Obavijesti

News

Komentari 4

Trump ne želi Boltona: Ovakav zahtjev mogao bi ga potkopati

Trump ne želi Boltona: Ovakav zahtjev mogao bi ga potkopati
1

Zahtjev je odaslan nakon napisa da Bolton u svojoj još neobjavljenoj knjizi tvrdi kako je Trump htio ukinuti financijsku pomoć Ukrajini ako ona odbije istražiti njegovog političkog rivala Joea Bidena

Demokrati su ponovili svoj zahtjev da na svjedočenju o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa svjedoči njegov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, piše u ponedjeljak BBC.

Zahtjev je odaslan nakon napisa da Bolton u svojoj još neobjavljenoj knjizi tvrdi kako je Trump htio ukinuti financijsku pomoć Ukrajini ako ona odbije istražiti njegovog političkog rivala, demokrata Joea Bidena. 

Saslušanja na suđenju o opozivu nastavljaju se kasnije u ponedjeljak u Senatu. Trump je prošli tjedan rekao da ne želi da Bolton svjedoči, a ovaj zahtjev mogao bi potkopati njegovu obranu, piše BBC. 

'Ako ostane na vlasti Trump će opet zloupotrijebiti dužnost'
'Ako ostane na vlasti Trump će opet zloupotrijebiti dužnost'

Predsjednika se optužuje da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini. 

Trump bivšeg američkog potpredsjednika optužuje da je koristio svoj položaj da pomogne poslovanju svog sina, prenosi Reuters. 

Dijelove Boltonove knjige u nedjelju je objavio New York Times. U njima stoji da mu je Trump u kolovozu rekao kako želi zaustaviti isplatu 391 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini dok se tamošnjim službenicima ne pomogne u istragama demokrata, uključujući Bidena. 

Pompeo izvrijeđao novinarku: Znaš li gdje je uopće Ukrajina?
Pompeo izvrijeđao novinarku: Znaš li gdje je uopće Ukrajina?

Ako se to pokaže istinitim, to će potkopati glavni argument Trumpove obrane, da nije bilo razmjene "usluge za uslugu" - financijske pomoći za istragu. 

- Bolton izravno proturječi srcu predsjednikove obrane - rekao je demokrat Adam Schiff, glavni tužitelj u procesu. 

- Ako se želi pravedno suđenje, senatori moraju insistirati na svjedočenju Boltona i predati njegove zapise i druge dokumente - kazao je Schiff, prenosi BBC. 

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi naglasila je kako je odbijanje republikanaca da pozovu Boltona i druge "sad još manje obranjiva". 

Potpredsjednik Timmermans: Trump mijenja stavove o klimi
Potpredsjednik Timmermans: Trump mijenja stavove o klimi

U američkom Senatu većinu imaju republikanci, a za opoziv predsjednika potrebne su ruke dvije trećine senatora, zbog čega je mala vjerojatnost da će do opoziva doista i doći.

Zastupnički dom, u kojoj većinu pak drže demokrati, glasao je za opoziv prošli mjesec, no potrebna je potvrda oba doma američkog Kongresa.