Obavijesti

News

Komentari 485

U njoj nema skrivenih namjera: Usvojili Istanbulsku konvenciju

U njoj nema skrivenih namjera: Usvojili Istanbulsku konvenciju
2

Cilj je zaštita nad ženama, odredbe ne sadrže obavezu uvođenja roda u pravni i obrazovni sustav i ne mijenja definiciju braka, te će se prihvatiti kroz načela ustavnog poretka RH, stoji u interpretativnoj izjavi

VIDEO

Premijer i ministri jednoglasno su u Sabor uputili zakon za ratifikaciju Istanbulske konvencije koji u sebi sadrži i interpretativnu izjavu.

Ovo je interpretativna izjava: 'Ne uvodimo rodnu ideologiju'
Ovo je interpretativna izjava: 'Ne uvodimo rodnu ideologiju'

- Konvencija je izazvala veliki interes javnosti, angažirala mnoge udruge civilnog društva, uglavnom oko svjetonazorskih pitanja da manifestiraju svoje stavove, zbog strahovanja koje se odnose na svjetonazorska pitanja - istaknuo je Plenković na sjednici Vlade.

POGLEDAJTE VIDEO:

Poručio je kako je bit konvencije zaštita žena od nasilja i obiteljskog nasilja. Naveo je podatke da smo u Hrvatskoj od 2013. do 2017. godine imali 195 ubojstava. Od ukupnog broja ubijena je 91 žena, od toga njih 63 ubili su bliski ljudi dok su njih 46 ubili intimni partneri. 

- To je bit i to je problem. I to je fenomen s kojim se moramo baviti. Zbog toga ova konvencija treba biti potvrđena u Saboru kako bi se ojačali mehanizmi za suzbijanje ovog negativnog fenomena - poručio je premijer Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ova Konvencija bavi se nasiljem nad ženama i nasiljem u obitelji. To je problem svih europskih država i kada to govorim, govorim o politici kontinuiteta. To je bit i to je problem. I to je fenomen s kojim se moramo baviti.  Zbog toga ova konvencija treba biti potvrđena u Saboru kako bi se ojačali mehanizmi za suzbijanje ovog negativnog fenomena - poručio je premijer Plenković.

U vrijeme HDZ-ove Vlade između 2007. i 2009. je već počelo pregovaranje o toj konvenciji. Ona je dovršena 2011. isto u mandatu HDZ-a. U vrijeme SDP-ove vlade ta je konvencija potpisana - istaknuo je Plenković.

- Slanje u proceduru nije plod pritiska oporbe, niti udruga civilnog društva, ni plod inicijative naših koalicijskih partnera. To je čvrsta, jasna, nedvosmislena volja moje vlade da ratificiramo dokument temeljem programa Vlade. Ratificiranje ove konvencije osnažit će okvir za rješavanje problema nasilja u obitelji. Nju je potpisalo 17 članica EU-a. To je bitna činjenica - objasnio je.

O rodnoj ideologiji

S obzirom na svjetonazorske konotacije koje su se pojavile, a koje se odnose na pitanje roda i rodne ideologije, zbog uvažavanja zabrinutosti određenih aktera u društvu i onih koji u tekstu konvencije vide opasnosti premijer je izvijestio kako je Vlada odlučila u samom zakonu dati i interpretativnu izjavu. Ona sadrži tri poruke.

Vidio Bero da se HDZ urušava, pa je on odlučio posvađati SDP
Vidio Bero da se HDZ urušava, pa je on odlučio posvađati SDP

- U prvoj rečenici izjave jasno navodi se da se konvencija donosi zbog sprječavanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. U drugoj rečenici ćemo vrlo jasno kazati da Hrvatska smatra da odredbe konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni promjenu ustavne definicije braka. To ne donosimo na slijepo nego nakon detaljnih i preciznih konzultacija s pravnim stručnjacima organizacije u kojoj je ova konvencija nastala gdje smo došli do zaključka da i u njihovim analizama nema pravnih učinaka kakve možemo čuti u javnosti. Nema obveze za priznavanje trećeg ili neutralnog spola, nema pravne obveze za redefiniciju braka, nema pravne obveze za uvođenje  naše nastavne planove i programe sadržaja koji bi se kosilo ili nije u skladu s našim vrijednostima - poručio je Plenković.

Sve one koji imaju rezerve prema konvenciji pozvao je da imaju povjerenja u Vladu, Sabor i institucije države koje će provoditi konvenciju radi bolje i kvalitetnije zaštite žena od nasilja.

- To je bit i tu nema skrivenih namjera pogotovo ne od Vlade, kojoj je želja da se riješi problem koji postoji u društvu - poručio je Plenković.

