News

Komentari 1

Trupčević: Citiranje autora i izvora više se neće moći izbjeći

Trupčević: Citiranje autora i izvora više se neće moći izbjeći

Mora se jasno citirati izvor i autor i ne smije se to zaobići jer bi se smatralo reklamom, objasnio je Trupčević te dodaje kako unatoč tome što je direktiva neutralna, najviše pažnje su dobili Google i Facebook

Predsjednik Udruge novinskih izdavača Hrvatske i direktor 24sata Boris Trupčević u N1 studiju uživo komentirao je Zakon o autorskim i izdavačkim pravima, kojeg smatra jednim od najvažnijih zakona za medijsku i svaku drugu kreativnu industriju.

Objasnio je implementaciju EU direktive o copyrightu koja uvodi prava nakladnika informativnih publikacija, a da izdavači ne moraju dokazivati da su vlasnici sadržaja koji objavljuju.

 

- Tu je pitanje citiranja izdanja i autora, odnosi se na tzv. nezaštićene tvorevine, obične medijske informacije nisu često zaštićene autorskim pravom što omogućuje onima s ne dobrim namjerama da ih kradu. Mora se jasno citirati izvor i autor i ne smije se to zaobići jer bi se smatralo reklamom - objasnio je Trupčević te dodaje kako unatoč tome što je direktiva neutralna, najviše pažnje su dobili Google news i Facebook. 

- U tijeku je taktički pristup velikih Internet platformi gdje pokušavaju naći način da izdavače namire na neki drugi način, jer im to financijski više odgovara - kaže Trupčević. 

Objasnio je kako se lažne vijesti nisu uspjele suzbiti ni u vrijeme korone, usprkos obećanjima da će to staviti pod kontrolu. 

 

Najčitaniji članci