News

Komentari 7

U Splitu prosvjed zbog ubojstva žene na poslu: 'Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje'

U Splitu prosvjed zbog ubojstva žene na poslu: 'Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje'

Iz Udruge Domine navode kako ih je taj čin razbjesnio, ali ne i iznenadio budući da već godinama upozoravaju na sve probleme u sustavu i na važnost prevencije i zaštite rodno uvjetovanog nasilja

Članice udruge Domine u suradnji s Gradom Splitom pred Banovinom u Splitu razvukle su crnu zastavu s porukom protiv nasilja nad ženama. Na zastavi je pisalo 'Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje'.

Na ovaj su se način simbolično oprostili od sugrađanke, 44-godišnje Vesne P. koju je nevjenčani suprug Željko Đekić (54) ubio u trgovini i izbo je nožem. Zadao joj je 20 ubodno-reznih po tijelu pred brojnim svjedocima u Lidlu. Koban je bio ubod u srce i pluća. Nakon što ju je izbo, sjeo je na pod i počeo plakati. Nesretna žena je preminula u bolnici.

Pogledajte video:

Iz Udruge Domine navode kako ih je taj čin razbjesnio, ali ne i iznenadio budući da već godinama upozoravaju na sve probleme u sustavu i na važnost prevencije i zaštite rodno uvjetovanog nasilja. 

Split: Udruga Domine razvukla crnu zastavu s porukom protiv nasilja nad ženama

- Tim strašnim činom razljutio je i razbjesnio sve nas, ali nas nažalost nije iznenadio. Društvo još jednom nije na vrijeme prepoznalo i zaustavilo muško nasilje nad ženom! Godinama upozoravamo na sve probleme u sustavu i na važnost prevencije i zaštite rodno uvjetovanog nasilja. Femicid ili ubojstva žena nisu prepoznata kao zaseban zločin i pred nama je izazov pronalaženja načina kako zaustaviti i ublažiti posljedice kulture nasilja. Poruka "Ni jedna žrtva više - ni jedna žena manje" naš je krik protiv nasilja i izraz podrške ženama našeg grada, ali i diljem svijeta koje su izložene nasilju i čiji je život ugrožen samo zato što su žene - poručuju iz udruge Domine.

Split: Udruga Domine razvukla crnu zastavu s porukom protiv nasilja nad zenama

- Poručujemo svima da nećemo tolerirati nikakav oblik nasilja i nasilnicima nije mjesto među nama. Ono što isto tako želimo je ohrabriti sve žene da prijavljuju nasilje i da se ne boje - rekao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak. 

Najčitaniji članci