News

Komentari 13

U Španjolskoj se dolazi cijepiti veliki broj mladih ljudi, žele povratak normalnom životu

U Španjolskoj se dolazi cijepiti veliki broj mladih ljudi, žele povratak normalnom životu

Samo pet posto stanovnika Španjolske ne želi primiti cjepivo protiv covida-19, puno manje od 13 posto u Francuskoj ili 19 posto u SAD-u

Španjolci, koji su na početku pandemije bili među zemljama s najviše zaraženih covidom-19, sada su među najcijepljenijim narodima, pokazuju podaci.

Druge zemlje su pokušale raznim mjerama potaknuti ljude na cijepljenje, od novčanih isplata do izravnih naredbi ili zabrana posjećivanja lokala bez dokaza o cijepljenju, no u madridskoj bolnici Isabel Zendal osoblje kaže da im dolaze mladi željni povratka normalnom životu.

Šef medicinskih sestara Fernando Prado je objasnio da mladi znaju da im je normalan život tim bliže što se prije cijepe.

Samo pet posto stanovnika Španjolske ne želi primiti cjepivo protiv covida-19, puno manje od 13 posto u Francuskoj ili 19 posto u Sjedinjenim Državama, prema anketi Morning Consulta objavljenoj u četvrtak.

Glavni pokretač spremnosti na cijepljenje je sjećanje na prvi val pandemije u Španjolskoj u ožujku 2020. kada je svaki dan umiralo 800 ljudi.

Od tada Španjolska stalno bilježi porast cijepljenih iako je na početku bilo problema s opskrbom.

Po postotku stanovništva koje je primilo barem jednu dozu, Španjolska je na 11. mjestu u svijetu i na 4. mjestu u Europskoj uniji, prema podacima agencije Reuters.

"U svojoj strategiji protiv pandemije, Španjolska je težište stavila na cijepljenje i ljudi su povjerovali", rekao je Quique Bassat, znanstvenik Globalnog zdravstvenog instituta u Barceloni.

Ali posljednjih tjedana je u nekim regijama zabilježen porast slučajeva i tamo je ponovno uveden policijski sat.

Bassat je rekao da su prebrzo ukinute restrikcije u zemlji i upozorio da imunitet krda neće biti postignut dok ne bude cijepljeno 90 posto stanovništva jer se širi zaraznija delta varijanta.

No broj cijepljenih raste i svi stariji od 80 su u potpunosti cijepljeni kao i 84,4 posto starijih od 60, prema podacima vlade.

U području Madrida od 12. srpnja i mladi do 16 mogu rezervirati termin cijepljena.

Najčitaniji članci