Obavijesti

News

Komentari 3

'Ulazak u EU povećao izvoz i deficite preokrenuo u suficite'

'Ulazak u EU povećao izvoz i deficite preokrenuo u suficite'

Od ulaska u EU stvoreno je 200 tisuća radnih mjesta, veći dio u privatnom sektoru. Prvi puta u povijesti imamo manjak radne snage, čime smo se pridružili razvijenim zemljama Zapada, kaže Goran Šaravanja

VIDEO

Ulazak u EU omogućio je povećanje izvoza što je ključni razlog preokreta deficita u tekućem računu platne bilance i proračuna u suficite i smanjenja zaduženosti javnog sektora, poduzeća i kućanstava, rekao je u ponedjeljak glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore (HGK) Goran Šaravanja.

Na konferenciji "Prvih 10" koju je održala HGK – Županijska komora Dubrovnik s ciljem rezimiranja efekata desetogodišnjeg članstva Hrvatske u Europskoj uniji, Šaravanja je istaknuo kako su sredstva iz EU-a svakako pridonijela razduživanju.

ANKETA Je li vama narasla plaća od uvođenja eura u Hrvatsku?
ANKETA Je li vama narasla plaća od uvođenja eura u Hrvatsku?

"Kada vidimo koliko smo se brzo oporavili od duboke recesije izazvane pandemijom u odnosu na recesiju nakon globalne financijske krize, jasno je koliko je Hrvatska ekonomija stabilnija i otpornija, ne samo kao članica NATO-a i EU, nego i kao članica euro područja i Schengena", rekao je Šaravanja.

"Od ulaska u EU stvoreno je 200 tisuća radnih mjesta, veći dio u privatnom sektoru. Prvi puta u povijesti imamo manjak radne snage, čime smo se pridružili razvijenim zemljama Zapada. Došlo je do smanjenja zaduženosti privatnog sektora, a razlika kamatnih stopa po kojima se domaći poduzetnici i građani zadužuju je smanjena tj. izjednačila se s kamatnim stopama u ostatku zapadne Europe", dodao je.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Zrinka Raguž kaže kako su najveći efekti postignuti kroz Europski kohezijski fond, kroz koji je Hrvatska investirala u prometnu infrastrukturu.

"Za istaknuti su Pelješki most, Zračna luka Dubrovnik, LNG terminal te brojne luke, marine, prometnice koje su Hrvatsku učinile dostupnijom. Također, 200 tisuća kućanstava dobilo je pristup pitkoj vodi te kanalizacijskom sustavu, što realno bez europskih sredstava ne bi bilo moguće", rekla je Raguž.

Cijene divljaju već sad, a što nas tek čeka: Sladoled na Krku 3,5 eura, lignje u Dubrovniku za 30
Cijene divljaju već sad, a što nas tek čeka: Sladoled na Krku 3,5 eura, lignje u Dubrovniku za 30

Podsjetila je da je u financijskoj perspektivi 2014. – 2020. Hrvatska ugovorila 14,04 milijardi eura ili 123,92  posto mogućih sredstava, od čega je do sad iskorišteno 85 posto.

"Hrvatska je zemlja neto korisnica europskih sredstava, gdje je u deset godina ostvarila 10 milijardi prihoda iz tih fondova", rekla je Raguž i dodala da je BDP po stanovniku po EU prosjeku 2013. godine iznosio 61, a 2022. godine 73 posto.

Župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, naglasio je kako je Dubrovačko-neretvanska županija s povučenih 742 milijuna eura u prethodnoj financijskoj perspektivi jedna od vodećih u iskorištavanju sredstava koja su joj bila na raspolaganju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.