Obavijesti

News

Komentari 235

U Srbiji i na Kosovu izvanredno stanje, Slovenci blokirali letove

U Kini je u nedjelju zabilježeno 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom i deset smrtnih slučajeva od te bolesti, a Slovenci su u subotu donijeli nove mjere ograničavanja epidemije koronavirusa

VIDEO

23.42 Slovenija zatvara zračni promet 

Slovenija će od utorka zatvoriti zračni promet u pokušaju da spriječi širenje korona virusa, objavio je vladin glasnogovornik u nedjelju.

Glavni slovenski aerodrom, onaj u Ljubljani, povezuje zemlju s uglavnom europskim destinacijama.

- Objavljujemo (zatvaranje zračnog prometa) unaprijed kako bismo obavijestili ljude koji razmatraju trebaju li iskoristiti svoje avionske karte da to ne čine jer se neće moći vratiti u Sloveniju - rekao je glasnogovornik vlade Jelko Kacin.

22.52 Crna Gora zatvorila granice za strance, iako bez potvrđenog slučaja korona virusa

Crna Gora u nedjelju je donijela odluku o zatvaranju granica za strance i obveznu samoizolaciju za putnike iz inozemstva, iako u toj zemlji, jedinoj u Europi, još nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom.

Zemlja je također odlučila da se na dva tjedna zatvore svi ugostiteljski objekti u Crnoj Gori, dječje igraonice i teretane i sportski centri. Također, ograničen je broj kupaca koji se mogu istovremeno naći u velikim trgovinskim centrima na 50 i na tržnicama na maksimalno 100.

22.36 Kosovo uvelo izvanredno stanje u zdravstvenom sustavu

Vlada Kosova u nedjelju je, na poziv premijera Albina Kurtija i po preporuci ministra zdravlja Arbena Vitija, proglasila izvanredno stanje za javno zdravstvo, nakon što je u tri dana registrirano devet osoba zaraženih koronavirusom.

21:15 Kaos na američkim aerodromima zbog liječničkih pregleda

Kaos vlada u nedjelju na najvećim američkim aerodromima jer broj Amerikanaca koji se vraćaju iz europskih zemalja pogođenih koronavirusom nadmašuje mogućnosti provedbe liječničkih testova.

Frustrirani putnici žale se zbog čekanja u redovima satima, gužve i nehigijenskih uvjeta i općenito nereda u sustavu koji bi trebao provjeriti jesu li oni u SAD možda stigli zaraženi.

20.20 Vučić proglasio izvanredno stanje u Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na obraćanju za medije u nedjelju navečer u Beogradu proglasio je izvanredno stanje.

- Od sutra nema škole, nema vrtića, nema fakulteta, sve se zatvara, nema treninga, nema sporta, nema teretana, da ne objašnjavam zašto. Zatvara se život da bismo sačuvali život, da bismo zaštitili naše stare - rekao je Vučić i dodao:

- Ukoliko bude kršenja ove odluke, ne isključujem mogućnost obvezujuće odluke za ostanak u kući. Molim naše stare, dragi penzioneri, molim vas kao Boga, samo ostanite kod kuće. Ako se dobro organiziramo, za desetak dana ćemo vam osigurati i mladiće i djevojke koji će vam šetati kućne ljubimce. Molim vas da ostanete u svojim domovima, posebno vi u gradovima. Vi ste meta ovog napada. Molim sve nas mlađe i sredovječne da ne idemo kod najstarijih. Ne šaljite unuke kod djedova i baka. Znam koliko je njima teško bez unučića, ali to je jedini način da prežive.

20.08 Slovačka proglasila izvanredno stanje

Slovački premijer objavio je u nedjelju da je zemlja uvela izvanredno stanje zbog epidemije koronavirusa, te da će od ponedjeljka u 6 ujutro biti zatvoreni svi dućani osim onih koji prodaju hranu, ljekarne, banke i benzinske postaje.

Premijer Peter Pellegrini rekao je da će se krizni stožer sastati u ponedjeljak kako bi razmotrio daljnje mjere, uključujući i korake koji bi olakšali utjecaj krize na gospodarstvo.

Rekao je da je "vrlo vjerojatno" da će Volkswagen zaustaviti proizvodnju u tvornici blizu Bratislave u ponedjeljak ili kroz nekoliko dana.

Slovačka bilježi 61 potvrđeni slučaj zaraze, 17 više nego u subotu. U zemlji nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

18.15 Najviše smrti u Italiji u jednom danu

U Italiji je od subote do nedjelje od korona virusa umrlo još 368 ljudi i zarazilo se još 3590 ljudi, kažu posljednji podaci stožera za civilnu zaštitu.

Opširnije pročitajte OVDJE.

18.10 Zatvaraju se McDonald'si

McDonald's restorani u Hrvatskoj od utorka, 17. ožujka, zatvaraju se za posjet gostiju. Odluka o zatvaranju restorana za goste donesena je kao mjera prevencije širenja epidemije korona virusom te kako bi se zaštitilo zdravlje i sigurnost McDonald’sovih zaposlenika i gostiju, priopćili su iz tog lanca brze prehrane.

Što se tiče restorana u trgovačkim centrima, a shodno uputama samih centara, ti restorani za sada ostaju otvoreni. Gosti će narudžbe moći preuzeti na McDriveu i putem dostave, u skladu s odlukom Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

- Jednako kao što smo odgovorni gostima posluživati sigurnu hranu, tako smo odgovorni i prema zaposlenicima kojima moramo osigurati sigurno radno okruženje. Njihova sigurnost i zdravlje su nam prioritet. Uz strogo pridržavanje postupaka kontrole kvalitete, higijene i čistoće koje provodimo, smatramo da je i zatvaranje restorana za goste jedna od mjera kojima ćemo ostvariti tu sigurnost i pomoći u sprečavanju širenja epidemije, izjavio je Pavel Pavliček, direktor McDonald'sa Hrvatska.

Kao dodatne mjere zaštite, djelatnicima se pri dolasku na posao mjeri temperatura digitalnim beskontaktnim toplomjerima. U slučaju povišene temperature, djelatnici će biti udaljeni s radnog mjesta  uz uputu da se jave svom liječniku. Svi zaposlenici koji rade s novcem obvezni su nositi jednokratne zaštitne rukavice, a uređaji za kartično plaćanje na McDrive liniji redovito se dezinficiraju.

