Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Uništili su joj prvi dan škole, a krivicu žele prebaciti na mene'

Mala Zagrepčanka s posebnim potrebama u ponedjeljak je došla u školu, ali nitko je nije prozvao. Iz Gradskog ureda za obrazovanje tvrde da su je roditelji trebali prethodno upisati iako su rješenje dobili u petak popodne

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
267 komentara

Probudila me 6 ujutro da joj skuham ručak jer je znala da će u školu ići nakon ručka. Nije mogla dočekati da krenemo. I onda je u dvorani nisu prozvali. Primio sam je i iznio iz škole jer nisam znao što da joj kažem, rekao je Ilija Vujnović (38) iz Zagreba.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

S mukom je prepričao bolne trenutke nakon što su supruga Ana (38) i on, u ponedjeljak shvatili da su na njihovu kćer Elenu (7), koja ima blagu mentalnu retardaciju, svi zaboravili. Naime, rješenje da im kći mora pohađati Osnovnu školu Ivan Meštrović na zagrebačkom Jarunu, dobili su u petak popodne, 31. kolovoza.

VIDEO: 'MI NISMO KRIVI' Grad Zagreb o slučaju Elene: 'Nije bilo nikakvog propusta'

- U ponedjeljak smo došli u školu, u tijeku je bila predstava u dvorani. Elena je bila neizmjerno uzbuđena i mislila je da djeca pjevaju sve te pjesmice u dvorani samo za nju. Nakon što su učiteljice počele prozivati djecu, nije prestajala zapitkivati kada će nju prozvati. Strpljivo smo čekali. Na kraju su svi prozvani osim nas. Smračilo mi se pred očima. Istovremeno, mislila sam da će mi srce puknuti. Nisam mogla gledati u Elenu. Njeno lice bilo je nešto najtužnije ikad. Suprug je odmah s njom istrčao van - rekla je potresena majka. Otišla je do ravnatelja škole. On je, kaže Ana, bio šokiran.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

- Rekao je da nas uopće nemaju u evidenciji te da im nitko nije javio da će malena pohađati tu školu. Poslao me doma po rješenje koje sam dobila u petak. Plakala sam cijelim putem do doma i natrag. Vratila sam se s papirima. Pogledao ih je i opet se čudio. Onda je pogledao dijagnozu koju ima Elena i rekao da u njihovoj školi ni nema programa za takvu djecu. Odnosno da imaju razred za djecu s posebnim potrebama, ali da Elena tamo ne spada. Svijet mi se doslovno srušio - rekla je Elenina majka. Iz nemoći je, kaže, sjela za kompjuter i napisala pismo koje je objavila na svom Facebook profilu nadajući se da će ga odgovorne institucije vidjeti.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

“Elena je danas ostala sama. U dvorani “njezine” Osnovne škole. U novoj odjeći, sa novom torbom. U nevjerici, panici i suzama.

Zbog vas. Koliko vrijedi slomljeno sedmogodišnje srce? Koliko košta svaka ogromna suza koja se skotrljala niz najdraže obraze? Koliko procjenjujete roditeljsku nemoć i bespomoćnost dok moraju kćeri pogledati u oči i lagati, lagati najbolje što znaju i objasniti joj zašto nema ni razreda, ni učiteljice, ni knjiga ni rasporeda za nju??" napisala je u dugačkom pismu mama Ana. U utorak su je pozvali na sastanak u Gradski ured za obrazovanje koji im je i poslao rješenje o tome koju školu će Elena pohađati. Na sastanak je došao i ravnatelj škole.

RIJEŠILI SLUČAJ Mala Elena je upisana u školu: 'Vjerovala sam institucijama...'

- Ispriku sam dobila, ali nisam potpuno zadovoljna. Pokušali su krivicu za sve prebaciti na mene rekavši mi da sam trebala u petak popodne doći upisati dijete u školu. Nisam imala pojma ni da tad rade. Rekla sam im da se ne osjećam krivom i da me u to neće uvjeriti. Na kraju su mi poručili da Elena može ipak ići u tu školu - rekla je Ana Vujnović. Ravnatelj Milivoj Magerl navodno je krivo shvatio da njegova škola nije adekvatna za Elenu pa je jučer rekao da je djevojčica dobrodošla.

- Nitko nije kriv za cijeli ovaj nesporazum. Događa se - rekao je Magerl. Grad Zagreb također je rekao da se ne smatra krivim i da nije učinjen nikakav propust.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message