Obavijesti

News

Komentari 276

Premijer: 'Ideja je da se zabrani rad nedjeljom, osim 16 nedjelja u godini zbog turističke sezone'

Premijer: 'Ideja je da se zabrani rad nedjeljom, osim 16 nedjelja u godini zbog turističke sezone'

Temeljni razlozi su to što je ona prije mjesec i pol pristala biti kandidatkinjom mimo javnog poziva na koji se propustila javiti. Njoj kao profesorici prava sigurno nije nepoznat institut javnog poziva, rekao je

VIDEO

Nakon tri sata, koliko je trajao sastanak parlamentarne većine, premijer Andrej Plenković istaknuo je kako su razgovarali o više tema - stanju u zdravstvenom sustavu, cijepljenju, zahtjevu za opozivom ministra Vilija Beroša, obnovi, izmjeni Zakona o HGK, kao i o trgovini, reformi socijalne skrbi, ali i incidentu u Borovu Selu. Razgovaralo se i o finalizaciji Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te rebalansu proračuna nakon izbora, kao i o imenovanju predsjednika Vrhovnog suda. 

Podsjetimo, Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori Vlada se zaključkom obvezala donijeti do 15. srpnja, i to nakon što su odbili Mostov prijedlog za ukidanjem članarina, što je skoro podržao i HDZ-ov partner, predsjednik HSLS-a Dario Hrebak. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

'Ona društva koja plaćaju najmanju članarinu, neće je više plaćati'

-  Što se tiče zakona o HGK, on ima tri važne točke. Ona društva koja su članovi HGK, a plaćaju najmanju članarinu od 42 kune, oni ne bi plaćali ništa, ali bi i dalje bili u HGK. Oni veći subjekti bi nastavili plaćati. Prihodi bi se smanjili za 60-ak milijuna kuna, koji bi se nadomjestio aktivnostima HGK na tržištu ili sredstvima iz pojedinih resora na koja se naslanjaju aktivnosti HGK. To bi podrazumijevalo i racionalizaciju broja zaposlenih u HGK - rekao je Plenković, ali nije u ovom trenutku želio precizirati koliki bi to broj zaposlenih bio. 

'Znakovi su ohrabrujući, ali opasnost od zaraze nije prošla'
'Znakovi su ohrabrujući, ali opasnost od zaraze nije prošla'

Zakon o trgovini, istaknuo je, podrazumijeva pitanje rada nedjeljom.

- Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim do 16 nedjelja u godini. Uzeli bi u obzir turističku sezonu i blagdane, vodili bi računa o načelu razmjernosti - rekao je premijer.

Što se tiče potpora pomoći za vrijeme pandemije, naglasio je kako će donijeti program mjera za povremene prijevoznike, brodare, organizatore događaja, turističke agencije, koje su, podsjetimo, mjesecima molile pomoć. 

- išli bismo s određenim programom mjera, u smislu financijskih sredstava, koji bi im omogućio da se pripreme za turističku sezonu i normalizaciju aktivnosti - istaknuo je.

Premijer: 'Nećemo podržati Đurđević, kršila je proceduru' 

Komentirao je i izbor za predsjednika ili predsjednicu Vrhovnog suda i poručio kako neće podržati Zlatu Đurđević, koja se javila na na ponovljeni poziv i koju će predsjednik države Zoran Milanović predložiti Saboru kao svoju kandidatkinju.

'Ne izgleda dobro ovo s Rimac i Žalac, rekao sam da mi se takve stvari trebaju signalizirati'
'Ne izgleda dobro ovo s Rimac i Žalac, rekao sam da mi se takve stvari trebaju signalizirati'

- Stajalište HDZ-a je nepromijenjeno. Temeljni razlozi su to što je ona prije mjesec i pol, dva pristala biti kandidatkinjom mimo javnog poziva na koji se propustila javiti. Njoj kao profesorici prava sigurno nije nepoznat institut javnog poziva i ne može se razumjeti da nije znala za to. Pristala je ići u protuzakonitu proceduru, to je potvrdio Ustavni sud. I nije čelno mjesto predsjednika izbor za higijeničara u 1. razredu osnovne škole pa da bismo ignorirali nepoštovanje Ustava i Zakona - poručio je dodavši kako je oko toga parlamentarna većina složna. 

A Milanović, podsjetimo, neće odustati od Đurđević, kao svoje kandidatkinje.

Optužnicu koja je danas podignuta protiv bivšeg ministra i člana HDZ-a Lovre Kuščevića, nije želio komentirati. 

- Neću komentirati taj postupak, ne želim - poručio je kratko.

Na pitanje može li Vlada učiniti nešto kako bi zaštitila Hrvate u Subotici u kojoj je bunjevački jezik postao službeni, Plenković je istaknuo da su već uputili prosvjednu notu zbog toga. 

- Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je protivljenje. Za ans je to neprihvatljivo. I Ministarstvo će se prosvjedovati prema vlastima Srbije. Ako treba, prosvjedovat ćemo ponovno jer mi smatramo da ovakvi potezi plodonose slabljenju položaja Hrvata u Srbiji i nisu dobro za odnose između Hrvatske i Srbije - rekao je dodavši kako nemaju nikakav drugi mehanizam osim razgovora i slanja prosvjednih nota.

- Može, sve to mogu biti teme, ali najprije moraju biti tema bilateralnih razgovora da vrlo jasno kažemo da se tome protivimo i da nam je neprihvatljivo - odgovorio je na pitanje može li to biti tema prilikom ulaska Srbije u EU.

Iako je izjavu trebao dati i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, premijer mu na kraju nije dao. 

- Sve sam ja rekao. Kad kažu hvala, onda će - poručio je na odlasku očito misleći pritom na poduzetnike, odnosno Udrugu Glas poduzetnika s kojima je ministar Ćorić u sukobu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 276
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..