News

Komentari 20

Nova pravila za ulazak u Srbiju, potrebna potvrda o cijepljenju ili o preboljenju covida-19

Nova pravila za ulazak u Srbiju, potrebna potvrda o cijepljenju ili o preboljenju covida-19

Na popisu država čiji se certifikati priznaju su Gruzija, Monako, Cipar, Libanon, Moldavija, San Marino, Tunis, Hrvatska i Slovačka

U Srbiji će od 24. srpnja u ponoć stupiti na snagu nova korona pravila o ulasku u zemlju koja podrazumijevaju potvrdu o potpuno cijepljenju ili o preboljenju covida 19, a među državama čiji se certifikati priznaju je i Hrvatska.

Srbijanska vlada usvojila je Zaključak o davanju suglasnosti za priznavanje potvrde o potpunom cijepljenju protiv covida 19 i potvrda o preboljenju pri ulasku stranih državljana u Srbiju, priopćeno je iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na popisu država čiji se certifikati priznaju od 24. srpnja su Gruzija, Monako, Cipar, Libanon, Moldavija, San Marino, Tunis, Hrvatska i Slovačka, a u najskorije vrijeme se očekuje da i građanima Armenije, Sirije i Egipta bude omogućen ulazak u Srbiju samo s potvrdom o potpunom cijepljenju.

Hrvatska je i na popisu još 16 zemalja koje su obuhvaćene liberalizacijom mjera i za čije se državljane dopušta ulaz uz potvrdu o preboljenju ili uz odgovarajući PCR ili BAT (brzi antigenski test), a primjena također počinje u ponoć 24. srpnja.

Ministrica trgovine i turizma Tanja Matić istaknula je, u povodu liberalizacije mjera, da je devizni priliv od turizma povećan za 29,3 posto u odnosu na 2020. godinu, ocijenivši kako se novom odlukom Vlade može očekivati "još veći priljev stranih turista", te "uspješnija turistička sezonu i značajna ekonomska dobit".