News

Komentari 118

'U školu gdje je radio Bagarić šaljemo krizni tim za pomoć'

'U školu gdje je radio Bagarić šaljemo krizni tim za pomoć'

Isto tako, apeliram na medije da budu maksimalno oprezni pri izvještavanju s obzirom da se radi o maloljetnim učenicima, napisala je ministrica na Facebooku...

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kontaktirala je ravnateljicu zagrebačke škole u kojoj je vjeroučitelj Krešimir Bagarić učenicima osmog razreda pričao da bi trebalo ubiti dvojicu bivših predsjednika, Stjepana Mesića i Ivu Josipovića te bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, veličao ratnog zločinca Ratka Mladića i pogrdno govorio o Srbima i Muslimanima.

- Situacija u OŠ Matija Gubec je ozbiljna i zato smo hitno kontaktirali ravnateljicu, trenutno dogovaramo sastanak i stavit ćemo na raspolaganje školi krizni tim za psihološku podršku Ministarstva. Isto tako, apeliram na medije da budu maksimalno oprezni pri izvještavanju s obzirom da se radi o maloljetnim učenicima, napisala je ministrica na Facebooku. 

Općinsko državno odvjetništvo Bagarića sumnjiči za kazneno djelo protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju. Njegov govor snimio je učenik i proslijedio ga Indexu. No, neovlašteno snimanje prema zakonu nije dozvoljeno. Doduše u nekim slučajevima Vrhovni sud takve snimke na kraju priznaje kao zakonite.

No, samo u slučajevima kad se radi o kaznenim djelima iz nadležnosti Županijskih državnih odvjetništava, a ne i općinskih. Nedjelo za koje sumnjiče vjeroučitelja Bagarića spada pod nadležnost općinskog državnog odvjetništva pa će audio-snimka najvjerojatnije biti odbačena kao nezakonit dokaz.

Nakon što se snimka pojavila u javnosti ravnateljica škole Ljiljana Klinger pokrenula je postupak izvanrednog otkaza vjeroučitelju od kojega je on pobjegao na bolovanje. Postupanje vjeroučitelja Bagarića osudila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, a od njega se ogradila i Zagrebačka nadbiskupija.

Vjeroučitelj u istražnom zatvoru

Proteklih dana u medijima su se pojavile informacije da roditelji djece koja su pohađala vjeronauk u toj školi, pred kojom je vjeroučitelj Krešimir Bagarić 29. studenoga izgovorio neprimjerene rečenice, nisu dali pristanak za saslušanje djece na policiji i tužiteljstvu, a kasnije moguće i na sudu.

Vjeroučitelju Bagariću Županijski sud u Zagrebu na prijedlog Općinskoga državnog odvjetništva u Zagrebu, odredio je istražni zatvor kako bi ga se ispitalo zbog sumnje na poticanje na nasilje i mržnju.

Istražni zatvor određen mu je, kako je navelo Općinsko državno odvjetništvo, zbog osnovane sumnje da je u studenom na satu vjeronauka u osmom razredu iznosio diskriminatorne stavove te iskazivao prijezir i nesnošljivost prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovjesti te time učenicima nametao te stavove i "izazivao osjećaje mržnje, odbojvnosti i prihvaćanja agresije prema dvjema osobama, kao i pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovjesti".

Portal Index.hr objavio je 21. prosinca audio snimku Bagarićeva ispada koju je snimio učenik škole i u kojoj vjeroučitelj, uz ostalo, govori da treba strijeljati Stipu Mesića i Vesnu Pusić, za Hrvate govori da su “nezahvalna stoka, debili, kreteni", tvrdi da su Mladićevi zločini nad Bošnjacima bili opravdani, "a mi imamo dudeke".

Ravnateljica škole Ljiljana Klinger pokrenula je proceduru izvanrednog otkaza ugovora o radu vjeroučitelja Bagarića kada je, kako je rekla, "potvrđena vjerodostojnost snimke objavljene na portalima".

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak među prvima je reagirala na snimku objavom na svojem facebooku u kojoj je poručila da je šokirana otkrićem snimke u kojoj se otvoreno propagira govor mržnje te je najavila istragu, a od vjeroučiteljevh izjava ogradio se i Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije.

Najčitaniji članci