News

Komentari 10

Uskok optužio trojicu dilera, kokain švercali s bananama

Uskok optužio trojicu dilera, kokain švercali s bananama

Trojac se tereti da su iz Ekvadora nabavili najmanje 56 kg kokaina kojeg su preko luke Ploče uvezli u Hrvatsku i za kojeg su imali kupca. Uskok traži da Oliver Čokara, Anđelko Oršulić i Goran Bebić ostanu u pritvoru

Uskok je u petak izvijestio da su nakon istrage na Županijskom sudu u Splitu optužili trojicu dilera - Olivera Čokaru (47), Anđelka Oršulića (35) i Gorana Bebića (41) -  zbog  neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Kako se navodi u priopćenju, optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se, u razdoblju od ožujka 2020. do 6. ožujka 2021., na području Dubrovačko-neretvanske županije i Ekvadora, sukladno prethodnom planu i dogovoru povezali u zajedničko djelovanje s nepoznatom osobom iz Ekvadora te s još najmanje jednom osobom, kupcem, radi nabave i kupovine najmanje 56.166,5 grama kokaina, a potom i njegovog krijumčarenja iz Ekvadora u Hrvatsku preko luke Ploče te njegove daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

- U realizaciji plana i dogovora, nakon što je nepoznata osoba iz Ekvadora sukladno narudžbi sakrila kokain u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo preko luke Ploče iz Ekvadora uvezlo banane, prvookrivljeni Oliver Čokara je sa za sada nepoznatom osobom dogovorio kupoprodaju te droge i njeno preuzimanje. U tu svrhu se odvezao iz Zagreba u Metković gdje je kupio tri torbe, a potom u Opuzen gdje se sastao s Oršulićem i Babićem i predao im torbe radi preuzimanja kokaina iz kontejnera i prijevoza do kupca. Potom je Čokara ostao u vozilu iz kojeg je radi nesmetanog preuzimanja droge putem radio veze nadzirao ulaz u prostor trgovačkog društva kako nitko ne bi prišao kontejneru, dok su Oršulić i Bebić ušli u unutrašnjost kontejnera i uz pomoć akumulatorskih bušilica odstranili iz ležišta metalni lim kako bi uzeli pakete kokaina a zatim su pakete stavili u torbe kako bi ih predali Čokari koji ih je trebao predati kupcu. U tome su ih zatekli i spriječili policijski službenici koji su od Oršulića oduzeli putnu torbu s 17 paketa s ukupno 17.049,7 grama kokaina, od Bebića su oduzeli putnu torbu s četiri paketa s ukupno 1.001,1 grama kokaina, dok je naknadnom pretragom kontejnera pronađena putna torba s 23 paketa, a u prostoru rashladnog uređaja 16 paketa s ukupno 38.115,7 grama kokaina - navode iz Uskoka.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika. Doznajemoda će vlasnika hotela iz Zagreba Olivera Čokaru braniti tri odvjetnika, eksperta za kazneno pravo - Željko Gulišija, Ljubo Pavasović Visković i Fran Olujić. 

 

 

Najčitaniji članci