Obavijesti

News

Komentari 21

Tužitelji su se žalili na presudu Kameničkom: Kazna je premala

Tužitelji su se žalili na presudu Kameničkom: Kazna je premala

Podsjetimo, sutkinja je Kamničkog osudila na četiri godine i šest mjeseci zatvora. Uz to, zabranjena mu je vožnja vozila svih kategorija u trajanju pet godina duljem od izrečene kazne zatvora

VIDEO

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je u Vrhovnom sudu Republike Hrvatske žalbu na presudu Županijskog suda u Zagrebu protiv Marina Kameničkog (22) koji je 17. studenog nepravomoćno osuđen zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginule Laura Stelio i Nadica Hoflinger. U njoj je ozlijeđen Damir Babić Alagić te je ostao invalid.

- Državno odvjetništvo smatra da je izrečena kazna preblaga i da je sud okrivljenika trebao osuditi na kaznu zatvora u duljem trajanju - napisali su kratko u državnom odvjetništvu.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

kamenički 01:32

Podsjetimo, sutkinja je Kameničkog osudila na četiri godine i šest mjeseci zatvora. Uz to, zabranjena mu je vožnja vozila svih kategorija u trajanju pet godina duljem od izrečene kazne zatvora. U zabranu mu se računa i privremena mjera od listopada 2018. godine. Kamenički je iz istražnog zatvora izašao nakon 35 dana jer je u zamjenu za slobodu ponudio da mu se oduzme vozačka dozvola. Mora platiti i polovicu sudskih troškova u iznosu od 24.530 kuna te odvjetnike oštećenika.

- Kazna je u donjoj polovini onoga što zakon predviđa kao kaznu za ovu vrstu kaznenog djela te očekujem da će se tužiteljstvo na ovu presudu žaliti - rekao je tada odvjetnik Rafael Krešić, koji zastupa obitelj poginule djevojke.

Majka žrtve Kameničkog: 'Kćer mi je vratio u lijesu. Ona nije imala šanse imati svoju obitelj'
Majka žrtve Kameničkog: 'Kćer mi je vratio u lijesu. Ona nije imala šanse imati svoju obitelj'

Inače, Kazneni zakon na temelju kojega je Kamenički osuđen predviđa kaznu od tri do dvanaest godina zatvora. Presuda je donesena nakon samo jednog održanog ročišta, odnosno suđenja koje je bilo zatvoreno za javnost. Čime se vodio sud kad je Kameničkom izrekao četiri i pol godine zatvora pojasnila je predsjednica sudskog vijeća Irena Kvaternik. Odluku o visini i vrsti kazne donijela je na temelju stručne analize o strukturi ličnosti Kameničkog koje su dale viša stručna savjetnica suda i djelatnica Centra za socijalnu skrb. One su preporučile da se na njega ne primijeni maloljetničko pravo, nego opći propisi. Sutkinja je rekla da je olakotnim cijenila njegovo priznanje, kajanje i žaljenje, činjenicu da je s djevojkom koja je bila s njim u vozilu i koja je poginula bio u emotivnoj vezi.

- Okrivljeni se ispričao svim oštećenicima i njihovim obiteljima te molio za oprost, dosad je neosuđivan, otac je 4-mjesečnog djeteta, zaposlen i uzdržava obitelj - nabrajala je sutkinja Irena Kvaternik.

Otegotnim je pak ocijenila način počinjenja djela, odnosno izrazito brzu vožnju (vozio je gotovo četiri puta više od ograničenja), bezobzirnu i obijesnu vožnju koja je uz njegovo vozačko neiskustvo dovela do nesreće. Također, otegnuta okolnost je teška posljedica djela, dvije osobe su poginule, a jedna je teško ozlijeđena i danas trpi posljedice.

Trenuci užasa na Ilici: Kamenički je jurio čak 195 na sat i zabio se u Opel. Poginule su dvije žene
Trenuci užasa na Ilici: Kamenički je jurio čak 195 na sat i zabio se u Opel. Poginule su dvije žene

- Prevladavaju olakotne okolnosti, no zbog težine djela i njegovih posljedica sud nije primijenio minimalnu kaznu niti ublažavanje kazne ispod zakonskog minimuma. Kazna mora biti poruka počinitelju, ali ne smije biti odmazda. Strožom kaznom nije moguće vratiti izgubljene živote, a sud smatra da će ovom koju je izrekao utjecati na njega, a i sve druge da ne čine takva kaznena djela, ali i da se nakon odsluženja kazne optuženi može integrirati u društvo - rekla je sutkinja Kvaternik. Da su Kameničkom, kojim slučajem, izrekli kaznu zatvora u trajanju pet ili više godine, pravomoćnost bi morao čekati iza rešetaka u istražnom zatvoru.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.