Od ponedjeljka, 16. ožujka, proširit će se i zone dostave te će obuhvaćati čitavo gradsko područje Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka i Pule, a otvaramo i dostavu u Karlovcu.

Novost je i kako će dostava biti otvorena ranije, već u 9 sati, umjesto u 11, a naručiti se može do 23 sata uz preuzimanje aplikacije Glovo i/ili Pauza.

U gradovima u kojima nema dostave, gosti se pozivaju da svoje narudžbe preuzmu putem McDrivea.

17.50 Nove ordinacije u Zagrebu za pregled bolesnika pod sumnjom na koronu

Nastavno na uputu Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, na lokacijama domova zdravlja na području Grada Zagreba, uspostavljaju se izdvojene ordinacije za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost koronavirusom.

Ordinacije, koje će raditi 24 sata dnevno, započinju s radom u ponedjeljak, 16. ožujka 2020, u 8:00 sati i to na sljedećim lokacijama:

Dom zdravlja Zagreb - Centar:
SIGET, Avenija. Većeslava Holjevca 22
Laginjina 16

Dom zdravlja Zagreb - Istok:
Hirćeva 1
Grižanska 4

Dom zdravlja Zagreb - Zapad:
Prilaz baruna Filipovića 11
Park stara Trešnjevka 3

17.30 Brod koji nitko ne želi

Nijedna karipska luka ne želi prihvatiti pristajanje broda zbog bojazni od korona virusa, poručili su iz tvrtke Fred Olsen Cruise Lines koja upravlja kruzerom MS Braemar s putnicima zaraženim korona virusom

Opširnije pročitajte OVDJE.

17.07 Danska će platiti 75 posto plaće radnicima zbog koronavirusa

Danska vlada planira platiti 75 posto plaće radnicima u privatnom sektoru čija bi radna mjesta mogla biti ugrožena u krizi zbog koronavirusa, ako poslodavci obećaju da ih neće otpuštati, prenose agencije.

Predstavljajući plan dogovoren s predstavnicima poslodavaca i sindikata, danska premijerka Mette Frederiksen kazala je na konferenciji za novinare u nedjelju da vlada razumije da bi se mogla pojaviti potreba slanja radnika kući zbog manjka posla, ali je apelirala na poslodavce da ih ne otpuštaju.

17.05 Njemačka zatvara granice s Austrijom, Švicarskom, Francuskom

Njemačka zbog sprječavanja širenja koronavirusa od ponedjeljka zatvara granice prema Austriji, Švicarskoj i Francuskoj, javljaju njemački mediji u nedjelju.

Njemačka od ponedjeljka ujutro zatvara granične prijelaze prema Austriji, Švicarskoj i Francuskoj, dogovorili su njemačka kancelarka Angela Merkel, ministri zdravstva i unutarnjih poslova Jens Spahn i Horst Seehofer te premijeri njemačkih saveznih zemalja koje graniče s tim susjednim državama.

17.00 Željeznički promet iz Srbije prema Hrvatskoj samo do granice

Željeznički promet na graničnom prijelazu Šid-Tovarnik prema Hrvatskoj privremeno je obustavljen radi sprečavanja širenja korona virusa, priopćilo je u nedjelju javno poduzeće "Srbija voz", dok autobusni prijevoznici očekuju mjere vlade Srbije.

Međunarodni vlakovi za Zagreb i Ljubljanu, koji su išli preko tog prijelaza, prometovat će do daljeg samo od Beograda do Šida i nazad. Pojedina autobusna poduzeća privremeno su već obustavila polaske prema Austriji, Francuskoj.

Zbog zatvorenih granica u Sloveniji i BiH suspendirane su linije prema odredištima u tim državama, potvrđeno je Hini u autobusnom poduzeću "Lasta".U privatnom poduzeću BS Tours, koje ima kooperantski ugovor s "Filsom" iz Pule, kažu da su „dosadašnji polasci o oba smjera bili redoviti", ali najavljuju da će pratiti razvoj događaja i slijediti propisane mjere.

 Srbijanski prijevoznici očekuju da će srbijanska vlada, prateći razvoj situacije s prometnim ograničenjima u državama regije, proglasiti privremenu obustavu međunarodnog prometa.  

Za nedjelju navečer u 20 sati najavljeno je obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a očekuje se da će priopćiti nove mjere u borbi za suzbijanje koronavirusa. Jedna od mjera bi mogla biti obustava nastave u školama i na sveučilištima, te zabrane i ograničenja u međunarodnom prometu.

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji poslije sastanka Kriznog stožera Vučić nije isključio mogućnost uvođenja izvanrednog stanja ako to bude zahtijevao razvoj epidemiološke situacije, ali je predočio da izvanredne mjere znače potpunu izolaciju, obustavu svih aktivnosti, niz zabrana i zatvaranje granica. 

16.15 - U Mađarskoj preminula prva žrtva zaraze, Europa i svijet podižu mjere opreza

Mađarska je u nedjelju zabilježila prvi smrtni slučaj od koronavirusa, Turska je odlučila tisuće povratnika s hodočašća u Saudijskoj Arabiji smjestiti u karantenu na dva tjedna, a druge zemlje nastavljaju uvoditi stroge mjere za suzbijanje pandemije.

Po podacima do 14.30 po srednjoeuropskom vremenu koje je prenijela agencija AFP u svijetu je 6036 osoba umrlo od 159.844 zaraženih potvrđenih.

Informativni centar mađarske vlade objavio je u nedjelju da je od koronavirusa umro 75-godišnjak smješten u bolnici u Budimpešti sa simptomima infekcije i upalom pluća, prenijela je mađarska agencija MTI. Po podacima američkog Sveučilišta Johns Hopkins, u toj je zemlji potvrđeno zaraženih 30, od čega se jedna osoba oporavila.

16.00 'Mjere će biti sve rigoroznije, život će nam se mijenjati...'

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na redovitoj konferenciji Stožera na civilnu zaštitu kazao je da se promišlja cijeli niz mjera. Opširnije pročitajte OVDJE.

