News

Komentari 0

UN-ov glavni tajnik traži 'prekid ilegalne' kolonizacije na palestinskom teritoriju

UN-ov glavni tajnik traži 'prekid ilegalne' kolonizacije na palestinskom teritoriju

Guterres je ocijenio da je situacija "na okupiranom palestinskom teritoriju najopasnija zadnjih godina", s "krajnjim napetostima" u prilikama "blokade" izraelsko-palestinskog "mirovnog procesa"

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres zatražio je u srijedu "prekid nezakonite" izraelske kolonizacije na okupiranim palestinskim teritorijima, osudivši ipak "terorizam" dok se širi nasilje na Zapadnoj obali.

"Svako novo naselje je nova zapreka na putu mira. Svaka kolonizacijska aktivnost je nezakonita po međunarodnom pravu i mora prestati. Istodobno, poticanje na nasilje ne vodi nikamo. Ništa ne može opravdati terorizam od kojeg svi moraju odustati", poručio je Guterres u UN-ovu Odboru za prava palestinskog naroda.

Taj odbor, osnovan 1975., sastao se u sjedištu UN-a u New Yorku u trenutku kada je deset Palestinaca ubijeno, među kojima šesnaestogodišnjak, a više od 80 ranjeno u izraelskoj vatri u Nablusu, poprištu krvavih sukoba na sjeveru okupirane Zapadne obale, navode palestinske vlasti.

Riječ je o najsmrtonosnijem upadu na Zapadnu obalu barem od 2005., a može se usporediti s onim 26. siječnja u Jeninu, također na sjeveru Zapadne obale, u kojemu je ubijeno deset Palestinaca, među njima borci i šezdesetogodišnjakinja.

Guterres je ocijenio da je situacija "na okupiranom palestinskom teritoriju najopasnija zadnjih godina", s "krajnjim napetostima" u prilikama "blokade" izraelsko-palestinskog "mirovnog procesa".

"Naš prvi prioritet je spriječiti dodatnu eskalaciju, smanjiti napetost i uspostaviti mir", istaknuo je glavni tajnik u nazočnosti palestinskog veleposlanika u UN-u Riyada Mansoura.

 

 

Najčitaniji članci