na drugu stranu.

Psihologinja i pravobraniteljica složne: Svi sustavi su zakazali, zašto su je vraćali roditeljima?
Psihologinja i pravobraniteljica složne: Svi sustavi su zakazali, zašto su je vraćali roditeljima?

- Apsolutno trebamo iz svojih glava ukloniti postulat da je biološka obitelj najbolja obitelj i najprirodnija obitelj za razvoj djeteta. U zakonu jasno stoji da je fokus na djetetovoj dobrobiti, no u praksi to nije tako. I suci i socijalni radnici često se vode premisom da je biološka obitelj ono najprirodnije za razvoj djeteta, pa čak i kad ta obitelj grubo zanemaruje djetetove potrebe poput hrane, higijene, liječničke pomoći, čak i kad ta obitelj dijete zlostavlja, siluje i na kraju ubija - rekla je i dodala da je oko 4200 djece trenutno bez odgovarajuće roditeljske skrbi.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke