News

Komentari 2

U Australiji gladne životinje nakon požara hrane iz zraka

U Australiji gladne životinje nakon požara hrane iz zraka

Helikopteri su dosada u Australiji raznijeli tisuće kilograma mrkve, slatkog krumpira i druge hrane za životinje kojima su prirodna staništa ugrožena nakon požara koji su nastavili harati državom

U Novom Južnom Walesu gori preko 140 požara, ali nijedan nije na kritičnoj razini, prenosi HINA. Iako trenutno ne prijeti širenje požara, vatra je opustošila više od pola milijuna hektara zemlje i ugrozila staništa brojnih autohtonih vrsta.

Vlada je stoga poslala helikoptere koji su dosada raznijeli tisuće kilograma mrkve, slatkog krumpira i druge hrane za izgladnjele  klokane valabije kojima su prirodna staništa opustošena, ugrožena ili uništena nakon požara, piše Daily Mail.

''Operaciju valabi'' kako ju je nazvala australska vlada podržali su i Nacionalni park u Novom Južnom Walesu i Služba za spašavanje divljih životinja kako bi očuvali ovu karakterističnu vrstu klokana.

-Valabiji inače lako preživljavaju visoke temperature pa čak i požare, ali sada su jednostavno ostali bez hrane. Prvotna suša im je mnogo naštetila, a sada kada su im staništa opustošena treba im pomoći - rekao je Matt Kean, ministar okolišta Novog Južnog Walesa.

Ministar je nadodao kako će dati sve od sebe da zadrže sve autohtone vrste kojima prijeti umiranje od gladi. 

Svjetski fond za divlje životinje izvijestio je da je dosada u australskim požarima stradalo više od milijardu životinju.

 

Najčitaniji članci