15.35 -  U Španjolskoj katastrofa, više od 2000 novih zaraženih

Španjolska je u posljednjih 24 sata potvrdila više od 2000 novih slučajeva zaraze. Ukupno je 6391 zaraženih u toj zemlji. Tijekom istog vremena, umrlo je više od stotinu ljudi. Umrlih je do sada 196.

15.30 Merkel dogovorila blokadu prijelaza, Njemačka zatvara granice

Na telefonskoj sjednici koju je njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju održala s čelnikom bavarske vlade Markusom Söderom, saveznim ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom, premijerom Baden-Württemberga Winfriedom Kretschmannom i premijerom Saarske Tobiasom Hansom dogovoreno je da od 8 sati u ponedjeljak Savezna Republika Njemačka zatvara svoje granice s Francuskom, Austrijom i Švicarskom zbog krize s koronavirusom.

15.15 - U Grčkoj 4. žrtva koronavirusa, 53-godišnji muškarac

U Grčkoj je od posljedica koronavirusa umrla četvrta zaražena osoba, 53-godišnji muškarac, ujedno i najmlađa žrtva u Grčkoj, izvijestila je grčka novinska agencija ANA. 

Policija je u toj zemlji dosad privela 96 osoba koje nisu poštovale propisane mjere, kojih je cilj zaustaviti širenje virusa. 

Muškarac je liječen na Odjelu za intenzivnu skrb i bio je u kritičnom stanju, a umro je u nedjelju rano ujutro, rekao je direktor bolnice AHEPA-e, Panagiotis Panteliadis. 

Bio je zaposlenik medicinskog laboratorija u sjevernome gradu Kozani. 

15.00 Četvrta žrtva u Grčkoj

U Grčkoj je od posljedica koronavirusa umrla četvrta zaražena osoba, 53-godišnji muškarac, ujedno i najmlađa žrtva u Grčkoj, izvijestila je grčka novinska agencija ANA. 

Policija je u toj zemlji dosad privela 96 osoba koje nisu poštovale propisane mjere, kojih je cilj zaustaviti širenje virusa. 

Muškarac je liječen na Odjelu za intenzivnu skrb i bio je u kritičnom stanju, a umro je u nedjelju rano ujutro, rekao je direktor bolnice AHEPA-e, Panagiotis Panteliadis. 

Bio je zaposlenik medicinskog laboratorija u sjevernome gradu Kozani. 

U subotu je na otoku Zakintos umro 67-godišnjak, a u sjevernom gradu Ptolemaidi posljedicama zaraze koronavirusom podlegao je devedesetogodišnjak. 

Svi preminuli otprije su bolovali od kroničnih bolesti. 

14.05 - U Iranu od koronavirusa umrle 724 osobe

U protekla 24 sata od posljedica koronavirusa u Iranu je umrlo 113 ljudi, što broj smrtnih slučajeva u toj zemlji povećava na 724, objavio je na Twitteru savjetnik iranskog ministra zdravstva, Alireza Vahabzadeh.

Da bi obuzdali širenje virusa u Iranu, jednoj od zemalja u kojoj je evidentirano najviše smrtnih slučajeva, dužnosnici su pozvali stanovništvo da odloži putovanja ako ona nisu neophodna te da ostanu kod kuće.

Virusom su zaraženi brojni visoki dužnosnici, političari, liječnici, zapovjednici elitne Revolucionarne garde i svećenici.

Nekoliko ih je, a među njima i savjetnik ministra vanjskih poslova Mohamada Džavada Zarifa, umrlo od posljedica bolesti, javljaju državni mediji.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Kianuš Džahanpur je za državnu televiziju kazao da se 4590 oboljelih u međuvremenu oporavilo od bolesti. 

14.00 - U Ernestinovu zbog korona virusa otkazane mise, sportska natjecanja...

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) prethodno su zaprimljene  dvije osobe, s područja Ernestinova, kod Osijeka, kod kojih je u subotu testiranjem potvrđena zaraza korona virusom. Zaražena osoba s kojom su bili u kontaktu uži je član obitelji koji se liječi u Zagrebu.

Prema podacima županijskog stožera, treći pacijent je osoba iz uskog kruga zaražene obitelji.  Nalazi za ostale uzorke, među kojima su članovi obitelji zaprimljenih pacijenata te još nekih osoba koje nisu povezane s ovim pacijentima, a koji su u subotu poslani na testiranje, još se očekuju.

Iz općine Ernestinovo, s čijeg područja dolaze prve dvije osobe zaražene korona virusom, izvijestili su kako se do daljnjega  obustavlja rad dječjih vrtića i pohađanje nastave u osnovnim školama, otkazuju se sva sportska natjecanja i javna okupljanja, a u crkvama se neće služiti mise.

13.30 U KB Dubrava zaražena su dva djelatnika

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u nedjelju uoči sastanka u Vladi, kako je situacija u Hrvatskoj glede koronavirusa još uvijek dobra, a spremni su i na oštrije mjere ako dođe do eskalacije, ali tako da gospodarstvo ne stane.

"Situacija oko Hrvatske nije dobra. U ovom trenutku još uvijek stvari držimo u dobroj mjeri. Međutim, ukoliko stvar u Europi bude eskalirala, naravno da ćemo i mi predlagati i donositi oštrije mjere, ali uvijek balansirano na način da život, odnosno gospodarstvo, ne stane jer ne smije stati", izjavio je ministar Božinović, uoči sastanka premijera Andreja Plenkovića i ministara s Nacionalnim stožerom Civilne zaštite RH u Vladi.

Sve što su napravili s ministrima unutarnjih poslova Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovenije omogućilo je opskrbu građanima svih zemalja na ovom području i to je nešto od čega ne smiju i neće odustati, dodao je.

Što se tiče mjera unutar Hrvatske Božinović je ponovio da neprekidno o svemu razgovaraju, promišljaju i donose odluke o najboljem interesu zaštite zdravlja hrvatskih građana.

Upitan jesu li već danas spremni na uvođenje dodatnih mjera, rekao je kako to ne može točno reći, ali, naglasio je, spremni su na to u svakom trenutku, ovisno o procjeni.

"Da bi procijenili, moramo imati i ovakve sastanke i koordinacije jer se svaki problem mora sagledati iz više smjerova. Do sada je to pokazalo dobre rezultate i ja se nadam i uvjeren sam da ćemo sigurno donositi najracionalnije odluke u svakom trenutku", zaključio je Božinović.

Što se tiče dolazaka privatnih, fizičkih osoba, rekao je da je to u velikoj mjeri svedeno na minimalne brojke.

Apelirao je na hrvatske građane da ovo nije trenutak za odlazak u inozemstvo, kao što nije ni trenutak da ljudi izvana, uključujući i Hrvate koji rade u Europi, dolaze u Hrvatsku.

"Države na dnevnoj bazi donose nekakve mjere i možete se naći u situaciji koja vam u ovom trenutku i ne pada na pamet, primjerice da se ne možete vratiti u zemlju iz koje ste došli", objasnio je Božinović.

Naglasio je kako je potrebno sačuvati hladnu glavi i razum, svatko za sebe donijeti razumne odluke, brinuti o osobnoj higijeni i ponašati se sukladno uputama.

Vlada je u subotu navečer na telefonskoj sjednici donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode među kojima su osnovni prehrambeni proizvodi, sredstva za higijenu, zaštitna odjeća, medicinske potrepštine, posteljno rublje i slično.

"Ovo sigurno nije trenutak kada bi bilo tko u biznisu trebao razmišljati o tome kako dodatno zaraditi u jednoj izvanrednoj situaciji i to nećemo dopustiti", poručio je ministar. 

U KB Dubrava zaražena su dva djelatnika.

12.30 Nove upute za Koprivnicu:

Nakon odluke Vlade RH, prema kojoj od ponedjeljka, u idućih dva tjedna nema nastave u osnovnim i srednjim školama te fakultetima na području RH, a ista se odnosi i na dječje vrtiće i obrte za čuvanje djece, odluku je u petak, potvrdio i gradonačelnik Grada Koprivnice na sastanku s vodećim ljudima škola i ustanova na koje se mjere opreza odnose:

Nastavnici će redovito dolaziti u školu bez obzira što se nastava neće odvijati. Prijevoz učenika autobusom iz prigradskih naselja do škola također se obustavlja u idućih dva tjedna.

Roditelji koji nemaju mogućnost djetetu osigurati smještaj kod kuće ili čuvanje, s nadležnim i stručnim osobama iz pojedine ustanove, moraju dogovoriti smještaj djeteta u školi, vrtiću ili obrtu za čuvanje djece.

Od subote, 14. ožujka, do petka, 27. ožujka, zbog uvođenja pojačanih preventivnih mjera opreza, za građane neće raditi Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“, Pučko otvoreno učilište Koprivnica (kino Velebit, dvorana Domoljub), Muzej grada Koprivnice, bazeni Cerine, Dom mladih, blagajna na gradskom groblju Pri sv. Duhu te sve školske sportske dvorane. Javni gradski prijevoz BusKo također neće prometovati u navedenom razdoblju.

GKP Komunalac koji upravlja gradskim i prigradskim grobljima preporuča da se posljednji ispraćaji pokojnika obavljaju u najužem krugu obitelji.

Gradska uprava u navedenom razdoblju neće izdavati dozvole za javna okupljanja.

 „Sve gradske institucije poštivat će i pridržavat će se odluka koje je donijela Vlada Republike Hrvatske. Svima su nam prvenstveno u interesu sigurnost i zdravlje naših građana. Ponavljam još jednom. Sve naše službe s pozornošću prate razvoj događaja i prikupljaju informacije s terena, primjenjujući sve upute središnjeg nacionalnog Kriznog stožera, a u stalnom smo kontaktu i sa županijskim Stožerom civilne zaštite. Zahvaljujem im na profesionalnom, stručnom i kvalitetnom obavljanju posla“, poručio je gradonačelnik Mišel Jakšić tijekom održanog sastanka.  

12.20 Stožer u Zadru: Dvoje ljudi negativno, čeka se još jedan nalaz

Negativni su nalazi dviju osoba koje su se javile sa mogućim simptomima na koronavirus, javlja Stožer  civilne zaštite Zadarske županije. Čeka se nalaz za još jednu osobu čiji su uzorci poslani na analizu.

U bivšoj zgradi Službe za kliničku onkologiju i nuklearnu medicinu, nasuprot Opće bolnice u Zadru, uređen je zaseban prijam za pacijente sa simptomima zaraze . Prema informacijama iz Stožera, niti jedna osoba nije smještena na taj odjel.

„U ovome trenutku od velike je važnosti samoizolacija. Apeliramo na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Kao zajednica, možemo pokazati odgovornost na način da ne širimo dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama.

Jednostavnim navikama poput redovitog pranja ruku, izbjegavanja rukovanja, izbjegavanja gužvi, pridržavanjem mjera samoizolacije ukoliko su propisane i boravak kod kuće u slučaju bolesti možemo pridonijeti smanjenju širenja novog koronavirusa i održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.“, poručuju iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

12.00 - Britanska vlada najavila višemjesečnu izolaciju svih starijih od 70

Britanska vlada pozvala je naciju, koja se priprema za borbu protiv širenja koronavirusa, da uloži napore slične onima koji su pomogli zemlji da prebrodi njemačka bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata te najavila dugotrajnu izolaciju svih starijih od 70 godina.

"Naša generacija nikad nije bila na ovakvom ispitu", napisao je ministar zdravstva Matt Hancock u Sunday Telegraphu.

"Naše bake i djedovi jesu, tijekom Drugog svjetskog rata kad su naši gradovi bili bombardirani tijekom Blitza".

"Unatoč bombardiranju svake noći, ograničenja namirnica, gubitaka života, okupili su se oko jednog golemog nacionalnog pothvata. Danas se naša generacija suočava s vlastitim ispitom u borbi protiv vrlo stvarne i nove bolesti. Moramo se boriti protiv bolesti kako bismo zaštitili život".

Hancock je najavio da će vladine mjere uključiti izoliranje ljudi starijih od 70 godina do četiri mjeseca.

"Objavit ćemo više detalja kao bude vrijeme za to zbog toga što smo svjesni da je to jako veliki zahtjev za starije i ranjive, ali to je zbog njihove zaštite".

Napisao je da će objava uslijediti "sigurno tijekom idućih tjedana".

