Obavijesti

News

Komentari 1

Trut: Želimo da do 2026. godine Hrvatska bude država bez mina

Trut: Želimo da do 2026. godine Hrvatska bude država bez mina

Za razminiravanje je dosad u Hrvatskoj potrošeno više od sedam milijarda kuna, a ostalo je još 199 kilometara četvornih, što će stajati 1,7 milijarda kuna, rekao je Trut

VIDEO

U Karlovačkoj županiji treba razminirati još 38 kilometara četvornih, a u Hrvatskoj 199, što bi trebalo biti gotovo do 2026., rekao je u ponedjeljak u Tounju u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a Damir Trut.

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina obilježen je Tounju obilaskom područja na kojem je u sklopu projekta KARST predviđeno razminirati 17,1 kilometar četvorni Karlovačke županije, od čega je na području Tounja 2,6 kilometara četvornih šuma koje bi trebalo razminirati ove godine.

Mine eksplodirale u požaru kod Petrinje, izgorjelo 200 hektara
Mine eksplodirale u požaru kod Petrinje, izgorjelo 200 hektara

Za razminiravanje je dosad u Hrvatskoj potrošeno više od sedam milijarda kuna, a ostalo je još 199 kilometara četvornih, što će stajati 1,7 milijarda kuna, rekao je Trut. Plan je da Požeško-slavonska županija ove godine bude proglašena županijom bez mina, kao što je to lani bila Zadarska, a da 2026. Hrvatska bude država bez mina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić rekao je da je tom razminiravanju u Karlovačkoj županiji pronađena 81 mina te 74 protupješačke mine i 13 granata i minobacačkih mina. Prema zaplijenjenim minskim zapisnicima, trebalo ih je biti 30 ili 40 posto više. Očito je, dodao je Bogdanić, da su dio mina aktivirale životinje i atmosferski utjecaji.

U Hrvatsku dosad stiglo 11.590 izbjeglica iz Ukrajine
U Hrvatsku dosad stiglo 11.590 izbjeglica iz Ukrajine

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin rekla je da je uklanjanje mina uvjet za gospodarski razvoj i demografsku obnovu. Nakon Domovinskog rata u toj je županiji pod minama bilo 200 kilometara četvornih u 14 jedinica lokalne samouprave od njih 22. Sada su mine još u šest općina na 38 kilometara četvornih, najviše u Plaškom, Josipdolu, Tounju, Saborskom, Rakovici i Cetingradu, a 99 posto tog prostora su šume.

Do sada je u razminiravanje u županiji uloženo 430 milijuna kuna, uglavnom iz državnog proračuna, te sedam milijuna iz županijskog proračuna i deset milijuna kuna donacijom SAD-a, rekla je Furdek Hajdin.

Trut i Markt obišli prihvatilište za ukrajinske izbjeglice
Trut i Markt obišli prihvatilište za ukrajinske izbjeglice

U ime Hrvatskih šuma, voditelj projekta Karlovac KARST Tomislav Lipošćak istaknuo da je projekt vrijedan 240 milijuna kuna, od čega se 188 milijuna odnosi na razminiravanje, a ostatak na obnovu šumske i protupožarne infrastrukture i pošumljavanje.

- S ovim će se projektom razminirati 1700 hektara najkvalitetnijih šuma na Maloj kapeli, izgraditi 43 kilometra protupožarnih prosjeka, na 210 hektara će se podići nova, kvalitetna šuma hrasta kitnjaka- rekao je i zahvalio MUP-u, koji je partner u projektu.

Do sada je od mina u županiji poginulo 16 osoba, a ranjeno ih je 69. Posljednja eksplozija dogodila se lani u ožujku, kad su Saborskom stradali migranti.

Načelnik Tounja Ivica Sopek zahvalio je, ističući kako zbog razminirane općine neće biti kraja sreći svim Tounjčanjima.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće
POGINULA DVA MUŠKARCA

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće

Dvojica muškaraca starosti 33  i 39 godina vozili su se quadom i u jednom trenutku s ceste su sletjeli u rijeku Bednju. Obojica su smrtno stradala.

VIDEO Pogledajte najskuplji traktor na sajmu u Gudovcu! Ova mrcina košta 350.000  €
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte najskuplji traktor na sajmu u Gudovcu! Ova mrcina košta 350.000 €

Najatraktivniji i najskuplji traktor izložen na sajmu je Fendt 942 Vario. Proljetni sajam u svom 25. izdanju prvi je put produljen na četiri dana. Jedna od atrakcija sajma su i Izidora i Izidor, zaštitnici ratara
VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!
POZIRA UZ MRCINE

VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!

GUDOVEC Ivana radi u tvrtki za organizaciju evenata. Kako nam je rekla lani, organiziraju sve, od vjenčanja do sprovoda, a otkrila je i kako je se muškarci boje. Ove godine pozirala je uz najskuplji traktor na sajmu - Fendt 942 Vario od 350.000 eura i kombajn Massey Ferguson 7345 S PL, kombajn prvi put izložen u Hrvatskoj koji vrijedi 240.000 eura