Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
190 komentara

Uznemirujuća snimka iz Italije: 'Ovo je rat, ovo je katastrofa!'

Novinari su ušli na odjel intenzivne njege u talijanskoj bolnici, na području koje je najteže pogođeno pandemijom korona virusa. Upozoravamo vas da su snimke uznemirujuće

Foto: skynews
190 komentara

Sky News je objavio uznemirujuću reportažu iz bolnice Cremona u Lombardiji. Bili su na odjelu intenzivne njege i snimili umiruće pacijente, liječnike koji jedva stoje na nogama i niz lijesova onih koji su izgubili bitku protiv korona virusa. Naslovili su je "Ovo je rat, ovo je katastrofa".

Snimka je potresna, kao i reportaža, ali nužna je kako bi ljudi shvatili da nije vrijeme za neozbiljnost. Pazite na sebe i na druge.

Video priče Sky Newsa iz bolnice u Cremoni pogledajte ovdje. 

Video priče Sky Newsa iz bolnice u Bergamu pogledajte ovdje.

- Ostali su bez prostora u mrtvačnici, ali nisu ostali bez poštovanja prema umrlima u bolnici. Sljedeća grupa izgubljenih čeka u bolničkoj kapelici na kremiranje. Njihove obitelji se nisu smjele ni oprostiti. Svi su u karanteni - govori reporter Sky Newsa dok kamera klizi preko brojnih lijesova. 

- Ovo je ponavljajuća priča, ovdje svi umiru sami. Došli su s intenzivne njege koja je na rubu kolapsa. Ovako izgleda kad virus prevlada. U Lombardiji je prevladao.

Ovi pacijenti su kritično bolesni i vrlo je vjerojatno je da neće preživjeti. Liječnici nemaju lijeka i samo ih pokušavaju održati živima. Svakih 13 do 16 sati, prevrću ih kako bi olakšali pritisak na plućima. Bez sumnje, ne bi preživjeli bez stalne pažnje. Vrlo su zarazni. Ako je moguće, promatra ih se s udaljenosti. Ali u većini slučajeva to nije moguće - objašnjava reporter dok snimke prikazuju pacijente na intenzivnoj. 

VIDEO IZ BOLNIČKOG KREVETA Ispovijest zaražene: 'Korona je kao da imate staklo u plućima'

Novinar je zatim prešao na liječnike. 

- Nitko se od njih ne igra s rizicima. Stalno se peru i dezinficiraju, maske, rukavice i zaštitna odjeća se redovito mijenja. Ovi muškarci i žene su iscrpljeni. Sustav se raspada, kao i oni. Ali nastavljaju dalje. Oni su prva linija u ovom ratu. Oni su jedina linija - pojašnjava dok kamera bilježi užurbane doktore na intenzivnoj.

- Ovo je tsunami. Ovdje smo gotovo cijeli dan, kući idemo samo na nekoliko sati i vraćamo se na posao. Tu smo za pacijente - kaže jedna liječnica.

- Velike nade polažu u jednog pacijenta koji se oporavlja nakon dva tjedna. Tijekom tih 14 dana, nikome drugome nije bilo bolje. Ili su ostali u istom stanju ili su umrli. Pacijenti su sve mlađi jer u bolnicama nema mjesta za sve ljude. Razbolijevaju se oni u tridesetim i četrdesetim godinama - opisuje novinar.

Zagreb: Najavljene nove mjere, kafići se sutra zatvaraju, oboljelih je 69 STOŽER: KRITIČNO JE Ukida se međugradski prijevoz, Beroš: Ostanite svi doma!

Jedna liječnica, koja inače radi kao neurokirurginja, a sada je premještena na intenzivnu, uputila je sljedeću poruku svijetu, a koja se može sažeti u jednu riječ: Zatvaranje.

- Možda u početku nismo znali što se događa, ali sada znamo. Nemojte misliti da se ovo što se događa ovdje neće dogoditi svuda. Jer hoće. Ako ne budete poduzimali sve što treba - kazala je liječnica.

U Lombardiji čekaju vrhunac epidemije. Moglo bi trajati tjednima. Moglo bi trajati duže - završio je potresnu reportažu novinar Sky Newsa.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message