News

Komentari 356

Vjeroučitelju koji je na nastavi pozivao na pokolj neće suditi?

Vjeroučitelju koji je na nastavi pozivao na pokolj neće suditi?

Odbije li sud kao nezakonitu audio snimku na kojoj je pozivao na ubojstva bivših predsjednika i veličao Ratka Mladića te ako učenici ne budu svjedočili, Krešimir Bagarić mogao bi se izvući

Vjeroučitelj Krešimir Bagarić (38), koji je u studenome 2017. u osnovnoj školi na zagrebačkoj Knežiji učenicima osmog razreda govorio kako bi trebalo ubiti dvojicu bivših predsjednika, Stjepana Mesića i Ivu Josipovića te bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, veličao ratnog zločinca Ratka Mladića i pogrdno govorio o Srbima i Muslimanima, trenutačno se nalazi u istražnom zatvoru. Tamo ga je na 15 dana strpao sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu kako ne bi mogao utjecati na svjedoka. 

Općinsko državno odvjetništvo ga sumnjiči za kazneno djelo protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju. Njegov govor snimio je učenik i proslijedio ga Indexu. No, neovlašteno snimanje prema zakonu nije dozvoljeno. Doduše u nekim slučajevima Vrhovni sud takve snimke na kraju priznaje kao zakonite.

No, samo u slučajevima kad se radi o kaznenim djelima iz nadležnosti Županijskih državnih odvjetništava, a ne i općinskih. Nedjelo za koje sumnjiče vjeroučitelja Bagarića spada pod nadležnost općinskog državnog odvjetništva pa će audio-snimka najvjerojatnije biti odbačena kao nezakonit dokaz.

Također, neslužbeno doznajemo, roditelji učenika ne dozvoljavaju svojoj djeci da svjedoče o tome što im je vjeroučitelj Bagarić govorio. Zbog svega toga postoji izgledna mogućnost da Krešimir Bagarić neće kazneno odgovarati za pozivanje na ubojstva te netrpeljivost i spremnosti na nasilno ponašanje prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovijesti.

Najčitaniji članci