Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Užas na A3: Kamion se mora rastaviti da se provjere kočnice

Perač vjetrobranskih stakala i radnik na crpki tvrde da je kamion ‘letio’ nakon udarca u ivičnjak. Ako gume nisu bile čvrsto na tlu, uzalud je onda vozač pritiskao kočnicu

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
49 komentara

Dva mala kofera s osobnim stvarima njihovih kćeri jučer su dopremili dvjema erdutskim obiteljima. Uspomene su to na njihove djevojčice smrtno stradale u petak na odmorištu Sjever kraj Novske, gdje je vozač Ivo Filipović (59) izgubio kontrolu nad kamionom te ih pregazio.

Na njihovoj osnovnoj školi u Dalju zastava s crnim florom. Unutra prazne učionice. Muk i tišina. Tri su dana žalosti za 14-godišnjakinjama Renatom i Ivom.

Djeca dolaze i upisuju se u spomen-knjigu ispunjenu fotografijama najboljih prijateljica koje su u petak poginule kraj Novske.

Vozač je u pritvoru u Sisku i tek u četvrtak imat će ga pravo posjetiti brat Slavko i kći Ivana Filipović, koji su u ime obitelji preko 24sata uputili pismo sućuti obiteljima koje su izgubile djecu u nesreći, uz molitve za ozdravljenje dviju ozlijeđenih žena.

NESREĆA KOD NOVSKE Brat vozača: 'On uopće ne pije, a vozi 40 godina. Izgubljen je'

U međuvremenu, policija ispituje svjedoke nesreće. Iskazi radnika s benzinske crpke se podudaraju, barem prema onome što su ispričali za 24sata u broju od ponedjeljka. Vozač je nekoliko trenutaka prije udara u minibus i osobne automobile na odmorištu sigurno bio budan jer i perač vjetrobranskih stakala i radnik koji toči gorivo rekli su nam da su vidjeli kako vozač očajnički okreće volan lijevo-desno.

Novska: Kamion nakon oÄ?evida izvuÄ?en s livade na parkirali??te odmori??ta | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kamion leti, uzalud kočnica

Osim toga, obojica kažu i da je kamion praktički letio, da ga je udarac o ivičnjak odbacio u zrak, tako da vozač kamiona, prema svemu sudeći, govori istinu kad kaže da je pritiskao kočnice, ali one nisu reagirale. Nisu ni mogle jer kamion očito nije bio svim kolima čvrsto na zemlji. Tu sekundu-dvije-tri on je, kažu svjedoci, praktički letio odmorištem.

privodjenje USMRTIO DVIJE DJEVOJČICE Užas kod Novske: Kamion je bio ispravan, vozač nije usporio

U međuvremenu, odvjetnik Luka Lenić, koji zastupa vozača, najavio je da će tražiti dodatno testiranje kočnica iako je prvotni test pokazao da je kamion bio tehnički ispravan.

- Teško je bilo što govoriti nakon osnovnog tehničkog pregleda i vizualnog pregleda kamiona. Današnji kamioni imaju složeni sustav kočnica i tempomat. Odstupanja su moguća u njihovu funkcioniranju. Zato se ne može još reći da ništa nije zakazalo - rekao nam je odvjetnik vozača kojeg sumnjiče da je skrivio smrt dviju djevojčica i ozlijedio još dvije žene na odmorištu A3 između Okučana i Novske.

"ODMORIŠTE SMRTI" 'Taj kamion je letio, a vozač je okretao volan lijevo-desno...'

- Za objektivni sud trebat će doslovno rastaviti kompletan kamion - kaže Lenić.

Vlasnik tvrtke Marin promet, za koju je Filipović radio, i dalje je u stalnom kontaktu s obitelji. Pokušali smo stupiti i s njim u kontakt, no bez uspjeha.

Kamion naletio na grupu ljudi na autocesti izmeðu Novske i Okuèana, dvije osobe poginule | Autor: Ivica Galovic/PIXSELL Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Pismo sućuti obiteljima

Podsjetimo, Ivo Filipović (59), vozač s 30 godina iskustva, prespavao je na odmorištu kraj Županje tog kobnog dana u kamionu. Prevozio je ljepilo za keramičke pločice iz Srbije i istraga je pokazala da je cijelim putem od Županje do Novske vozio identičnom brzinom, 90 kilometara na sat, što sugerira da je uistinu koristio tempomat, kao što je i tvrdio.

I dalje ostaje misterij kako je mogao uletjeti na benzinsku crpku brzinom od 90 kilometara na sat ako je propisano ograničenje svega 40 na sat za kamione poput njegova, od 24 tone? Je li moguće da ga je putem ulovio “mikrosan”, kao što sumnjaju neki prometni stručnjaci? Je li imao nekakav zdravstveni problem za koji nije znao? Je li jednostavno bio premoren od posla pa ga je svladao san, a probudio udarac o ivičnjak ili je možda tipkao na mobitel, pokazat će istraga.

PROMETNI STRUČNJAK: 'Da je vozio 80 km/h do ovoga ne bi došlo. Treba ih ograničiti'

Svi u Dalju i Erdutu, uključujući i obitelji poginulih djevojčica, pročitali su pismo sućuti koje je potpisala kći vozača Ivana Filipović. Danas ujutro, neposredno prije sprovoda, dopremit će u Erdut tijela Renate i Ive, djevojčica koje su odrasle u istoj ulici, sjedile u istoj klupi i toliko se radovale trodnevnom odlasku na more u Sv. Filip i Jakov pored Zadra.

No tragično su stradale kraj Novske u jednoj od najstrašnijih nesreća u Hrvatskoj ikad. Dvije ozlijeđene žene i dalje su u bolnici, no izvan životne opasnosti.

vozac | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Sprovod u 17 u Erdutu

Dan žalosti je u cijeloj županiji, zastave su na pola koplja nakon smrti dviju djevojčica, koje će zbog policijske istrage tek danas biti pokopane u Erdutu. U srijedu, kad opet počne nastava, Ministarstvo će u OŠ Dalj uputiti ekipe za psihološku pomoć djeci koja su izgubila prijatelje iz školskih klupa.

Možda vas zanima i ovo:
Message