Obavijesti

News

Komentari 17

Uskok objavio za što terete Puljašića i Dragičevića: Za bolji posao sređivao sudske odluke

Uskok objavio za što terete Puljašića i Dragičevića: Za bolji posao sređivao sudske odluke

U policiji navode da je Puljašić obećao sucu da će posredovati pri zapošljavanju i sređivanju boljeg posla za članove obitelji kako bi pridobio naklonost i osigurao da se sudske odluke donesu njemu u korist

VIDEO

Nakon jučerašnje akcije u kojoj su uhićeni Darko Puljašić i sudac Predrag Dragičević, Uskok je u srijedu objavio i za što ih sve terete. 

Tako se navodi da je Dragičević kao protuuslugu Puljašiću za angažman oko pronalaska boljeg radnog mjesta za snahu i premještaja sina, provjeravao podatke o stanju i kretanju spisa o stanju i kretanju spisa općinskog suda formiranog povodom optužnice zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Uz to je osigurao i da vijeće  odbije kao neosnovanu žalbu Općinskog državnog odvjetništva na odluku optužnog vijeća Općinskog suda u Slavonskom Brodu, zbog čega je navedeni kazneni postupak protiv I. okr. pravomoćno obustavljen.

U Uskoku navode da su zatražili istražni zatvor protiv obojice.

Sudac Dragičević pogodovao Puljašiću u kaznenom postupku, lažno prezentirao podatke?
Sudac Dragičević pogodovao Puljašiću u kaznenom postupku, lažno prezentirao podatke?

Priopćenje Uskoka prenosimo u nastavku

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1957., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita.

Osnovano se sumnja da su, u razdoblju od veljače 2018. do kraja 2020. godine u Požegi i Slavonskom Brodu, I. okr. kao sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu i II. okr. kao tadašnji gradonačelnik Grada Požege, ostvarili dogovor o međusobnom pogodovanju s osnova njihovih dužnosti.

U okviru tog dogovora I. okr. je, kao protuuslugu II. okr. za njegov angažman oko pronalaska boljeg radnog mjesta za suprugu njegovog sina, kao i oko premještaja njegovog sina zaposlenog u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj na drugo radno mjesto, provjeravao podatke o stanju i kretanju spisa općinskog suda formiranog povodom optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu podignute protiv II. okr. zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Također je osigurao da vijeće Županijskog suda u Slavonskom Brodu odbije kao neosnovanu žalbu Općinskog državnog odvjetništva na odluku optužnog vijeća Općinskog suda u Slavonskom Brodu, zbog čega je navedeni kazneni postupak protiv I. okr. pravomoćno obustavljen.

Pritom je I. okr. taj predmet zaprimio kao sudac izvjestitelj te je nastavio rad na njemu, iako se trebao izuzeti zbog poznanstva s II. okr. te poznanstva članova njegove obitelji s njim. Međutim, nakon što je vijeće, s obzirom na način na koji im je I. okr. izložio stanje spisa, prihvatilo njegov prijedlog i donijelo odluku kojom se predmetna žalba odbija kao neosnovana, sudac evidencije odbio je evidentirati navedenu odluku.

Tko je uhićeni sudac Predrag Dragičević? Pisao je o čuvanju ugleda i časti sudačke dužnosti
Tko je uhićeni sudac Predrag Dragičević? Pisao je o čuvanju ugleda i časti sudačke dužnosti

Potom je I. okr. članovima vijeća neistinito predočio da je sudac suglasan s odlukom, ali da je neće evidentirati iz osobnih razloga. Na taj način je stvorio privid okolnosti uslijed kojih je sam evidentirao odluku i tako spriječio da vijeće ponovno razmatra predmet te da sudac zadužen za evidenciju iznese vijeću razloge odbijanja evidentiranja, za koje je znao da nisu osobne već pravne prirode.

Nakon što je kazneni postupak protiv II. okr. pravomoćno obustavljen, I. okr. je sve do kraja 2020. godine od II okr. tražio daljnja posredovanja radi rješavanja boljeg radnog mjesta za suprugu njegovog sina, u okviru čega mu je II. okr. poručivao da je ta osoba „bez problema rješiva…“ na što je I. okr. naveo da je „bila rješiva i prije dvije godine samo da je bilo dobre volje bez kalkulacija i držanja na kratkoj uzici“. Ujedno je II. okr. organizirao sastanke s I. okr. i upraviteljem Kaznionice u Požegi radi premještaja njegovog sina u navedenu kaznionicu.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv I. i II. okrivljenika.

Velika akcija USKOK-a: Više uhićenih zbog mita, Puljašića časni sud isključio iz HDZ-a
Velika akcija USKOK-a: Više uhićenih zbog mita, Puljašića časni sud isključio iz HDZ-a

Priopćenje policije prenosimo u nastavku

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Osijek, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 66-godišnjakom, predstavnikom sudbene vlasti i 51-godišnjakom, bivšim čelnikom jedinice lokalne samouprave, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti - davanja i primanja mita.
 
Sumnja se da je 51-godišnjak, tada čelnik jedinice lokalne samouprave, od veljače 2018. do kraja 2020. godine, na području Požege i Slavonskog Broda, obećao 66-godišnjaku, dužnosniku sudbene vlasti, da će posredovati pri zapošljavanju i traženju boljih radnih mjesta za članove njegove obitelji, kako bi pridobio njegovu naklonost i kako bi osigurao da se sudske odluke u kaznenom predmetu koji se vodi protiv njega donesu njemu u korist.

Zauzvrat, 66-godišnjak je 51-godišnjaku dostavljao podatke o stanju i kretanju njegovog spisa. Iako je 66-godišnjak bio svjestan da zbog odnosa s 51-godišnjakom postoje razlozi za njegovo izuzeće u predmetu, nije o tome izvijestio predsjednika sudbenog tijela te je predmet zadržao u radu, a potom je ishodio odluku kojom je pravomoćno obustavljen kazneni postupak protiv 51-godišnjaka. Nakon toga je i dalje tražio od 51-godišnjaka da svojim utjecajem i autoritetom radi na pronalasku boljih radnih mjesta za članove njegove obitelji.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene osobe predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi