News

Komentari 3

U Sloveniji sve više slučajeva ptičje gripe kod divljih ptica

U Sloveniji sve više slučajeva ptičje gripe kod divljih ptica

Do sada su potvrđena 23 slučaja ptičje gripe kod divljih ptica u prirodi i jedan slučaj visokopatogene aviarne influence na domaćoj peradi

Broj do sada potvrđenih zaraza ptičjom gripom na divljim pticama porastao je na 23, najviše na sjeveroistoku zemlje, a nadležni upozoravaju da se očekuje kako će brojevi i dalje rasti.

Do sada su potvrđena 23 slučaja ptičje gripe kod divljih ptica u prirodi i jedan slučaj visokopatogene aviarne influence na domaćoj peradi.

"S obzirom na trenutačnu situaciju i brojne pojave aviarne influence u Europi očekujemo da će se bolest i dalje širiti, tako da nove zaraze još očekujemo", kazali su u slovenskoj veterinarskoj upravi, prenose u utorak slovenski mediji.

Većina slučajeva aviarne influence potvrđena je na području Maribora. uglavnom kod uginulih labuda i riječnih galeba.

Slučajeva sumnji na ptičju gripu bilo je i na području Ptuja, Kidričeva, Razkrižja, Škofje Loke, Brežica, Ljubljane i Kamnika, no testiranja su pokazala negativne rezultate.

Prvi i do sada jedini potvrđeni slučaj ptičje gripe kod domaće peradi u Sloveniji je potvrđen 27. prosinca na manjem poljoprivrednom gospodarstvu blizu Slovenske Bistrice.

Najčitaniji članci