News

Komentari 5

Vermont je najsigurnija savezna država u SAD-u: Bar jednom dozom cijepili 80 posto građana

Vermont je najsigurnija savezna država u SAD-u: Bar jednom dozom cijepili 80 posto građana

Kako se usporavalo cijepljenje u centrima za cijepljenje, pop-up klinike postavljale su se na farmama, plažama uz jezera, trkalištima i u državnim parkovima kako bi se moglo doći do stanovnika u ruralnim područjima

Vermont, poznat po Bernieju Sandersu, javorovom sirupu i sladoledu Ben and Jerry's, može se pohvaliti još nečim: ima najveću stopu cijepljenja protiv covida-19 u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dom crvenih seoskih kuća i znakova upozorenja na losove te druga najmanje naseljena američka savezna država nedavno je postala prva koja je najmanje jednom dozom cijepila 80 posto stanovnika koji zadovoljavaju uvjete za cijepljenje. 

"To nas čini vjerojatno najsigurnijim mjestom na zemlji, a možda i u svijetu", rekao je povjerenik za zdravstvo Mark Levine, koji na svom radnom stolu ima bobblehead Anthonyja Faucija, glavnog američkog savjetnika za koronavirus. 

Ruralna, sjeveroistočna savezna država cijepila je barem jednom dozom 82 posto stanovnika u dobi od 12 i više godina, puno iznad američkog nacionalnog prosjeka od 64 posto. 

Stopa cijepljenja u Vermontu više je nego dvostruka veća nego u Mississippiju, koji najlošije stoji. 

Povjerenje u znanost i odgovornost prema zajednici

Dužnosnici i lokalno stanovništvo uspjeh pripisuju brojnim klinikama za cijepljenje, povjerenju u političke lidere i znanost te snažnom osjećaju odgovornosti stanovnika prema njihovoj zajednici. 

"Stanovništvu Vermonta prioritet je njihovo zdravlje, što je dobra polazišna točka", rekao je Levine za AFP.

"I uz to, stanovnici Vermonta su vrlo kooperativni i popustljivi", dodaje, pozivajući se na tradiciju gradskih sastanaka i "građanski angažman" diljem Nove Engleske, uključujući Maine i Massachusetts, gdje su također visoke stope cijepljenja.

Vermont, s 94 posto bjelačkog stanovništva i jednim od najviših stupnjeva obrazovanja u SAD-u, ima samo 250 mrtvih od covida-19. 

SAD je potvrdio više od 605.000 smrti povezanih s covidom-19. 

Umjereni republikanski guverner Phil Scott ukinuo je sva preostala ograničenja kad je Vermont prošli mjesec dosegao prekretnicu od 80 posto. 

Evan David Warner, ulični svirač u Burlingtonu, slaže se da je čvrsto povezano stanovništvo Vermonta, njih 640.000, bilo ključno za povratak života u normalu.  

"Stanovništvo Vermonta vjeruje da svi imamo odgovornost da čuvamo jedni druge. To je društveni moralni kodeks", rekao je 23-godišnji gitarist. 

Rasuto stanovništvo i planinski teren Vermonta, omiljeni planinarima ljeti, a skijašima zimi, predstavljalo je izazov cjepiteljima da dođu do svih stanovnika. 

Pokretne klinike u svakom kutku zemlje

Kako se usporavalo cijepljenje u glavnim centrima za cijepljenje, pop-up klinike postavljale su se na farmama, plažama uz jezera, trkalištima i u državnim parkovima kako bi se moglo doći do stanovnika u ruralnim područjima, uključujući radnike migrante s farmi. 

"Shvatili smo da moramo ići k njima", objasnila je medicinska sestra Ellen Monger ispred tržnice u Northfieldu sa 6000 stanovnika. 

"To ponekad znači putovanja zemljanim cestama usred ničega i odlaske u nečiji dom."

"Doslovno sam bila na mjestima na kojima nikad nisam očekivala biti kao medicinska sestra", dodala je Ellen, dok su se mještani opskrbljivali organskim čajevima, kiselim krastavcima i svježe ubranim jagodama.

Radno vrijeme, domovi na udaljenim lokacijama i briga o djeci otežavali su dijelu stanovništva da se cijepi. 

Tržišni nadzornik svježeg sira Jason Stride cijepio se na poslu. "Tako je bilo jednostavnije", objasnio je. 

U Burlingtonu, najvećem gradu u Vermontu, visoka stopa cijepljenja je olakšanje za mještane i tvrtke. 

"Lijepo je vidjeti normalna, nasmiješena lica uokolo", rekla je Aida Arms, radnica u trgovini odjećom. 

"Tu je i ekonomski poticaj koji dolazi s višom stopom cijepljenja", dodala je 21-godišnjakinja. 

Vermont nije nudio veće poticaje za cijepljenje, napomenuo je povjerenik za zdravstvo Levine. No odlučan je da se stanovništvo cijepi, osobito zbog tjeskobe koju stvaraju virusne mutacije poput delta varijante koronavirusa. 

"Ustrajnost: još jedna dobra vrijednost Nove Engleske", rekao je Levine.

Najčitaniji članci