Vlada je pozvala proizvođače da proizvode respiratore, a privatne bolnice da se pripreme za prihvat pacijenata s koronavirusom.

Britanski premijer Boris Johnson kritiziran je zbog toga što nije proveo više mjera poput onih u drugim europskim zemljama koje su preporučile samoizolaciju ili zabranu velikih javnih okupljanja.

Hancock tvrdi da se vladin plan temelji na vjerodostojnim znanstvenim savjetima i da koncept razvoja imuniteta u zajednici širenjem virusa, kako bi se povećala kolektivna otpornost zajednice, nije dio vladine strategije.

Po njemu je vlada spremna zabraniti masovna okupljanja.

11.30 - Sva francuska skijališta zatvorena do kraja sezone

 Sva francuska skijališta zatvaraju se u nedjelju i neće biti ponovno otvorena do kraja sezone zbog epidemije koronavirusa, objavile su uprave skijališnih centara što zadaje novi udarac francuskom turizmu.

"Skijaška sezona danas završava", objavio je na Twitteru Domaines Skiables de France koji okuplja uprave svih skijališta u zemlji.

"Skijaši i turistički djelatnici, svi smo predani skijanju ali moramo se suočiti s ozbiljnošću situacije".

Većina skijališta trebala je raditi u travnju a neki i početkom svibnja.

Zatvorit će se samo tri tjedna prije praznika u francuskim i britanskim školama što je jedno od turistički najjačih razdoblja u sezoni.

Premijer Edouard Philippe objavio je u subotu navečer da će se u Francuskoj zatvoriti sve prodavaonice, restorani i mjesta za zabavu.

11.01 - Austrija uvodi velika ograničenja kretanja zbog koronavirusa

Austrija je uvela nova velika ograničenja kretanja na javnim mjestima u nedjelju, pozivajući Austrijance na samoizolaciju i zabranjujući okupljanja više od pet osoba te dodatno ograničavajući ulaske u zemlju.

Ograničenja stupaju na snaju u ponedjeljak a restoranima je naloženo zatvaranje od utorka.

"Austrijanci su pozvani na samoizolaciju", objavio je ured austrijskog kancelara Sebastiana Kurza u priopćenju.

"To znači društvene kontakte samo s osobama s kojima žive".

Posjetiteljima iz Velike Britanije, Nizozemske, Rusije i Ukrajine neće biti dozvoljen ulazak u zemlju ako prije toga ne budu u karanteni u svojim domovima dva tjedna ili raspolažu odgovarajućom zdravstvenom potvrdom.

10.50 - BiH: Vlasti tvrde da je epidemiološka situacija pod nadzorom

 Epidemiološka situacija u BiH pod nadzorom je vlasti unatoč povećanju broja osoba zaraženih koronavirusom, ustvrdio je u nedjelju ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić.

On je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kazao da je ukupni broj zaraženih u tome entitetu i dalje 18 odnosno da ih je u cijeloj BiH 21 no zdravstvene vlasti očekuju da će se ti brojevi povećavati.

U subotu su potvrđena tri nova slučaja, svi na području RS.

"Sve novozaražene osobe su iz Banje Luke. U bolnici je ukupno šest oboljelih dok su ostali u kućnoj izolaciji i nitko nije životno ugrožen", kazao je Šeranić.

Kazao je kako kućna izolacija mora biti striktno poštovana, a socijalni kontakti moraju biti što manji da bi se smanjilo širenje zaraze.

Odluka o mobilizaciji: 'Ovo nam pomaže u borbi protiv korone'
Odluka o mobilizaciji: 'Ovo nam pomaže u borbi protiv korone'

Pojasnio je da će do uspostave smještajnih kapaciteta za karantenu na samoj granici svi građani BiH koji dolaze iz inozemstva biti upućeni u kućnu izolaciju koja mora trajati dva tjedna. 

Najavio je da će na samoj granici BiH biti određeno ukupno sedam prijelaza na kojima će se provoditi mjere sanitarnog nadzora. Kada se podignu šatorska naselja svi kojima je određena izolacija bit će tamo i smješteni 14 dana jer im neće biti dopušten nastavak putovanja.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u subotu je najavio da će državni vrh donijeti odluku o angažiranju vojske koja bi trebala osigurati logističku potporu za uspostavu izolacije odnosno šatorskih naselja uz same granične prijelaze.

Mjere izolacije, kako je kazao ministar Šeranić, odnosit će se i na strane državljane sukladno odlukama koje donosi Vijeće ministara BiH.

Za sada je ulazak u BiH zabranjen svim državljanima Italije, Južne Koreje, Kine kao i Francuske, Njemačke i Španjolske dok status državljana ostalih zemalja ovisi o tome odakle dolaze i kakvog su zdravstvenog stanja.

Za državljane Hrvatske za sada nisu propisane nikakve posebne restriktivne mjere.

10.20 - Vatikan: zbog koronavirusa uskrsni obredi bez vjernika

Papa Franjo neće predvoditi nikave javne obrede za Uskrs zbog pandemije koronavirusa, objavio je Vatikan u nedjelju što je potez bez presedana u novije doba.

"Sve liturgijske svečanosti tijekom Velikog tjedna održat će se bez nazočnosti vjernika", navodi se u priopćenju Vatikana. Uskrs, koji je ove godine 12. travnja najvažniji je kršćanski blagdan koji slavi Isusovo uskrsnuće i prethodi mu nekoliko svečanosti.

Jedna od najvažnijih je na Veliki petak kada Papa u rimskom Koloseju predvodi Križni put kojemu nazoče tisuće vjernika.

Zbog izbijanja zaraze koronavirusom Vatikan je već otkazao Papine javne opće audijencije i nedjeljni Angelus koji se sad prenose vjernicima uživo video prijenosom.

Ta će se praksa nastaviti do 12. travnja, objavio je u nedjelju Vatikan.

Javna okupljanja otkazana su u zemljama širom Europe dok se kontinent bori sa sve većim brojem zaraženih i oboljelih od Covid-19.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Europa je sad epicentar pandemije, a u Europi najpogođenija Italija u karanteni je i ima više od 21.000 zaraženih i 1441 umrlih.

Hrvati pripremaju 'flash mob': Svi u 12 na prozore i plješćite!
Hrvati pripremaju 'flash mob': Svi u 12 na prozore i plješćite!

