News

Komentari 10

UŽIVO Tomašević: 'Mladi imaju veću ekološku svijest od nas starijih, oni su nam bitan faktor'

UŽIVO Tomašević: 'Mladi imaju veću ekološku svijest od nas starijih, oni su nam bitan faktor'

'Otpad je globalni izazov grada Zagreba, potrebno je da svatko u svom kućanstvu krene s malim promjenama. Odlagalište Jakuševec i odlaganje na isključivo jedno mjesto jednostavno nema više smisla'

Projekt pod nazivom 'Odvajamo otpad, usvajamo navike!' je namijenjen za najmlađi uzrast. Sastoji se od predstave 'Čistograd' koju će djeca vrtićke dobi moći pogledati te kampanje #razvrstajme (kreni od sebe) koja je namijenjena osnovnoškolcima.

Projekt će u petak u 10 sati predstaviti gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i voditelj podružnice Čistoća Davor Vić u Reciklažnom dvorištu Žitnjak.

- Vidite i sami da nas u kontekstu otpada čeka jako puno posla. Okupili smo se kako bi proveli ovu jednu edukaciju kako bi uključili sve dobne skupine u sustav gospodarenja otpadom. Ovo je samo jedan u nizu projekata. Ovaj je kasnio zbog epidemioloških mjera, ali za razgovor o zbrinjavanju otpadom nikada nije kasno. Poseban naglasak smo dali na najmlađima, jer oni već znaju što treba napraviti s otpadom. Trebaju nas podsjetiti na sve korake koje trebamo napraviti - rekao je Vić.

- Otpad je globalni izazov grada Zagreba, Potrebno je da svatko u svom kućanstvu krene s malim promjenama. Odlagalište Jakuševec i odlaganje na isključivo jedno mjesto jednostavno nema više smisla - nadodao je.

- Danas se nalazimo u jednom od 20 reciklažnih dvorišta u gradu Zagrebu. Ovo je samo jedna od mnogih inicijativa koje se pokreću o sakupljanju otpada. Usklađujemo se sa novim Zakonom o gospodarenju otpada koji je stupio na snagu u srpnju - rekao je Tomašević.

Složio se sa Vićem da su djeca ključni komponenta ovog projekta.

- Predstava koju smo na početku vidjeli će se prezentirati u raznim obrazovnim ustanovama. Njome se pokušava još dodatno apelirati podizanje ekološke svijesti kod najmlađih. Djeca i mladi zapravo imaju veću ekološku svijest od starijih građana na području Zagreba pa i cijele Hrvatske. Oni će se nažalost naposljetku nositi sa najvećim posljedicama - upozorio je.

- Odvajanje otpada radi recikliranja i kompostiranja i smanjenju uopće nastanka otpada su mjere koje su najefikasnije za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Treba krenuti s malim promjenama, dakle novine u papir i tako dalje - dodao je.

Objasnio je kako je pred građanima veliki izazov.

- Čeka nas veliki izazov gospodarenja otpadom u Zagrebu i uvođenje novih promjena. Jedino Zagreb ide na individualizaciju. Vjerujem da će se građani uključiti. Nadam se da će se smanjiti količina miješanog otpada u Zagrebu. Odvojene sirovine bi mogli prodavati na tržištu, a ne da trošimo novac na privatna poduzeća kako bi ga zbrinuli - zaključio je.

Najčitaniji članci