Obavijesti

News

Komentari 17

'U robnim zalihama RH nema zaraženog mesa iz Poljske'

'U robnim zalihama RH nema zaraženog mesa iz Poljske'

Zastupnici su raspravili izvješće o stanju i upravljanju robnih zaliha u 2017. godinu, a SDP-ovce je zanimalo postoji li mogućnost da je meso iz Poljske završilo i u robnim zalihama

VIDEO

Saborski zastupnici raspravljali su o izvješću o stanju i upravljanju robnih zaliha u 2017. godinu. Željka Jovanovića (SDP) zanimalo je može li državni tajnik Ministarstva gospodarstva garantirati da u robnim zalihama nema zaraženog mesa iz Poljske.

- S obzirom na sjajne izjave našeg ministra zdravstva Kujundžića, koji je rekao da meso u kojem se nalazi Escherichia i salmonela zapravo nije opasno ako se termički obradi, a nije naglasio da ga treba dovoljno termički obraditi pa po njemu vjerojatno i to zaraženo meso može i završiti u robnim zalihama - rekao je Jovanović. 

- Apsolutno možemo garantirati da to meso nije i neće završiti u robnim zalihama jer mi nabavljamo samo živo meso - poručio je državni tajnik Mario Antolić.

Naveo je i da se prerađeno meso ne uvozi, dok se konzervirano nabavlja od renomiranih domaćih proizvođača. 

U izvješću koje se našlo pred zastupnicima stoji da je Ravnateljstvo za robne zalihe ostvarilo višak prihoda nad rashodima u iznosu od 56,6 milijuna kuna. Novac je upotrijebljen za nabavu roba i popunu Bilance strateških robnih zaliha te tekuća i dodatna ulaganja u vlastita skladišta.

U 2017. od prehrambenih proizvoda nabavljeno je 15.000 tona kukuruza, 20 tona jaja u prahu, 20 tona brašna, 125 tona svinjskog mesa, 100 tona tjestenine i 100.000 litara ulja. 

Tu je i 5.000 komada zaštitnih kombinezona i pet pumpi velikog kapaciteta. Zastupnici su upozorili da su potrebna veća izdvajanja za opremu za vatrogasce. Antolić je izvijestio kako ima 59 vozila, a ove godine plan je nabaviti dodatnih 12. Nabavljaju se šatori, brodice, poplavne brane, visokoprotočne i potopne pumpe kojih imamo 98 odnosno 188.

Davor Vlaović (HSS) upozorio je na nedostatnu domaću proizvodnju pitajući mogu li hrvatske tvrtke koje imaju ugovor s robnim zalihama odgovoriti na potrebe. Naveo je podatak Zavoda za statistiku prema kojem je lani u Hrvatskoj smanjen broj goveda za 8,2 posto, svinja za 6,6 posto, ovaca za 3,1 posto, peradi za 10,6 posto

- To nas stvarno mora zabrinuti - poručio je HSS-ovac. 

Njegov stranački kolega Željko Lenart smatra da su robne rezerve u RH premale i pita se jesu li one adekvatne u slučaju eventualne ugroze. 

- Klimatske promjene su pokazale da možemo računati na sve i svašta. Smatram da nismo spremni i da bi se vrlo lako ponovno mogao dogoditi slučaj prije nekoliko godina, kada su silosi ostali prazni i za što još danas nitko nije odgovarao - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"