News

Komentari 35

Ukrajina optužila Ruse: Prekid opskrbe plina je novi pokušaj razbijanja jedinstva Europe...

Ukrajina optužila Ruse: Prekid opskrbe plina je novi pokušaj razbijanja jedinstva Europe...

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je da "neprijateljske" zemlje plaćaju uvoz plina u rubljima, što je do sada prihvatio samo nekoliko kupaca ruskog plina....

Kijev je optužio Rusiju da ucjenjuje Europu prekidom opskrbe plinom Poljskoj i Bugarskoj i tako pokušava razbiti jedinstvo saveznika Ukrajine.

Članica NATO-a Poljska je među europskim zemljama koje traže najstrože moguće sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a Bugarska, također članica saveza, gotovo je u potpunosti ovisna o uvozu ruskog plina.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskoga, rekao je da Rusija "počinje s plinskom ucjenom Europe".

"Rusija pokušava razbiti jedinstvo naših saveznika. Rusija također dokazuje da su energetski resursi oružje. Zato EU treba biti ujedinjena i uvesti embargo na energetske resurse, oduzimajući Rusima njihovo energetsko oružje", rekao je Jermak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je da "neprijateljske" zemlje plaćaju uvoz plina u rubljima, što je do sada prihvatio samo nekoliko kupaca ruskog plina.

Poljska ponavlja da neće pristati na ruski zahtjev da plin plaća u rubljima po novim pravilima koje je Moskva donijela prošli mjesec.

Poljski državni PGNiG rekao je da će opskrbe energetskog diva Gazproma preko Ukrajine i Bjelorusije biti prekinute u srijedu u 8 sati, no Varšava je rekla da neće trebati koristiti svoje rezerve i da je njezino skladište plina popunjeno 76 posto.

Pošiljke iz drugih smjerova zamijenit će Gazpromovu, rekao je poljski ministar za energetsku sigurnost Piotr Naimski, dodavši kako je ugovor s Yamalom i tako završava u prosincu.

"Plinski sustav u Poljskoj je uravnotežen i kupci se mogu osjećati sigurno", rekao je Naimski.

SITUACIJU U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU PRATITE OVDJE

Najčitaniji članci