Obavijesti

News

Komentari 3

U 93. godini je preminuo 'otac tiramisua': Osmislio je recept za popularni talijanski desert

U 93. godini je preminuo 'otac tiramisua': Osmislio je recept za popularni talijanski desert

Desert, koji se sastoji od keksa natopljenih kavom i mascarponea, uvršten je na njihov jelovnik 1972. godine, no obitelj ga nikad nije patentirala

Ugostitelj Ado Campeol, kojeg su talijanski mediji prozvali "ocem tiramisua", umro je u 93. godini.

Campeol je bio vlasnik Alle Beccherie, restorana na sjeveru Italije gdje je poznati desert osmislila njegova supruga i kuhar.

Desert, koji se sastoji od keksa natopljenih kavom i mascarponea, uvršten je na njihov jelovnik 1972. godine, no obitelj ga nikad nije patentirala.

Isprobajte recept za lagani i osvježavajući veganski tiramisu
Isprobajte recept za lagani i osvježavajući veganski tiramisu

Otad je postao nezaobilazno jelo talijanske kuhinje koje su prihvatili kuhari diljem svijeta.

Postoje dugotrajni prijepori o porijeklu tiramisua, uključujući tvrdnje da se posluživao kao afrodizijak u bordelu u Trevisiju, gradu na sjeveru Italije.

Talijani danas slave svoj Dan tiramisua: Imamo slatki recept
Talijani danas slave svoj Dan tiramisua: Imamo slatki recept

Međutim, opće je prihvaćeno da je recept osmišljen u Campeolovu restoranu u gradu.

Luca Zaia, guverner regije Veneto, bio je među onima koji su odali počast Campeolu, tvitajući da je grad "izgubio još jednu zvijezdu u povijesti svoje kuhinje i vina."

Alle Beccherie je obitelj Campeol otvorila 1939. godine, a Campeol je preuzeo posao krajem Drugog svjetskog rata.

Prema kuharu koji je sudjelovao u smišljanju recepta, Robertu Linguanottu, desert je bio rezultat slučajnosti dok su pravili sladoled od vanilije.

Linguanotto je u zdjelu s jajima i šećerom stavio mascarpone i pošto je primijetio ugodan okus te mješavine, premio je to Campeolovoj supruzi Albi.

Napravite sami creme fraiche, mascarpone, maslac i mlaćenicu
Napravite sami creme fraiche, mascarpone, maslac i mlaćenicu

Par je potom usavršio desert dodavši piškote umočene u kavu te posute kakaom - nazvavši ga Tireme Sù.

Desert se pojavio 1981. godine listu Veneto, lokalnim novinama posvećenim hrani i vinu, a danas je jedan od najpoznatijih talijanskih recepata.

Varijante tiramisua sadrže alkohol poput ruma ili marsale, no originalni recept koji je certificirala Talijanska kulinarska akademija 2010. godine, je bez alkohola jer ga mogu jesti i djeca.

 

(Hina) xra yrt

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
FOTO Pogledajte kako izgleda vila u Istri bračnog para Kekin: Cijena noćenja ide i do 500 €
U ISTARSKOM MOMJANU

FOTO Pogledajte kako izgleda vila u Istri bračnog para Kekin: Cijena noćenja ide i do 500 €

Renovirana tradicionalna istarska kuća moderno je uređena, a cijena noćenja se kreće od 300 eura do 500 eura. Od iznajmljivanja Kekin zaradi nešto više od 13 tisuća eura godišnje
Vakula je rek'o: Stižu nam debeli minusi i najhladniji dan
ZIMA POKAZUJE ZUBE

Vakula je rek'o: Stižu nam debeli minusi i najhladniji dan

DHMZ je za subotu zbog poledice izdao žuto upozorenje za karlovačku i gospićku regiju
Jelavić, ali pravi: 'Možemo me koristi u prljavoj kampanji. Mile je znao tko sam, a ovo je istina'
O SUSRETU S KEKIN

Jelavić, ali pravi: 'Možemo me koristi u prljavoj kampanji. Mile je znao tko sam, a ovo je istina'

Ja se Mili Kekinu nisam lažno predstavio. Mile Kekin je točno znao tko sam ja. Sa mnom svi točno znaju na čemu su - ja sam Nikica Jelavić - i nikome se lažno ne predstavljam, rekao je