Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Vlada ne strahuje od štrajkova službenika ni od referenduma'

Ministarstvo uprave provjerilo je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma protiv rada do 67. godine i ustanovilo da ih je dovoljno. Sada je na potezu Sabor, a ministar rada poziva sindikate na daljnji razgovor

Zagreb: Dolazak ministara na sjednicu užeg kabineta Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
5 komentara

Vlada je pokazala želju za povećanjem plaća u javnim i državnim službama, kroz prethodna razdoblja plaće su javnim i državnim službenicima povećane za 11,5 posto, horizontalno, to jest pristupom koji zagovaramo, istaknuo je u četvrtak ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović dodavši kako Vlada ne strahuje od štrajkova. 

- Pregovori se u ovom trenutku vode samo sa sindikatima iz zdravstvenog sustava i prema mojim informacijama napreduju dobro - rekao je.

Naglasio je kako ostali granski kolektivni ugovori koji su zaključeni u proteklom razdoblju, uopće nisu predmet razgovora.

- Jedini granski kolektivni ugovor koji nije zaključen je sa sindikatima zdravstva, o njemu se pregovara, i ti pregovori će biti zaključeni sukladno datumu isteka 31. listopada - poručio je. 

Istaknuo je kako ne strahuje ni od referenduma protiv rada do 67. godine. Naime, kako je državni tajnik Ministarstva uprave, Darko Nekić, na sjednici Vlade istaknuo, od preko 745.000 potpisa koje je prikupila sindikalna inicijativa, njih 708.713  je vjerodostojno. Nakon što su se obavile sve provjere što se tiče potpisa, sada je na potezu Sabor koji može raspisati referendum ili poslati pitanje na ocjenu ustavnosti. 

- Referendum je ustavno pravo, nešto na što imaju pravo građani. Pokazalo se da potpisa ima dovoljno, naravno da ne strahujemo, ali možemo sjesti za stol i razgovarati kako bi našli rješenje - istaknuo je.

Na pitanje hoće li ponuditi izmjenu djela zakona i korekciju mirovinske reforme kako bi se odustalo od referenduma, Aladrović nije direktno odgovorio.

- To su neke opcije koje su se pojavile kao špekulacije i mi kao Vlada ćemo sigurno razgovarati o rješenjima na dobrobit svih građana. Otvorena je mogućnost razgovora - poručio je.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako će u narednih desetak dana proći sve članke te predložiti Vladi novi Kolektivni ugovor.

- Mislim da štrajka neće biti, a sindikalne akcije je za razumijeti - rekao je. 

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Iako je ministar Aladrović istaknuo kako se pregovara samo o ugovoru zdravstvenih djelatnika, ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, istaknula je kako ona očekuje nastavak dijaloga u Vladi oko povećanja plaća u odgoju i obrazovanju.

Zagreb: Ministrica Divjak predstavila proširenje aplikacije ŠeR - Školski e-Rudnik | Autor: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Na pitanje kako komentira tvrdnje ministra financija Zdravka Marića o tome da od Ministarstva znanosti i obrazovanja niti sindikata nikada nije dobio službeni zahtjev za povećanje plaća, Divjak je ustvrdila da je bilo usmene i pismene komunikacije i sastanaka.

- Koliko je meni poznato, Vlada oko kontkretnih zahtjeva još nije zauzela službeni stav. Nastavlja se dijalog - poručila je. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message