Obavijesti

News

Komentari 14

Užas u Sloveniji: Liječnici su zdravom muškarcu izvadili želudac, pomiješali su uzorke

Užas u Sloveniji: Liječnici su zdravom muškarcu izvadili želudac, pomiješali su uzorke

Krivo dijagnosticirani muškarac vijest je dobio nekoliko mjeseci nakon operacije, a ravnateljica Onkološkog instituta Ljubljana Irena Oblak kazala je da su proveli internu stručnu reviziju u Zavodu

VIDEO

Na Onkološkom institutu Ljubljana operiran je pacijent kojem su zbog sumnje na rak želuca odstranili želudac. Nekoliko mjeseci nakon operacije, doktori su shvatili da je došlo do ozbiljne pogreške jer je vanjski dijagnostičar zamijenio uzorke tkiva dvoje pacijenata, piše 24ur.com.

Operiran je pacijent koji uopće nije imao rak, a njegov odvjetnik rekao je da je njegov klijent doživio veliki šok. Naglasio je da je riječ o liječničkoj pogrešci te da žele raščistiti tko će snositi odgovornost.

Kako je proteklih dana u priopćenju ustvrdila Urša Murn, ravnateljica Medicinskog centra Barsos, gastroenterolog je početkom siječnja dobio informaciju od Onkološkog instituta da pregledom izvađenog tkiva njihovog pacijenta nisu pronađene kancerogene stanice, pa su sami obavili dodatnu analizu originalnog uzorka biopsije na koji je potvrdio prisutnost stanica raka.

Pokrenuta je i istraga u Barsosu te je od Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani zatraženo ponovno analiziranje i identifikacija uzoraka. Dobiveni rezultati su to potvrdili. Oba pacijenta su odmah obaviještena o tome.

- Nažalost, još se ne može sa sigurnošću reći gdje je došlo do pogreške u našem postupku, ali duboko žalimo zbog same činjenice da su uzorci promijenjeni i time oštećeni pacijent - rekla je Murn te dodala da su od Ureda za nadzor, kvalitetu i ulaganja u zdravstvu zatražili izvanredni nadzor.

Pacijentice poznatog domaćeg estetskog kirurga: Uništio nam je lica, DORH i ministarstvo šute
Pacijentice poznatog domaćeg estetskog kirurga: Uništio nam je lica, DORH i ministarstvo šute

Kako je dodala, u kontaktu su s oba pacijenta te će izravno s njima pronaći najprikladnija rješenja koja će im barem malo olakšati situaciju. 

- Zajedno s vanjskim nadzorom učinit ćemo sve što je u našoj moći da se to ubuduće izbjegne. Ponašat ćemo se odgovorno i poduzeti sve mjere. U ovom trenutku mogu samo još jednom izraziti iskrenu i duboku ispriku dvjema pacijenticama i sve ostale koje ova situacija povrijedi - rekla je Murn.

Ravnateljica Onkološkog instituta Ljubljana Irena Oblak kazala je da su proveli internu stručnu reviziju u Zavodu koja je sagledala cjelokupno liječenje pacijenta na Zavodu.

- Ova vrsta karcinoma zahtijeva kirurško odstranjenje organa i pacijent je cijelo vrijeme liječen po svim protokolima i uobičajenoj kliničkoj praksi. Duboko žalimo zbog incidenta i iskreno se ispričavamo pacijentu i njegovoj obitelji - rekla je Oblak.

Gašper Pilko, voditelj sektora operativnih aktivnosti na Onkološkom institutu Ljubljana, pojasnio je da se kompjuteriziranom tomografijom (CT) utvrđuje koliko je rak raširen. Kod operiranog pacijenta CT nije pokazao da se bolest proširila, no to je normalno ako je rak u početnoj fazi. Istrage su pokazale da se radi o ranom raku želuca koji je zahtijevao operaciju.

Otišla na operaciju stražnjice iako ju je čak 10 doktora odbilo: 'Bila sam skroz razderana'
Otišla na operaciju stražnjice iako ju je čak 10 doktora odbilo: 'Bila sam skroz razderana'

Pilko je dodao kako pacijent nakon uklanjanja želuca može živjeti relativno normalnim životom uz pravilno prilagođenu prehranu.

- Uz ovakav šok kakav je klijent doživio, pitanje potrebne psihološke pomoći zapravo se nameće samo po sebi. Gospodin je zbog toga u jako teškom šoku. A to što je tu pomoć odbio, naravno, ne znači ništa.Htio bih vrlo jasno reći da se, prema onome što se vidi iz medicinske dokumentacije i onome što je rečeno na konferenciji za novinare, radilo o liječničkoj pogrešci - rekao jeodvjetnik operiranog pacijenta Rok Petrič.

Kako kaže, potrebno je utvrditi ono što je još nejasno, a to je koja od institucija koje su također bile prisutne na konferenciji za novinare snosi odgovornost za ovaj nemili događaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije