News

Komentari 4

Trump ne želi Boltona: Ovakav zahtjev mogao bi ga potkopati

Trump ne želi Boltona: Ovakav zahtjev mogao bi ga potkopati

Zahtjev je odaslan nakon napisa da Bolton u svojoj još neobjavljenoj knjizi tvrdi kako je Trump htio ukinuti financijsku pomoć Ukrajini ako ona odbije istražiti njegovog političkog rivala Joea Bidena

Demokrati su ponovili svoj zahtjev da na svjedočenju o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa svjedoči njegov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, piše u ponedjeljak BBC.

Zahtjev je odaslan nakon napisa da Bolton u svojoj još neobjavljenoj knjizi tvrdi kako je Trump htio ukinuti financijsku pomoć Ukrajini ako ona odbije istražiti njegovog političkog rivala, demokrata Joea Bidena. 

Saslušanja na suđenju o opozivu nastavljaju se kasnije u ponedjeljak u Senatu. Trump je prošli tjedan rekao da ne želi da Bolton svjedoči, a ovaj zahtjev mogao bi potkopati njegovu obranu, piše BBC. 

Predsjednika se optužuje da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini. 

Trump bivšeg američkog potpredsjednika optužuje da je koristio svoj položaj da pomogne poslovanju svog sina, prenosi Reuters. 

Dijelove Boltonove knjige u nedjelju je objavio New York Times. U njima stoji da mu je Trump u kolovozu rekao kako želi zaustaviti isplatu 391 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini dok se tamošnjim službenicima ne pomogne u istragama demokrata, uključujući Bidena. 

Ako se to pokaže istinitim, to će potkopati glavni argument Trumpove obrane, da nije bilo razmjene "usluge za uslugu" - financijske pomoći za istragu. 

- Bolton izravno proturječi srcu predsjednikove obrane - rekao je demokrat Adam Schiff, glavni tužitelj u procesu. 

- Ako se želi pravedno suđenje, senatori moraju insistirati na svjedočenju Boltona i predati njegove zapise i druge dokumente - kazao je Schiff, prenosi BBC. 

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi naglasila je kako je odbijanje republikanaca da pozovu Boltona i druge "sad još manje obranjiva". 

U američkom Senatu većinu imaju republikanci, a za opoziv predsjednika potrebne su ruke dvije trećine senatora, zbog čega je mala vjerojatnost da će do opoziva doista i doći.

Zastupnički dom, u kojoj većinu pak drže demokrati, glasao je za opoziv prošli mjesec, no potrebna je potvrda oba doma američkog Kongresa. 

Najčitaniji članci