Obavijesti

News

Komentari 31

Varaždinski stožer proziva liječnike da ne rade svoj posao

Varaždinski stožer proziva liječnike da ne rade svoj posao

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije upozorio je privatne obiteljske liječnike da upućivanjem bolesnika s blagim simptomima na Hitnu pomoć ugrožavaju one kojima Hitna doista treba

VIDEO

S problemom će se, doznajemo neslužbeno, pozabaviti i Ministarstvo zdravstva na čelu s Vilijem Berošom, odnosno glavni Stožer civilne zaštite RH. Ogorčeni su odgovorom koji je Izvanredni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicine poslao varaždinskom civilnom stožeru. 

Prvo je varaždinski stožer u srijedu, kako doznajemo, svim privatnim zdravstvenim radnicima u Domu zdravlja županije poslao upozorenje i, ponovno, naputke kako moraju raditi u ovoj situaciji, ne bi li se spriječilo širenje bolesti u pružanju primarne zdravstvene zaštite.

Ministar Božinović detaljno je objasnio novo popuštanje mjera
Ministar Božinović detaljno je objasnio novo popuštanje mjera

U tom upozorenju piše kako "sadašnje postupanje liječnika primarne zdravstvene zaštite nije sukladno navedenoj uputi" te je "ne samo neetično i neprofesionalno nego i nedopustivo". 

- S obzirom na dostavljene primjedbe pacijenata i podatke zdravstvenih ustanova, sadašnje postupanje liječnika  primarne zdravstvene zaštite nije sukladno uputi. Krivom interpretacijom simptoma, koji kod drugih zdravstvenih službi i radnika tih službi izazivaju dojam da se radi o stanjima opasnima po život, na što moraju reagirati,  da bi se nakon intervencije ustanovilo da se radi o simptomima koje je, sukladno uputama Ministarstva zdravstva, morao zbrinuti liječnik obiteljske/opće prakse - piše načelnik varaždinskog stožera civilne zaštite Robert Vugrin privatnim liječnicima Doma zdravlja županije. 

'U bolnicu na pregled liječnici trebaju slati samo ugrožene' 

Konkretno, navodi, izlazak ekipe hitne medicinske pomoći za blaži febrilitet (temperaturu, op.a.) ili opće infektivne simptome realno ugrožava pacijente kojima hitna pomoć dosta treba, jer se svaki put vozilo hitne pomoći nakon toga mora dezinficirati.

"Pacijenti s hitnim i neodgodivim stanjima diljem Varaždinske županije u danom trenutku neće moći biti zbrinuti na odgovarajući način. Ne postoji razlog da svatko u svojoj domeni ne obavi posao do kraja te da ga iz bilo kojeg razloga prebacuje drugima", stoji u Vugrinovom dopisu liječnicima.

Samo dovršavanjem  pripadajućeg posla svi zajedno možemo pobijediti postojeću prijetnju", zaključuje varaždinski načelnik civilnog stožera.

Slali smo joj poruke, a onda se odjedanput prestala javljati...
Slali smo joj poruke, a onda se odjedanput prestala javljati...

U bolnicu se na pregled, dodaje, usmjeravaju samo životno ugroženi pacijenti, neodgodiva zdravstvena stanja i onkološki bolesnici. 

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, međutim, odgovara Vugrinu sljedeće: 

"Stručni rad i nadzor liječnika nije u vašoj nadležnosti, a prava pacijenata da izraze nezadovoljstvo regulirana su Zakonom o pravima pacijenata, stoga lijepo molimo da se o tome informirate s obzirom na to da ste na poziciji voditelja Stožera".

Nije primjereno, dodaju, da osoba na tako visokom položaju nije upoznata s temeljnim  zakonima struke koju si daje za pravo kritizirati, i s kojom mora usko surađivati u ovoj situaciji. 

Liječnici: Ulažemo velike napore, osigurajte nam zaštitnu opremu

"Obiteljski liječnici ulažu velike napore  u osiguranju očuvanja zdravlja, i na radnim mjestima ugrožavajući osobno zdravlje i zdravlje obitelji. Vaš zadatak je osigurati vrhunsku organizaciju, osobnu zaštitnu opremu i sigurnost svih zdravstvenih radnika, kao i motivaciju za ustrajnost u borbi protiv epidemije. To se sigurno neće dogoditi ako nastavite s komunikacijom kao u svom dopisu", odgovaraju varaždinski županijski liječnici Vugrinu. 

U Hrvatskoj troje novih umrlih od korone, još 18 novooboljelih
U Hrvatskoj troje novih umrlih od korone, još 18 novooboljelih

Zašto pacijente s blagim simptomima upućuju na hitnu pomoć, ne pojašnjavaju, no varaždinskim će se slučajem, kako doznajemo, pozabaviti glavni civilni stožer.

U Ministarstvu zdravstva su, neslužbeno, ogorčeni ovakvim dopisom Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Županije su te koje liječnicima daju suglasnost na koncesiju, i tamošnji stožer ima pravo poslati im ovakav, "adekvatan dopis", neslužbeno kažu u Ministarstvu.

Zagrebački stožer: Deset novih zaraženih, 2 prekršilo izolaciju
Zagrebački stožer: Deset novih zaraženih, 2 prekršilo izolaciju

Smeta im nepravda, jer privatni liječnici nisu željeli participirati niti u hitnoj pomoći ni u posebnim dežurstvima, dodaju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.