Obavijesti

News

Komentari 122

Utrkivali su se pa skrivili smrt Ivane Obad: Ukinuli im presudu

Utrkivali su se pa skrivili smrt Ivane Obad: Ukinuli im presudu
2

Djevojka je ostala zarobljena u vozilu koje se zapalilo u sudaru koji se dogodio jer su se Marin Čolak i Dalibor Opačak utrkivali na autocesti prema Rijeci...

VIDEO

Županijski sud u Rijeci ukinuo je presudu kojom su hrvatski automobilisti Marin Čolak i Dalibor Opačak bili osuđeni na tri godine zatvora zbog izazivanja stravične prometne nesreće, u studenom 2010., na autocesti Zagreb-Rijeka u kojoj je poginula Čolakova suputnica Ivana Obad, javlja Telegram.

Ova 20-godišnja studentica iz Dubrovnika stradala je nakon što su se sudarili Čolakov Ferrari 131 Modena i Opačkov Nissan 350. Djevojka je ostala zarobljena u vozilu koje se zapalilo u sudaru koji se dogodio jer su se njih dvojica utrkivali na autocesti prema Rijeci.

Neposredno nakon što su prošli čvor Bosiljevo, Čolakov Ferrari sletio je s ceste i zapalio se. Njih dvojica nesreću su preživjeli; ali djevojka nije.

Čolak i Opačak osuđeni na tri godine: 'Vozili ste bezobzirno'
Čolak i Opačak osuđeni na tri godine: 'Vozili ste bezobzirno'

Prema konačnoj optužnici, koja je izmijenjena 19. listopada 2015., Čolak se Ferrarijem vozio lijevom trakom autoceste brzinom od 181,5 kilometara na sat. Opačak je pak sa svojim Nissanom bio u desnoj traci. Vozio je brzinom od 205,3 kilometra na sat. Budući da je Nissan u toj utrci bio brži, Opačak je, tvrdi tužiteljstvo, nepropisno desnom trakom preticao Čolakov Ferrari.

Do nesreće je došlo kada je Čolak, iz razloga koji još uvijek nije utvrđen, skrenuo u desno, a Opačak nije stigao na vrijeme prikočiti. Zato su se automobili okrznuli, a Ferrari u kojem su bili Čolak i Ivana Obad u idućem je trenutku sletio s kolnika i zapalio se.

Sudski vještak: Divljanje na cesti uzrok stravične nesreće
Sudski vještak: Divljanje na cesti uzrok stravične nesreće

Međutim, u nepravomoćnoj presudi izrečenoj u prosincu 2015., bilo je navedeno da je Čolak, prelazeći u desnu traku, počeo kočiti zbog čega je i Opačak bio prisiljen kočiti te skrenuti u desno, na zaustavnu traku. Tada su se, prema presudi, vozila okrznula, a Ferrari je sletio s ceste.

'Sudac prekoračio ovlasti'

Ovaj trenutak Čolakovog kočenja spomenut u nepravomoćnoj presudi, iako o njemu nije bilo riječi o optužnici, bio je sporan za Županijski sud u Rijeci.

Zbog toga je zaključeno da je sudac prekoračio svoje ovlasti, odnosno da je napravio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka. Naime, suci u presudi mogu reducirati onaj dio optužbe koji nije utvrđen, no ne mogu ih proširivati. Zbog toga se sada postupak vratio na Općinski kazneni sud u Zagrebu, a glavna rasprava trebala bi započeti pred osmu godišnjicu pogibije Ivane Obad.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a