Obavijesti

News

Komentari 5

U Hrvatskoj prodali nekretnina za 60 milijardi kuna, najskuplji poslovni prostori - u Biogradu

U Hrvatskoj prodali nekretnina za 60 milijardi kuna, najskuplji poslovni prostori - u Biogradu

Kako stoji u izvješću, cilj objavljivanja je upoznati javnost s trendovima na hrvatskom tržištu nekretnina. Prema podatcima, kupljeno je 30% više nekretnina u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu i to čak 133.997 kupoprodaja.

VIDEO

Najviše stanova i apartmana kupljeno je u Zagrebu, vrijednost prodanih nekretnina u 2021. godini iznosila je više od 60 milijardi kuna , a najskuplji su stanovi u Dubrovniku i Rovinju. Podaci su to koje je objavio Ekonomski institut i Ministarstvo graditeljstva u sklopu izvještaja "Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske 2021". 

Kako stoji u izvješću, cilj objavljivanja je upoznati javnost s trendovima na hrvatskom tržištu nekretnina. Prema podacima, kupljeno je 30% više nekretnina u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu i to čak 133.997 kupoprodaja.

Najveći broj kupoprodaja odnosi se na poljoprivredna zemljišta (32,7 posto), kupoprodaje stanova/apartmana (22,1 posto) te kupoprodaje građevinskog zemljišta (17,6 posto), slijedi kupoprodaja obiteljskih kuća (12,6 posto).

Kvadrat stana u Zagrebu ide i za 8.000 eura. Agent za nekretnine: 'Cijene nisu realne'
Kvadrat stana u Zagrebu ide i za 8.000 eura. Agent za nekretnine: 'Cijene nisu realne'

Kuće su se više kupovale u gradovima, dok su se građevinska zemljišta kupovala u priobalnom pojasu izvan većih naselja, posebno u zaleđu Srednje Dalmacije i Istre. Kupnja poljoprivrednih zemljišta prevladavala je u drugim dijelovima Hrvatske.

Dubrovnik je, očekivano, najskuplji. Cijena kvadratnog metra prodavala se po iznosu od vrtoglavih 2469 eura po m2. Slijedi Rovinj s cijenom od 2262 eura po m2, Split s 2214 eura po m2 te Opatija s 2042 eura po m2. Zagreb je još uvijek povoljniji od Dalmacije i Istre. Cijena kvadrata iznosila je 1596 eura po m2, dok je u Velikoj Gorici 1477 eura po m2.

Obiteljske su kuće na Jadranu višestruko skuplje od kuća u kontinentalnom dijelu. Zanimljiv je podatak da se za jedan m2 obiteljske kuće u Šibensko-kninskoj županiji moglo kupiti čak 19 m2 u Zagrebačkoj županiji.

Oglas za stan izazvao bijes na internetu: Kupaona s krevetom za 'samo' 3500 kuna mjesečno
Oglas za stan izazvao bijes na internetu: Kupaona s krevetom za 'samo' 3500 kuna mjesečno

Ako birate stan ili apartman u Hrvatskoj, najjeftinije ćete proći u Općini Preko, gdje je cijena medijalna cijena 1338 eura po m2.

Za građevinsko zemljište u Zagrebu Hrvati su prošle godine davali 61,98 eura po m2, a najjeftinije su prošli oni koji su kupili zemljište u Sisačko-moslavačkoj županiji. Platili su jedan kvadratni metar tek 1,32 eura, posebno na području Lekenika, Gline, Topuskog, Lipovljana, Jasenovca, Sunje te Martinske Vesi.

Poljoprivredno je zemljište najjeftinije u Slavoniji, a najskuplje na Jadranu. Medijalnu cijenu poljoprivrednog zemljišta veću od 26,54 eura po m2 zabilježile su Splitsko-dalmatinska županija, Dugi Rat u iznosu od 35,87 eura po m2 te Okrug u iznosu od 33,16 eura po m2.

Korona i potres paralizirali su tržište nekretnina u Zagrebu
Korona i potres paralizirali su tržište nekretnina u Zagrebu

Najam stana najskuplji je, očekivano, u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Na trećem je mjestu područje Istarske te Dubrovačko-neretvanske županije.

Najskuplji poslovni prostor je u Biogradu na Moru s čak 2936 eura po m2, iza kojeg slijede Rovinj s 1795 eura i Dubrovnik s 1768 eura po m2. Zagreb s medijalnom cijenom od 1085 eura za kvadrat bilježi nižu prosječnu vrijednost u odnosu na priobalne gradove. 

Sličnu vrijednost medijalne cijene bilježi i Rijeka i Zadar, kojima je cijena u 2021. godini iznosila i 1032 eura i 1156 eura po m2.

Potres je također utjecao na cijene na tržištu. Kada je riječ o tržištu obiteljskih kuća, više su se kupovale i prodavale kuće nakon potresa, dok su se medijalne cijene smanjile. To je posebno vidljivo na području Petrinje u kojoj je bio epicentar potresa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca