News

Komentari 2

Veliki pothvat u KBC-u Zagreb: Carskim rezom porodili ženu na respiratoru, ona i beba su dobro

Veliki pothvat u KBC-u Zagreb: Carskim rezom porodili ženu na respiratoru, ona i beba su dobro

Kako je to bilo životno ugrožavajuće stanje i za ženu i za plod, odlučili smo u suradnji s kolegama ginekolozima iz Petrove bolnice završiti tu trudnoću carskim rezom, ispričala je voditeljica covid odjela

Medicinski tim KBC-a Zagreb uspio je carskih rezom spasiti trudnicu pozitivnu na korona virus i na respiratoru, ali i njezinu bebu. Prof. dr. sc. Gordana Pavliša, voditeljica covid odjela KBC-a Zagreb rekla je kako je mlada žena u 32. tjednu trudnoće primljena na covid odjel bolnice zbog "opsežne obostrane upale pluća s posljedično vrlo niskom razinom kisika u krvi i tkivu". Bila je na jedinici intenzivnog liječenja i na respiratoru. 

- Kako je to bilo životno ugrožavajuće stanje i za ženu i za plod, odlučili smo u suradnji s kolegama ginekolozima iz Petrove bolnice završiti tu trudnoću carskim rezom. Srećom dijete je rođeno zdravo, jako lijepo se oporavilo i napredovalo zahvaljujući našim neonatolozima i već je otpušteno kući na njegu. Majka se također potpuno oporavila i očekujemo da će idući tjedan ići kući - objasnila je Pavliša u Dnevniku HTV-a

Liječnici su pristupili posebnom metodom koja se rijetko primjenjuje u svijetu. 

- Radilo se o životno ugrožavajućem stanju. Pribjegli smo metodi koja nije još uvijek konvencionalno prihvaćena u zbrinjavanju covid bolesnika, ali je odobrena od Američke agencije za hranu i lijekove - rekla je Pavliša i objasnila kako su uz pomoć dijaliznog aparata i posebnog filtera smanjili "citokinsku oluju", odnosno agresivnu reakciju imunološkog sustava koja je dovodila do samooštećenja ciljanih organa. 

Pavliša je komentirala i epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i rekla kako su kapaciteti u KBC-u Zagreb popunjeni. 

- Imamo 48 kreveta rezerviranih za covid pozitivne bolesnike, plus 18 intenzivnih kreveta i traži se krevet više u svim zagrebačkim bolnicama - rekla je i poručila kako je lijepo vidjeti da brojke padaju te da se nada kako će za dva tjedna biti bolje stanje i u bolnicama. 

Najčitaniji članci