9.55 - Izrael: 'Veliki brat' u borbi protiv koronavirusa

Izrael namjerava koristiti antiterorističke tehnike praćenja zaraženih osoba kako bi nadzirao provođenje mjera za suzbijanje širenja epidemije koronavirusa, a najava takvih mjera izazvala je zabrinutost zbog kršenja privatnosti pacijenata. 

Kibernetičko praćenje, uz odobrenje vlade, koristit će se kako bi se locirale osobe koje su bile u kontaktu s nositeljima virusa, kazao je premijer Benjamin Netanyahu na konferenciji za novinare u Jeruzalemu.

"Vrlo ćemo brzo početi koristiti tehnologiju... digitalna sredstva koja smo koristili u borbi protiv terorizma", rekao je Netanyahu objavljujući da je od ministarstva pravosuđa zatražio odobrenje zbog toga što takve mjere krše privatnost pacijenata.

Shin Bet, izraelska sigurnosna agencija, potvrdila je da na zahtjev Netanyahua i ministarstva zdravlja proučava korištenje mogućnosti te tehnologije u borbi protiv koronavirusa.

Avner Pinchuk, stručnjak za pravo na privatnost iz Udruženja za građanska prava u Izraelu kaže da bi takva tehnologija mogla obuhvatiti praćenje u stvarnom vremenu mobilnih telefona zaraženih osoba kako bi se utvrdila kršenja karantene ili bi se unatrag moglo utvrditi na kojim su mjestima te osobe bile te s kime su sve kontaktirale.

"Brine me ta objava. Shvaćam da smo u izvanrednoj situaciji no čini mi se da je ovo možda previše. Zavisit će o tome koliko će nametljive te metode biti", kaže Pinchuk.

Shin Bet u priopćenju tvrdi da se neće utvrđivati eventualne povrede odredbi o karanteni.

Truba koja je dirnula Italiju: Susjede 'počastio' koncertom
Truba koja je dirnula Italiju: Susjede 'počastio' koncertom

"Ne postoji namjera korištenja tih tehnologija za praćenje u kontekstu preporuka o izolaciji”, navodi se u priopćenju.

Netanyahu je kazao da tu odluku nije bilo jednostavno donijeti i opisao je virus kao "nevidljivog neprijatelja kojeg se mora locirati".

"U svim godinama na premijerskoj dužnosti izbjegavao sam koristiti te metode protiv građanstva no nema izbora", dodao je Netanyahu.

Izraelsko ministarstvo zdravstva objavilo je da su 193 pozitivne na koronavirus.

9.50 - Sindikati prometa i prijevoznika odgodili štrajk zbog situacije s koronavirusom

Sindikat prometa i Udruga sindikata vozača odgodili su štrajka radnika javnog linijskog prijevoza putnika vezano za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, zbog situacije s koronavirusom, priopćeno je u nedjelju iz sindikata.

Dodaju da je za ponedjeljak, 16. ožujka, najavljen stanak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture o temi koronavirus – autobusni prijevoz. Na sastanak su pozvane udruge autobusnih prijevoznika i sindikati. 

9.00 - Slovenija: zatvaraju se lokali i obustavlja javni promet

Slovenska vlada i krizni stožer u subotu su donijeli nove mjere ograničavanja epidemije koronavirusa, među ostalim zatvaranje lokala i obustavu javnog prometa, priopćeno je nakon sjednice koja je održana u kasnim večernjim satima.

Od ponoći će se privremeno zaustaviti javni putnički promet, autobusni i željeznički, uvodi se kontrola provođenja preventivnih mjera u trgovinama i zabranjuje rad lokala.

Mnogi  još uvijek nisu svjesni da najviše sami mogu učiniti da se širenje zaraze smanji, kazao je ministar zdravstva Tomaž Gantar, dodavši da su nove rigorozne mjere potrebne jer se ljudi nisu pridržavali uputa o smanjivanju socijalnih kontakata na minimum, odnosno samoizolaciji, pa su mnogi lokali bili ovih dana "puni", a isto tako i trgovine.

"Virus nas napada već tjednima i ako u tom sukobu mislimo pobijediti sa što manje  štete i kolateralnih žrtava, onda moramo početi razmišljati na drukčiji način. Zatvaraju se lokali, nema više druženja, država će se pobrinuti da shvatimo kako ne smijemo ugrožavati sebe i druge, a moramo početi od sebe samih", kazao je za medije novoimenovani glasnogovornik stožera i vlade Jelko Kacin, dodavši da su sada potrebne "radikalne" mjere.

Kacin je bio glasnogovornik vlade u vrijeme slovenskog državnog osamostaljenja i sukoba s tadašnjom JNA.

 Od ponedjeljka se prema ranije donesenoj odluci zatvaraju na najmanje dva tjedna vrtići, škole i fakulteti.

"Blizu smo scenariju koji gledamo u susjednoj Italiji", kazao je na sjednici vlade i kriznog stožera Gantar, dodavši da je u ovom trenutku za Sloveniju veći problem lokalno širenje infekcije unutar države od unosa koronavirusa iz inozemstva, kako je to na početku bio slučaj.

Potvrdio je prvi slučaj umrlog od posljedica koronavirusa, starijeg muškarca koji je bio štićenik staračkog doma u Metliki te je kazao da se sljedećih dana očekuje veći broj težih slučajeva.

Vlada i krizni štab u nedjelju će se sastati s vodstvom svih bolnica kako bi se preciziralo koliko im je točno potrebno opreme i zaštitnih sredstava, a posebno respiratora.

Vojska će u vojarni u Ljubljani uspostaviti poljsku bolnicu i osigurati dodatne kapacitete za izolaciju bolesnika.

Prema službenim podacima u Sloveniji je 181 zaražena osoba, no slovenski  infektolozi smatraju da je broj zaraženih višestruko veći.

Broj potvrđenih slučajeva zadnjih je dana naglo rastao, te se svaka dva dana udvostručavao, pa vjeruju da će za ograničavanje epidemije sljedeći dani i tjedni biti presudni.

Vlasti su najavile da će ubuduće podatke o testiranjima objavljivati na internetu, a na na konferencijama za novinare.

8.40 - Svijet - nove mjere u borbi protiv zaraze koronavirusom

Australija je postala zadnja država u azijsko-pacifičkoj regiji koja uvodi obveznu samoizolaciju za sve osobe koje dolaze iz inozemstva, vlada Litve stavila je čitavu zemlju u karantenu, a na Filipinima je ograničen broj ljudi koji od nedjelje smiju u sredstva javnog prijevoza.

"Kako bismo bili ispred vremena nametnut ćemo samoizolaciju svima koji dolaze u Australiju i to je na snazi od ponoći", kazao je premijer Scott Morrison na konferenciji za novinare u Sydneyu.

"To je zakonska obveza... Ako je vaš kolega bio na Baliju i vratio se i pojavio na poslu te sjeo pokraj vas, počinio je prekršaj", dodao je.

Australska odluka uslijedila je nakon što je dan ranije istu mjeru objavio Novi Zeland.

Australija će zabraniti dolazak svim kruzerima u svoje luke u idućih 30 dana... Vlada je preporučila i obveznu minimalnu udaljenost od 1,5 metra među ljudima no za sada neće zatvarati škole.

U Australiji je dosad zabilježeno više od 280 oboljelih od respiratorne bolesti izazvane koronavirusom. Tri su sobe preminule.

Južna Koreja - broj zaraženih prvi put manji od 100

U Južnoj Koreji prvi put nakon tri tjedna broj novozaraženih manji je od 100, objavile su zdravstvene službe.

U subotu je evidentirano 76 zaraza, a ukupno su u zemlji zaražene 8162 osobe. Broj umrlih u subotu je porastao za tri na 75. Te brojke potvrđuju silazni trend u broju novih slučajeva zaraze. Dan ranije zabilježeno je 107 novih slučajeva zaraze.

Korona virus odnio mu je člana obitelji: Proklet bio, čuvajte se
Korona virus odnio mu je člana obitelji: Proklet bio, čuvajte se

Zemlja je 29. veljače zabilježila vrhunac po broju novozaraženih osoba. Taj dan bilo je evidentirano 909 slučajeva zaraze. 

Predsjednik Moon Jae-in u nedjelju je proglasio najpogođenije pokrajine "posebnim zonama pogođenima nesrećom" što omogućava vladi da snosi 50 posto troškova oporavka i uvede porezne olakšice stanovništvu i izuzme ih iz obveze plaćanja režijskih troškova stanovanja.

Većina slučajeva zaraze koncentrirana je oko grada Daegua na jugoistoku zemlje  gdje je epidemija izbila među pripadnicima kršćanske zajednice.

Čitava Litva u karanteni na dva tjedna

Litavska vlada odlučila je da čitava zemlja bude u u karanteni iduća dva tjedna kako bi se ograničilo širenje virusa, odlučeno je u subotu kasno navečer.

Mjere stupaju na snagu u ponedjeljak od kada će strancima biti zabranjen ulazak u zemlju. Sve će prodavaonice biti zatvorene osim ljekarni i prodavaonica hrane.

Litavcima će biti zabranjen izlazak iz zemlje. U Litvi je sedam potvrđenih slučajeva zaraze.  

Na Filipinima ograničen broj putnika u sredstvima javnog prijevoza

Na Filipinima oko Manile uspostavljene su kontrolne točke na kojima policija meri pridošlicama temperaturu. Radi se o početku primjene mjera koje će trajati mjeseci dana, a kojima se želi ograničiti širenje virusa.

U Manili je registriran najveći broj slučajeva od ukupno 111 otkrivenih u toj zemlji.

Otkazani su letovi prema i iz Manile, zabranjeno je održavanje misa, uvode se propisi o udaljenosti osoba i ograničen je broj putnika u sredstvima javnog prijevoza.

Argentina zabranila ulazak strancima iz najpogođenijih zemalja

Argentinske vlasti zabranile su ulazak strancima iz najpogođenijih zemalja te onima koji su u tim zemljama boravili u prethodna dva tjedna. Zabrana će biti na snazi 30 dana. U odluci se ne navode izrijekom zemlje iz kojih će dolazak biti zabranjen.

Argentina je privremeno prestala izdavati ulazne vize posjetiteljima iz SAD-a, Kine, Južne Koreje, Japana, Irana, Britanije i mnogih europskih zemalja, navodi britanska agencija Reuters.

 U Argentini je evidentirano 45 slučajeva koronavirusa, objavilo je ministarstvo zdravlja. 

 

8.00 - Prodavačice bez zaštite od koronavirusa proživljavaju teške dane

Dok tisuće zabrinutih stanovnika u Španjolskoj dramatično uzimaju s polica namirnice, možda i unoseći koronavirus u trgovine, očajne prodavačice nezaštićenih lica proživljavaju teške dane.

Od kada su u utorak u Madridu zatvoreni vrtići, škole i fakulteti mnogi građani su u strahu od zatvaranja supermarketa pohrlili u trgovine prazneći police.

„Ne stignemo iz skladišta iznijeti nove proizvode. Čim nešto stavimo, to odmah nestane“, govori 22-godišnja María u trgovini Carrefour. „Iscrpljene smo“, dodaje ta 1,60 metara visoka prodavačica, krhke građe, dok nosi kutiju tjestenine.

„Nema mandarina, nema mandarina“, viče jedna starija gospođa svom suprugu dok rukom iz plastične kašete uzima posljednje dvije naranče.

Istra postrožila mjere: Dućani rade do 18, zatvaraju se kafići
Istra postrožila mjere: Dućani rade do 18, zatvaraju se kafići

Namirnice redovito stižu kamionima u trgovine, a vlada preko televizije ponavlja da će trgovine s hranom ostati otvorene i da hrane neće nedostajati. No uplašeni kupci kao da ne vjeruju.

„Kada uđu i vide poluprazne police, ljute se na 'histeričnu' kupnju drugih. A zatim jednakom žestinom i sami kupuju“, objašnjava María.

Objašnjenje za takvo nekontrolirano ponašanje dao je psiholog Sebastian Mera.  "Nitko ne zna što će biti za sat vremena, a kamoli idućih dana. Zbog toga ljudi kompulzivno kupuju", kaže  Mera.

U trgovini Aldi, nedaleko od autobusnog kolodvora, slična je situacija. Na policama nedostaje meso.

„Radimo više nego ikada“, govori prodavačica Raquel dok na blagajni 'otkucava' velike pakete riže. Limuna ondje više nema, a nekoliko preostalih potpuno zelenih banana s Kanarskih otoka plaše kupce na odjelu s voćem.

Neki su kupci nervozni, neki kašlju. U Madridu je od koronavirusa oboljelo 2.940 osoba, a broj ubrzano raste. Umrle su 133 osobe, dvostruko više nego dan ranije. Španjolska je nakon Italije druga zemlja po broju oboljelih u Europi.

Dan žena već zaboravljen

María i njezina kolegica Belén navukle su na ruke plastične rukavice s odjela za voće kako bi se zaštitile. Unatoč umornim licima nakon višesatnog rada, ljubazno se smiješe. No ne zato što bi mogle dobiti bonus za dodatni i rizični rad.

“Poslodovac nam ništa nije rekao. Ne govori se o povišici, bonusu…nisu nam niti zaštitne maskice dali”, kaže Belén pa ironizira “Valjda misle da smo mi imune na virus”.

Od subote su u Madridu otvoreni samo supermarketi, ljekarne i kiosci. Zaposlenice u ljekarnama imaju zaštitne maske na licima te puštaju samo po dvoje kupaca, koji na ulazu vide istaknutu uputu o najmanje metru udaljenosti od osoblja. Zaposlenici na kioscima fizički su zbog pulta s novinama udaljeni od direktnog doticaja s kupcima i nose rukavice.

No takve uvjete nemaju prodavači u trgovinama. Menadžment Carrefoura i Aldija u subotu nije bio dostupan za komentar o uvjetima rada. 

Prošli vikend su, na Dan žena, deseci tisuća žena diljem Španjolske izašli na ulice u prosvjed protiv nasilja i uvjeta rada. Potpora im je došla s mnogih strana.

No to sada malo znači Mariji dok iz polumračnog skladišta iznosi nove konzerve sardine. „Vidjet ćemo do kad ćemo izdržati ovim tempom“, govori. „No možda je koronavirus već došao po nas. Ne budem li sutra ovdje, znat ćete zašto me nema“, dodaje. A zatim se okreće kako bi napunila nepregledne police ispred nervoznih kupaca.

7.00 U Kini deset novih smrtnih slučajeva od koronavirusa

U Kini je u nedjelju zabilježeno 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom i deset smrtnih slučajeva od te bolesti, pokazuju najnoviji podaci kineskog Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva.

Svi novi smrti slučajevi od Covid-19, respiratorne bolesti uzrokovane novim koronavirusom, prijavljeni su u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, gdje je epidemija počela u prosincu.

Od 20 novozaraženih osoba, u 16 slučajeva riječ je o povratnicima iz inozemstva, a četiri slučaja su iz Wuhana.    

U subotu je prijavljeno samo 11 novih slučajeva zaraze u Kini.

Respiratorna bolest Covid-19 do sada je u Kini usmrtila 3199 osoba. U to zemlji novim koronavirusom zaraženo je ukupno 80.844 osobe, a njih 66.911 uspješno se oporavilo od bolesti.

Upute: Županije u kojima nema propusnica, mjere za restorane
Upute: Županije u kojima nema propusnica, mjere za restorane

6.00 Srednja Amerika uvela mjere suzbijanja koronavirusa

Države Srednje Amerike Panama, Honduras, Guatemala i El Salvador u subotu su poduzele daljnje korake za suzbijanje širenja koronavirusa u regiji a poduzete su mjere u rasponu od zabrane okupljanja do ograničenja putovanja.

Honduras, Gvatemala i El Salvador zabranili su javna okupljanja kako bi se izbjeglo brzo širenje virusa kao u Aziji i Europi. Panama je ranije zabranila velika okupljanja.

U međuvremenu, vlada u Panami privremeno je obustavila letove iz Europe i Azije. To se ne odnosi na zrakoplove koji prevoze liječnike, medicinsku opremu i humanitarnu pomoć.

Do sada je koronavirusom diljem svijeta zaraženo 153.864 ljudi, a 5800 ih je umrlo, prenosi agencija Reuters.

3.00 Lokalni izbori u Francuskoj u nedjelju unatoč pandemiji

U Francuskoj se u nedjelju otvaraju biračka mjesta u prvom krugu lokalnih izbora unatoč tome što je dio sudionika tražio njihovu odgodu zbog pandemije koronavirusa i straha od male izlaznosti.

Lokalni izbori u Francuskoj prije samo tjedan dana bili su predmet žestokih nadmetanja i špekulacija, no ovaj su vikend pali u drugi plan pred koronavirusom kojim je u Francuskoj zaraženo 4500,  a umrla je 91 osoba. 

Dio francuskih političara tražio je odgodu izbora, no premijer Eduard Philippe uvjerava javnost da se izbori mogu održati uz  strogu provedbu  higijenskih mjera, a od glasača će se tražiti  da se drže podalje jedan od drugog.

Francuzi biraju gradonačelnike 35.000 gradova i gotovo pola milijuna vijećnika.

Zbog pandemije koronavirusa u Francuskoj su od ponoći  zatvoreni svi javni objekti koji nisu neophodni za život zemlje.

Prvi krug francuskih lokalnih izbora bit će test za politiku predsjednika Emmanuela Macrona i njegovu centrističku stranku Republika u pokretu (LREM), osnovanu prije četiri godine.

Pokretanje videa...

00:45

2.00 Estonija zatvara granicu za strane putnike

Estonija će od utorka, 17. ožujka, zabraniti inozemnim putnicima ulazak u zemlju  u pokušaju sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, priopćila je u nedjelju estonska vlada.

Mjera zabrane ulaska u Estoniju neće se odnositi na Estonce, kao ni na strance čiji članovi obitelji žive u toj zemlji. Izlazak iz zemlje svima će biti omogućen. 

Planira se dvotjedna izolacija za sve koji ulaze u Estoniju, s iznimkom vanjskotrgovinskog prometa.

Prevoznici koji nemaju simptome zaraze imaju osiguran prolaz, navodi u priopćenju premijer Juri Ratas.

Također, stranci bez simptoma mogu nesmetano ući u Estoniju ako su na putu u neku drugu zemlju.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 235
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21