News

Komentari 110

U fokusu istražitelja poslovi Šegote i poduzetnika Bukovca koji je počinio samoubojstvo

U fokusu istražitelja  poslovi Šegote i poduzetnika  Bukovca koji je počinio samoubojstvo

Nenad Bukovec je bio naručitelj spornih kućica na Mirogoju, a nakon što je zbog otkrića 24sata, Patrik Šegota morao otići, na vidjelo su isplivali i drugi mutni poslovi: preplaćeni radovi "na halo", pozajmice, gradnja kuće..

Kako samo saznali, istražitelji USKOK-a su najviše fokusirani na poslove uhićenog bivšeg direktora gradskih groblja s tvrtkom Prigorac građenje i njenim preminulim vlasnikom Nenadom Bukovcem. Bukovec je prošli tjedan preminuo, počinio je samoubojstvo i pokop je bio ovaj tjedan. On je bio pod mjerama istražitelja i bio bi uhićen sa Šegotom i ostalima da je živ, neslužbeno nam je potvrđeno.  

Pogledajte video: Petero uhićenih u akciji Uskoka

A u toj priči se radi o velikoj mreži poslova i niz detalja koji su prethodili i istrazi. Sve je počelo kada su 24sata otkrila aferu kućice na Mirogoju pred blagdan Svih svetih prošle godine. Šegota je tada vodio Gradska groblja, a mi smo otkrili da je natječaj za zakup četiri nove kućice bio namješten. Otkrili smo nadalje da je kućice naručila firma Granex 1 direktno povezana s Prigorac građenjem koje vodi Nenad Bukovec. Poveznica Šegote i Bukovca je bila i Šegotina sestra koja je bila jedno vrijeme u Nadzornom odboru sesvetske tvrtke Prigorac građenje. Podsjetimo, tada smo nazvali Bukovca, ali on nam nije htio ništa komentirati. Kućice su na kraju uklonjene, pjevačica Velina Oršolić je iz njih izašla, a Šegota je prebačen na mjesto pomoćnika u Zagrebparkingu. 

Nakon što je Šegota  smijenjen nakon niza naših tekstova, tek tad se  počinju otkrivati pravi razmjeri poslova između njih dvojice. 
Kako saznajemo, Bukovec je poslao novom čelniku Groblja Roku Gruji i upravi Holdinga račune za izvedene radove na tri groblja. Radi se o milijunskim iznosima, ali je postojao jedan problem: nije postojala narudžbenica za te radove. 

Holding nije htio plaćati radove, nego su angažirani i vještaci koji su procijenili manju vrijednost radova. Primjerice, kako saznajemo, Bukovec je postavio skele oko arkada na Mirogoju. Ali je napravio i zaštitne tunele za blagdan. Samo za te tunele je naplaćeno 680.000 kuna, a dva vještaka su procijenila znatno manju pravu vrijednost.  Tu su i radovi na grobljima Markovo polje i Kašini gdje je također trebalo utvrditi pravu vrijednost jer nisu postojale narudžbenice. Bukovec je potraživao preko tri milijuna kuna.
Nakon odlaska Šegote, Bukovec je upao u poslovne probleme i nije mogao plaćati radnike. Dokazivao je da je sve što je izveo i naručeno. A prema našim saznanjima, svjedok da je to naručeno od strane Milana Bandića i Patrika Šegote je bio sad uhićeni vozač Zdravko Krajina!

Kako bi došao do novca, Bukovec je počeo prodavati dugove. Tako je prodao svoja potraživanja i jednoj faktoring kući iz Rijeke. Ali su oni otkrili da su dugovi nenaplativi jer radovi još nisu izvedeni, pa su oni zatim kazneno prijavili Bukovca. 

Nadalje, saznali smo da je Šegota dao ili dogovorio pozajmicu veću od dva milijuna kuna Bukovcu. To je išlo preko tvrtke njegove sestre Tamare.  Tvrtka Notitia se zbog te pozajmice upisala na jednu zgradu u vlasništvu Prigorac građenja, a navodno je uhićena upravo i sestra Šegote.  Možda su zato danas uhićene i dvije djelatnice zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama.

Ali ni to nije sve. U cijeloj igri je i kuća koju je navodno Šegota počeo graditi na jednom jadranskom otoku. Radove je izvodio upravo Prigorac građenje, kažu nam upućeni u cijelu kronologiju odnosa prijateljstva Šegote i Bukovca. 

Šegota i Bukovec su se zajedno družili, čak je na jednoj rođendanskoj proslavi bio i pokojni Milan Bandić, kaže nam jedan svjedok. Istražitelji tako u ovom slučaju imaju cijeli niz krakova za raspetljati, ali se očito radilo o dobrim vezama i poslovima daleko od očiju javnosti. 

Najčitaniji članci