Obavijesti

News

Komentari 3

U 93. godini je preminuo 'otac tiramisua': Osmislio je recept za popularni talijanski desert

U 93. godini je preminuo 'otac tiramisua': Osmislio je recept za popularni talijanski desert

Desert, koji se sastoji od keksa natopljenih kavom i mascarponea, uvršten je na njihov jelovnik 1972. godine, no obitelj ga nikad nije patentirala

VIDEO

Ugostitelj Ado Campeol, kojeg su talijanski mediji prozvali "ocem tiramisua", umro je u 93. godini.

Campeol je bio vlasnik Alle Beccherie, restorana na sjeveru Italije gdje je poznati desert osmislila njegova supruga i kuhar.

Desert, koji se sastoji od keksa natopljenih kavom i mascarponea, uvršten je na njihov jelovnik 1972. godine, no obitelj ga nikad nije patentirala.

Isprobajte recept za lagani i osvježavajući veganski tiramisu
Isprobajte recept za lagani i osvježavajući veganski tiramisu

Otad je postao nezaobilazno jelo talijanske kuhinje koje su prihvatili kuhari diljem svijeta.

Postoje dugotrajni prijepori o porijeklu tiramisua, uključujući tvrdnje da se posluživao kao afrodizijak u bordelu u Trevisiju, gradu na sjeveru Italije.

Talijani danas slave svoj Dan tiramisua: Imamo slatki recept
Talijani danas slave svoj Dan tiramisua: Imamo slatki recept

Međutim, opće je prihvaćeno da je recept osmišljen u Campeolovu restoranu u gradu.

Luca Zaia, guverner regije Veneto, bio je među onima koji su odali počast Campeolu, tvitajući da je grad "izgubio još jednu zvijezdu u povijesti svoje kuhinje i vina."

Alle Beccherie je obitelj Campeol otvorila 1939. godine, a Campeol je preuzeo posao krajem Drugog svjetskog rata.

Prema kuharu koji je sudjelovao u smišljanju recepta, Robertu Linguanottu, desert je bio rezultat slučajnosti dok su pravili sladoled od vanilije.

Linguanotto je u zdjelu s jajima i šećerom stavio mascarpone i pošto je primijetio ugodan okus te mješavine, premio je to Campeolovoj supruzi Albi.

Napravite sami creme fraiche, mascarpone, maslac i mlaćenicu
Napravite sami creme fraiche, mascarpone, maslac i mlaćenicu

Par je potom usavršio desert dodavši piškote umočene u kavu te posute kakaom - nazvavši ga Tireme Sù.

Desert se pojavio 1981. godine listu Veneto, lokalnim novinama posvećenim hrani i vinu, a danas je jedan od najpoznatijih talijanskih recepata.

Varijante tiramisua sadrže alkohol poput ruma ili marsale, no originalni recept koji je certificirala Talijanska kulinarska akademija 2010. godine, je bez alkohola jer ga mogu jesti i djeca.

 

(Hina) xra yrt

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina