Obavijesti

News

Komentari 13

UN u Srbiji zabrinut zbog lošeg položaja migranata u zemlji

UN u Srbiji zabrinut zbog lošeg položaja migranata u zemlji
1

Nedostatak smještaja, zdravstvenih i sanitarnih uvjeta predstavljaju veliki problem, a oko 800 ljudi čeka pod otvorenim nebom izvan mađarske "tranzitne zone" kod graničnog prelaza "Horgoš 1"

VIDEO

Agencije Ujedinjenih naroda u Srbiji i nevladine udruge izrazile su u petak zabrinutost zbog daljnjeg pogoršanja položaja migranata na sjeveru Srbije, gdje se njihov broj udvostručio zbog novih restriktivnih mjera Mađarske.

Prema priopćenju agencija UN koje prenosi Radio-televizija Srbije, u tom je području trenutačno više od 1.300 migranata, većinom žena i djece od kojih je nekoliko stotina smješteno na punktu za pomoć u okolici Subotice, dok oko 800 čeka pod otvorenim nebom izvan mađarske "tranzitne zone" kod graničnog prelaza "Horgoš 1". 

Nedostatak smještaja, zdravstvenih i sanitarnih uvjeta predstavljaju veliki problem, navodi se priopćenju UN-a u i naglašava da su agencije UN-a i nevladine udruge intenzivirale pomoć vladi Srbije osiguravanjem novih količina hrane, vode, medicinske i druge neophodne pomoći.

Srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin zatražio je u četvrtak od premijera Aleksandra Vučića hitnu sjednicu Ureda za koordiniranje službi sigurnosti "zbog sve složenije situacije s migrintima", upozorivši da bi Srbija mogla u migrantskoj krizi ostati sasvim sama.

Vulin je podsjetio da su samo tijekom jedne noći u Srbiju iz smjera Mađarske ušla 334 migranta, a iz Makedonije njih 158, a taj broj na terenu i veći. Vulin je rekao da se "neće dozvoliti njihov nekontrolirani dolazak".

"Moram reći da sam veoma zabrinut nakon što sam dobio informaciju da će ih tijela Mađarske, ne samo uputiti u tranzitnu zonu nego ih vratiti na teritorij Srbije, bez pravne osnove, bez uporišta u međunarodnom pravu, kao i i informacije da Hrvatska ponovo razmišlja o podizanju ograde na našim granicama", rekao je Vulin.

UN kaže da je pravo na azil temeljno ljudsko pravo, te da tražiteljima azila mora biti omogućen pristup teritorijiu države u kojoj se traži azil. 

Unatoč tome, više od 120 potencijalnih azilanata prijavilo je 6. srpnja vlastima, agencijama UN-a i partnerima da im je onemogućen pristup azilantskim procedurama u Mađarskoj i da su umjesto toga protjerani nazad u Srbiju, bez poštivanja procedure readmisije ili povratka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1