Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
39 komentara

Ministar: Testirali smo 87 ljudi, nema novih slučajeva zaraze

Potvrđen je drugi slučaj korona virusa, riječ je o bratu mladića koji je bio u Milanu, dok je njegova djevojka negativna. Još jednom će joj ponoviti test u klinici Fran Mihaljević, a ako opet bude negativan, pustit će je kući...

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
39 komentara

Nakon što je u utorak potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom u Hrvatskoj, točnije u Zagrebu, osnovan je Nacionalni stožer Civilne zaštite koji će pratiti razvoj situacije i dva puta dnevno, u devet i 16 sati, izvještavati javnost o najnovijim informacijama te mjerama koje se po potrebi poduzimaju.

Pogledajte video presice uživo:

Nacionalni stožer daje najnovije informacije o koronavirusu Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Wednesday, 26 February 2020

- Što se tiče organizacije većih javnih okupljanja, zajednička je procjena, a takva je procjena i na razini EU, da ne postoji potreba za generalnom zabranom. Ali moramo uzeti u obzir da je uvijek moguće doći do promjene epidemiološke situacije i svaki događaj se mora posebno razmotriti - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako od jutros novih zaraženih nema. I dalje su dva oboljela, a radi se o braći od kojih je jedan od 19. do 21. veljače bio u Milanu. Sveukupno je do sada testirano 87 ljudi, a osam je u obradi, među njima i treća bliska osoba prvog zaraženog. Iako ne otkrivaju o kome se radi, vjerojatno je to djevojka koja je s mladićem također bila u Milanu. Prvi njezin nalaz je negativan, ali su je za svaki slučaj podvrgnuli još jednoj analizi, koja još nije gotova.

- Novih slučajeva nema - rekao je ministar Beroš kratko.

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, izvijestio je da je za sad 64 ljudi pod intenzivnom nadzorom. Epidemiolozi su završili s traženjem kontakata prvog zaraženog, dodao je, a još rade na traženju onih koji su bili u kontaktu s drugim zaraženim, za kojeg se dan poslije ustanovilo da je zaražen korona virusom.

- Njihovo se zdravstveno stanje prati, dva puta dnevno se moraju javiti epidemiologu, ukoliko se ne jave onda će on zvati njih. Ako se počnu razvijati respiratorni simptomi, bit će poslani u infektivnu kliniku na testiranje i izolaciju, ako bude potrebno - kazao je Capak.

Što se tiče majke zaraženi, koliko imaju informacije Capak i Beroš, ona nije testirana i nema simptome.

Na pitanje može li osoba koja je preboljela koronu ponovno oboliti, Capak je istaknuo kako je premalo informacija o ovom virusu, ali je sasvim siguran da postoji tada imunitet.

Naglasio je i kako testiranje može biti pozitivno, a da čovjek nema nikakve simptome i obrnuto.

- Zbog toga je ECDC promijenio prije nekoliko dana definciju bolesti - rekao je. 

Granična policija nastavlja sa svim preventivnim nadzorima hrvatskih granica. 

- Do sad smo profilirali 1068 osoba o kojima smo obavijesitili granične sanitarne inspektore i kojima je izdana potvrda o sanitarnom nadzoru. Detaljno će se pregledavati sve osobe koje ulaze u Hrvatsku - kazali su iz granične policije i dodali kako su sve policijske postaje izvijestile da imaju dovoljno opreme za postupanje na granicama.

- Koriste i zaštitne ogrtače i naočale ukoliko se izdvoji osoba iz područja koje su na popisu - dodali su.

UŽIVO: SVE O EPIDEMIJI Tomislavov dom na Sljemenu postaje karantena za zaražene

Informacije s prethodne presice pročitajte ovdje

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message