News

Komentari 122

Utrkivali su se pa skrivili smrt Ivane Obad: Ukinuli im presudu

Utrkivali su se pa skrivili smrt Ivane Obad: Ukinuli im presudu

Djevojka je ostala zarobljena u vozilu koje se zapalilo u sudaru koji se dogodio jer su se Marin Čolak i Dalibor Opačak utrkivali na autocesti prema Rijeci...

Županijski sud u Rijeci ukinuo je presudu kojom su hrvatski automobilisti Marin Čolak i Dalibor Opačak bili osuđeni na tri godine zatvora zbog izazivanja stravične prometne nesreće, u studenom 2010., na autocesti Zagreb-Rijeka u kojoj je poginula Čolakova suputnica Ivana Obad, javlja Telegram.

Ova 20-godišnja studentica iz Dubrovnika stradala je nakon što su se sudarili Čolakov Ferrari 131 Modena i Opačkov Nissan 350. Djevojka je ostala zarobljena u vozilu koje se zapalilo u sudaru koji se dogodio jer su se njih dvojica utrkivali na autocesti prema Rijeci.

Neposredno nakon što su prošli čvor Bosiljevo, Čolakov Ferrari sletio je s ceste i zapalio se. Njih dvojica nesreću su preživjeli; ali djevojka nije.

Prema konačnoj optužnici, koja je izmijenjena 19. listopada 2015., Čolak se Ferrarijem vozio lijevom trakom autoceste brzinom od 181,5 kilometara na sat. Opačak je pak sa svojim Nissanom bio u desnoj traci. Vozio je brzinom od 205,3 kilometra na sat. Budući da je Nissan u toj utrci bio brži, Opačak je, tvrdi tužiteljstvo, nepropisno desnom trakom preticao Čolakov Ferrari.

Do nesreće je došlo kada je Čolak, iz razloga koji još uvijek nije utvrđen, skrenuo u desno, a Opačak nije stigao na vrijeme prikočiti. Zato su se automobili okrznuli, a Ferrari u kojem su bili Čolak i Ivana Obad u idućem je trenutku sletio s kolnika i zapalio se.

Međutim, u nepravomoćnoj presudi izrečenoj u prosincu 2015., bilo je navedeno da je Čolak, prelazeći u desnu traku, počeo kočiti zbog čega je i Opačak bio prisiljen kočiti te skrenuti u desno, na zaustavnu traku. Tada su se, prema presudi, vozila okrznula, a Ferrari je sletio s ceste.

'Sudac prekoračio ovlasti'

Ovaj trenutak Čolakovog kočenja spomenut u nepravomoćnoj presudi, iako o njemu nije bilo riječi o optužnici, bio je sporan za Županijski sud u Rijeci.

Zbog toga je zaključeno da je sudac prekoračio svoje ovlasti, odnosno da je napravio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka. Naime, suci u presudi mogu reducirati onaj dio optužbe koji nije utvrđen, no ne mogu ih proširivati. Zbog toga se sada postupak vratio na Općinski kazneni sud u Zagrebu, a glavna rasprava trebala bi započeti pred osmu godišnjicu pogibije Ivane Obad.

Najčitaniji članci