Obavijesti

News

Komentari 225

Plenković smijenio Filipovića i Lovrinčevića: Svi u Vladi ostali smo zgroženi. Ovo je presedan!

Plenković smijenio Filipovića i Lovrinčevića: Svi u Vladi  ostali smo zgroženi. Ovo je presedan!

Filipović je doveo Lovrinčevića u ministarstvo za savjetnika, te su njih dvojica bili najbliži suradnici. Sad zajedno odlaze iz Vlade.

VIDEO

Premijer Andrej Plenković danas je potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra, priopćeno je i službeno iz Vlade danas u popodnevnim satima.

Za 16 sati najavljeno je obraćanje p'remijera Plenkovića koji bi trebao više reći o novim smjenama u svojoj Vladi. Pa je zatim stigla obavijest kako je premijerovo obraćanje pomaknuto na 16:30. Pa je Plenković svejedno zakasnio još desetak minuta.

PRATITE UŽIVO:

- Potvrđujem informaciju da sam razriješio ministra Filipovića i da je Jurica Lovrinčević prestao biti savjetnik. Razlog su medijski napisi tijekom dana, a sadržaj korespondencije je takav da smo svi zajedno u Vladi ostali zgroženi i konsternirani. Dva su razloga. Prvi je - ako su autentične poruke - to upućuje na školski primjer koruptivnog djela. Drugi element je onaj koji se odnosi na kontakte s jednim predstavnikom medija i kasnije te iste informacije se plasiraju oporbi koji to onda koriste za rušenje vlade. Ispada da je savjetnik ministra bio moj miljenik, ako je vjerovati tjedniku, a to je jedna vrlo zlonamjerna teza. To dovodi do toga da ja nemam više povjerenja u ministra koji je savjetnika doveo na vlastito inzistiranje. - kazao je na početku Plenković i nastavio:

- Uvažio sam želju Filipovića, slično je bilo i za državnog tajnika Bujanovića, da mu pomogne u ministarstvu. Ovdje je bit da je cijela operacija trajala 6 mjeseci, a posebno se isticao Most. Koristile su informacije iz ministarstva što je sprega gospodina, medija i oporbe. Ovo je potpuno razotkrivanje Mosta, to je situacija bez presedana. Svašta sam doživio, ali ovo ne. Potpuno odbacujemo teze da je bivši savjetnik bio moj miljenik, jer smo se mi vidjeli dva-tri puta. Ovo je čisti napad na vladu i odluka je čvrsta, a provest ćemo konzultacije o novom ministarstvu gospodarstva. Sve je usuglašeno s partnerima - kazao je Plenković. 

Na pitanje ima li informacije da je u sve upetljan i Filipović odgovorio je:

- Rekao mi je da ništa ne zna. A kriv je što je izabrao Lovrinčevića. 

Na pitanje novinara ima li on kakvu odgovornost, krenuo je nabrajati vlastite uspjehe i pričati o 'dilanju informacija'...

- Dopustite nam malo vremena da se konzultiramo - kazao je Plenković kad su ga upitali o Filipovićevoj zamjeni.

Kako to da je sad odmah reagirao smjenom, iako kaže da se treba provjeriti jesu li poruke autentične, a u slučaju Frane Barbarića je dugo čekao sa smjenom, upitali su ga novinari.

Zagreb: Andrej Plenković smjenio ministra Filipovića

- Ono je bila privatna kuća i čelnik državne firme. Nije usporedivo. Ovo se politički ne tolerira ni jedne sekunde. Imamo dvije piste. Jedno je koruptivno djelovanje, a drugo je pitanje političke sprege protiv vlade u kojoj radi. Imali smo svašta, ali to još nismo nikada imali. Za tako nešto nema ni sekunde čekanja ni oklijevanja - kazao je.

Upitan ima li paralela s aferom FIMI medija odgovorio je: '. Vidjet ćemo što će biti, ali nema paralele s Fimi medijom jer se ovo događa na razini jednog čovjeka i medija. Ne uključuje Vladu - istaknuo je premijer.'

Reakcije na smjenu Lovrinčevića i ministra Filipovića: 'Duže je bio na semaforu nego u Vladi'
Reakcije na smjenu Lovrinčevića i ministra Filipovića: 'Duže je bio na semaforu nego u Vladi'

U ranijem priopćenju Vlade su naveli i kojih su sve dužnosti razriješili Lovrinčevića:

- Također, danas je održana 270. (telefonska) sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je Jurica Lovrinčević razriješen svih dužnosti na koje ga je imenovala Vlada: dužnosti člana Kriznog tima za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske i dužnosti člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je stavljena izvan snage Odluka o ovlasti za zastupanje Vlade u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta  energije - stoji u nastavku priopćenja iz Vlade.

Oglasili se iz Vlade: Premijer Plenković razriješio je dužnosti Lovrinčevića i ministra Filipovića
Oglasili se iz Vlade: Premijer Plenković razriješio je dužnosti Lovrinčevića i ministra Filipovića

Podsjećamo, nakon što je Nacional objavio transkripte snimki u kojima Lovrinčević s novinarom Marinom Vlahovićem dogovora isplate za reklamne kampanje Mreži Tv, te prema tim transkriptima, dogovara i povrat dijela novca, više HDZ-ovaca je reklo da je njegova karijera zapečaćena. Uskoro je stigla i potvrda.

Zagreb: Rasprava o iskazivanju povjerenja Davoru Filipoviću
Ovako je Plenković govorio za Filipovića: On je space shuttle, ima znanje, superioran je!
Ovako je Plenković govorio za Filipovića: On je space shuttle, ima znanje, superioran je!

Filipović je doveo Lovrinčevića u ministarstvo za savjetnika, te su njih dvojica bili najbliži suradnici. Sad zajedno odlaze iz Vlade.

O svemu se oglasio i USKOK koji poručuje da 'provode izvide'.

Smjena Lovrinčevića i Filipovića: 'Ovo je već 30. ministar koji odlazi iz Plenkovićeve Vlade!'
Smjena Lovrinčevića i Filipovića: 'Ovo je već 30. ministar  koji odlazi iz Plenkovićeve Vlade!'

- USKOK će nakon pribavljanja potrebnih podataka i razmatranja svih relevantnih okolnosti, pravovremeno obavijestiti javnost o daljnjem postupanju - stoji u priopćenju.

Ovdje pratite cijelu aferu s Filipovićem i Lovrinčevićem iz minute u minutu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 225
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...