Obavijesti

News

Komentari 5

'Vlada ne strahuje od štrajkova službenika ni od referenduma'

'Vlada ne strahuje od štrajkova službenika ni od referenduma'
1

Ministarstvo uprave provjerilo je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma protiv rada do 67. godine i ustanovilo da ih je dovoljno. Sada je na potezu Sabor, a ministar rada poziva sindikate na daljnji razgovor

VIDEO

Vlada je pokazala želju za povećanjem plaća u javnim i državnim službama, kroz prethodna razdoblja plaće su javnim i državnim službenicima povećane za 11,5 posto, horizontalno, to jest pristupom koji zagovaramo, istaknuo je u četvrtak ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović dodavši kako Vlada ne strahuje od štrajkova. 

- Pregovori se u ovom trenutku vode samo sa sindikatima iz zdravstvenog sustava i prema mojim informacijama napreduju dobro - rekao je.

Naglasio je kako ostali granski kolektivni ugovori koji su zaključeni u proteklom razdoblju, uopće nisu predmet razgovora.

- Jedini granski kolektivni ugovor koji nije zaključen je sa sindikatima zdravstva, o njemu se pregovara, i ti pregovori će biti zaključeni sukladno datumu isteka 31. listopada - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istaknuo je kako ne strahuje ni od referenduma protiv rada do 67. godine. Naime, kako je državni tajnik Ministarstva uprave, Darko Nekić, na sjednici Vlade istaknuo, od preko 745.000 potpisa koje je prikupila sindikalna inicijativa, njih 708.713  je vjerodostojno. Nakon što su se obavile sve provjere što se tiče potpisa, sada je na potezu Sabor koji može raspisati referendum ili poslati pitanje na ocjenu ustavnosti. 

- Referendum je ustavno pravo, nešto na što imaju pravo građani. Pokazalo se da potpisa ima dovoljno, naravno da ne strahujemo, ali možemo sjesti za stol i razgovarati kako bi našli rješenje - istaknuo je.

Na pitanje hoće li ponuditi izmjenu djela zakona i korekciju mirovinske reforme kako bi se odustalo od referenduma, Aladrović nije direktno odgovorio.

- To su neke opcije koje su se pojavile kao špekulacije i mi kao Vlada ćemo sigurno razgovarati o rješenjima na dobrobit svih građana. Otvorena je mogućnost razgovora - poručio je.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako će u narednih desetak dana proći sve članke te predložiti Vladi novi Kolektivni ugovor.

- Mislim da štrajka neće biti, a sindikalne akcije je za razumijeti - rekao je. 

Iako je ministar Aladrović istaknuo kako se pregovara samo o ugovoru zdravstvenih djelatnika, ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, istaknula je kako ona očekuje nastavak dijaloga u Vladi oko povećanja plaća u odgoju i obrazovanju.

Zagreb: Ministrica Divjak predstavila proširenje aplikacije ŠeR - Školski e-Rudnik

Na pitanje kako komentira tvrdnje ministra financija Zdravka Marića o tome da od Ministarstva znanosti i obrazovanja niti sindikata nikada nije dobio službeni zahtjev za povećanje plaća, Divjak je ustvrdila da je bilo usmene i pismene komunikacije i sastanaka.

- Koliko je meni poznato, Vlada oko kontkretnih zahtjeva još nije zauzela službeni stav. Nastavlja se dijalog - poručila je. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke