News

Komentari 100

U Wuhanu je i četvero Hrvata, Ministarstvo: Ne putujte tamo

U Wuhanu je  i četvero Hrvata, Ministarstvo: Ne putujte tamo

Četvero hrvatskih državljana nalazi se trenutno u kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije opasnog korona virusa, potvrdilo je u subotu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Korona virus je dosad usmrtio najmanje 41 osobu i zarazio gotovo 1300 diljem svijeta otkako je krajem prošle godine otkriven u Wuhanu, oko 800 kilometara od Šangaja.

POGLEDAJTE VIDEO:

MVEP je u subotu Hini potvrdio kako se četiri hrvatska državljana nalaze u tom gradu s 11 milijuna stanovnika u pokrajini Hubei. Većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Hubeiju gdje su dužnosnici uveli stroge restrikcije za putovanja i za javna okupljanja.

Ministarstvo je savjetovalo građanima da ne putuju u taj dio Kine i pozvalo ih da prate obavijesti kineskih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije. 

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti objavio je da su slučajevi potvrđeni i u Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Vijetnamu, Nepalu, Maleziji, Francuskoj i Australiji.

U centru očekuju daljnje širenje tog virusa ranije nepoznatog medicini. Korona virus obično napada životinje, ali u nekim se slučajevima može prenijeti i na ljude, poput epidemije SARS-a 2003..

Virus je izazvao alarm, no još uvijek je mnogo nepoznanica, poput one koliko je zapravo opasan te koliko se lako širi među ljudima. Virus može izazvati upalu pluća koja je u nekim slučajevima bila smrtonosna.

Vlasti u Hubeiju počele su u četvrtak zatvarati gradove u pokušaju da spriječe širenje virusa. Karantene su uvedene u najmanje 13 gradova u kojima ukupno živi više od 43 milijuna ljudi. Prekinut je javni promet i zatvoreni su aerodromi i željezničke postaje. 

Kina uvodi strože mjere i zabranu putovanja

Kina uvodi strože mjere dok pokušava obuzdati širenje novoga virusa od grada do grada. Kineski predsjednik Xi upozorio je i da virus ubrzava te da je cijela država suočena s jako ozbiljnom prijetnjom.

Na snazi su ograničenja putovanja u javnom prijevozu, no od nedjelje zabranjena će biti i privatna vozila iz središta Wuhana.

Picture uploaded to social media on January 25, 2020 by the Central Hospital of Wuhan show medical staff, in Wuhan, China

U Hubei su zrakoplovom stigle ekipe vojnih medicinskih stručnjaka.

U mnogim kineskim gradovima otkazane su proslave lunarne Nove godine koje su počele u subotu.

Širom kontinentalne Kine putnicima se mjeri temperatura zbog provjere imaju li groznicu, a željezničke postaje zatvorene su u nekoliko gradova.

U Hong Kongu je proglašen najviši stupanj izvanrednog stanja, a školski su praznici produljeni.

Od nedjelje će u glavnom gradu Pekingu biti obustavljene sve međugradske autobusne linije, objavili su mediji u subotu.

Sjedinjene Države će u nedjelju čarter letom vratiti svoje državljane i diplomate iz Wuhana, objavio je u subotu američki list Wall Street Journal.

Pictures uploaded to social media on January 25, 2020 by the Central Hospital of Wuhan show medical staff attending to patients, in Wuhan, China

Zrakoplovom će se prebaciti oko 230 diplomata i drugih američkih državljana te njihove obitelji.

Washington je dobio odobrenje kineskoga ministarstva vanjskih poslova i drugih vladinih agencija nakon pregovora proteklih dana, navodi list. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci