Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vještak: Otac je tražio da mu vrati novac i udario je Smiljanu

SUDE JOJ ZA UBOJSTVO SESTRE Otisak palca njezine desne ruke pronađen je na vrećici iz škrinje. Od 1996. godine Smiljana je pila sedative i antidepresive

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
36 komentara

Na crnoj PVC vreći, koju je ubojica navukao preko glave Jasmini Dominić prije nego što ju je ugurao u ledenu škrinju, pronađen je otisak jagodice desnog palca Smiljane Srnec. A na vrećama koje su bile Jasmini na nogama pronađen je otisak dlana, koji nije moguće identificirati. Otkrili su to na suđenju Smiljani Srnec, koja je optužena za ubojstvo sestre Jasmine 2000. godine, vještaci Željko Sekulić i Marko Krešimir Abramović iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”. Tijelo je 19 godina bilo skriveno u ledenoj škrinji i niska temperatura je sačuvala sve DNK tragove, rekli su eksperti.

Jedan za drugim vještaci su otkrivali mučne detalje nezapamćenog zločina u Palovcu. Vreća na glavi bila je vezana najlon čarapom, na kojoj su pronađeni DNK profil Jasmine, Smiljane, majke Katarine i nepoznate muške osobe. No bila je riječ o vrlo malom alelu, zbog čega nije moguće utvrditi o kome je riječ ni je li taj muškarac u srodstvu s ostalim ukućanima.

SUĐENJE: NAŠLI I MUŠKI OTISAK Jasmina na glavi imala vreću, na njoj je otisak palca Smiljane

Vještačili su i sjekire, čekiće, zidarski čekić te pajser - na kojima su pronađeni tragovi koji bi mogli biti od krvi, ali su nedostatni da bi se to moglo potvrditi - te gumeni komadić ružičaste boje, za koji se pretpostavlja da se otrgnuo od gumene rukavice.

Na njemu, međutim, nije pronađen trag Smiljanine, nego samo Jasminine DNK. Isto je bilo i s najlonkama kojima su bile vezane potkoljenice žrtve.

Varaždin: Nastavljeno suđenje Smiljani Srnec | Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vještaci iz Psihijatrijske bolnice Vrapče - specijalist forenzičke psihijatrije Goran Arbanas i profesor psihologije Bogdan Krajačić - govorili su o karakteristikama Smiljanine ličnosti na osnovu psihologijskog testiranja.

VJEŠTACI NA SUĐENJU: 'Smiljana je latentno agresivna i opsjednuta čistoćom kuće...'

Ustanovili su da su kod Smiljane prisutni niži prag tolerancije te latentna agresivnost i pretjerana impulzivna reakcija. Rekla im je da je pretjerano opsesivna u održavanju kuće, koju je više puta morala čistiti kako bi bila zadovoljna čistoćom. U Smiljaninu medicinskom kartonu stoji da je uzimala sedative i antidepresive od prosinca 1996.

- Lijekove je dobivala zbog blažih smetnji, nesanice, anksioznih i depresivnih simptoma - objasnio je.

Foto: Zeljko Hladika/24sata

Prema mišljenju psihologa i psihijatra, nasilna narav oca mogla je pridonijeti razvoju njezine ličnosti.

VIDEO: PALOVČANI O SUĐENJU 'Ruku bih u vatru stavio, Fredi nije ubojica! Volio je Jasminu'

- Smiljana je rekla da su ona i suprug posudili novac od oca, a on je u pijanom stanju tražio novac natrag. Rekla je kako misli da ju je i udario. Odnos nje i Jasmine u početku je bio dobar, ali se kasnije sestra bolje snašla u Zagrebu na studiju pa su se njihovi susreti prorijedili. Dok su bile mlađe, Smiljana je sestri pisala lektiru - rekao je stručnjak s Vrapča pa nastavio:

- Jasmina je prema Smiljaninim riječima bila u vezi s oženjenim čovjekom dvije godine. Ubrzo su to saznali okolina i majka putem ujne. Smiljana je rekla da je čuvala njezinu tajnu i da su bile jako prisne te da joj je Jasmina jako pomagala nakon što je rodila kćer.

Varaždin: Nastavljeno suđenje Smiljani Srnec | Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Možda vas zanima i ovo:
Message