- Nema skrivenih namjera, nego želje da se riješi problem koji postoji u društvu i oko kojeg ne želim da na njega polaže pravo samo jedan dio političkog aspekta. S punom odgovornošću predlažem i ovaj zakon - rekao je premijer.

Podsjetio je da je ovaj dokument donijelo Vijeće Europe. Podsjetio je da su na konvenciji radile dvije Vlade HDZ-a, dok je ona u vrijeme SDP-ove Vlade i potpisana u siječnju 2013.

- To su činjenice. Važno je znati da je SDP-ova Vlada imala pune tri godine da predloži ratifikaciju konvencije. Oni to nisu napravili, a danas su među najagilnijim zagovornicima i pritišću Vladu da to napravi - istaknuo je te demantirao da će nas provedba Konvencije stajati milijardu kuna.

Ministrica Nada Murganić, koja je na Vladi predstavila zakon, ponovila je kako u izjavu stoji da ne postoji obveza uvođenja rodne ideologije u pravni i obrazovni sustav. Navela je kako se ovom konvencijom, kojoj je cilj prevencija i sprečavanje recidiva, Hrvatska obvezuje širiti skloništa za žrtve nasilja, pravednije kažnjavati počinitelje te osigurati ekonomsku stabilnost žena žrtva nasilja

Pročitajte što stoji u izjavi koja ide uz ratifikaciju Konvencije
Pročitajte što stoji u izjavi koja ide uz ratifikaciju Konvencije

Murganić je izvijestila i da se rod temelji na dva spola, muškom i ženskom, te da se u Konvenciji pojašnjava da postoje društveno oblikovane uloge koje određeno društvo smatra primjerenim. Plenković je pozvao sve ministrice da daju svoje mišljenje o Konvenciji, ističući da njegova Vlada ima dosad najviše ministrica.

"Obitelj je temeljna ćelija društva"

Potpredsjednica Vlade i ministrica Martina Dalić ustvrdila je da potvrđivanjem Konvencije potvrđujemo i načela sprečavanja nasilja nad ženama i djecom kao bitnog načela našeg društva.

I zagrebački ogranak HDZ-a je za Istanbulsku konvenciju
I zagrebački ogranak HDZ-a je za Istanbulsku konvenciju

- Zaštita slabijih od agresije spada u osnovne vrijednosti društva, a obitelj je temeljna ćelija društva - rekla je Dalić navodeći kako je usvajanje konvencije još jedan doprinos određenju društva prema jednakosti muškaraca i žena. Poručila je razloga za strahove od ratifikacije ovog dokumenta objektivno nema, ali za one koji imaju dvojbe smatra da interpretativna izjava vrlo jasno pojašnjava što su ciljevi Konvencije.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je da definicija roda u našem zakonodavstvu postoji već deset godina te da ni u jednom dijelu nije ugrozio odredbe Ustava.

- Važno je da se konvencija potvrdi i time pripomognemo punoj ravnopravnosti žena i muškaraca, ali i obitelji kao središnjoj točci jednog zdravog društva. Bez zdrave obitelji, djece i žena ne može se razvijati ni dobro i prosperitetno društvo - kazala je.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je kako je naše obrazovanje već usuglašeno s konvencijom te da je poanta da djeca nauče rješavati probleme na nenasilan način.

Ministrica kulture Nina Obuljen pozdravila je odluku o potvrđivanju Konvencije i poručila da ćemo njome dodatno ojačati društvo, a usvajanje konvencije pozdravila je i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac.

U raspravu su se uključili i pojedini ministri. Punu potporu ratifikaciji konvencije prvi je dao ministar obrane Damir Krstičević

U raspravu su se uključili i pojedini ministri. Punu potporu ratifikaciji konvencije prvi je dao ministar obrane Damir Krstičević.

- Za mene je vrlo važna sigurnost. Borba protiv svih oblika nasilja u društvu, sprečavanje nasilja nad ženama, obiteljskog nasilja i mislim da je društvo jako onoliko koliko brine o najslabijima i najugroženijima - poručio je Krstičević.

"Dio nasilja uopće nije prijavljen"

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naveo je kako podatak da je iz prakse policije utvrđeno je da je broj prekršaja na godišnjoj razini od 12.000 do 14.000.

- Dobar dio nasilja uopće nije prijavljen i teško je govoriti o tome koji su stvarni razmjeri problema - kazao je.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković poručio je da uz normativni okvir trebamo stvarati i atmosferu u društvu da je nasilje neprihvatljivo.

Zagrebački HDZ: Konvencija je u skladu s hrvatskim Ustavom
Zagrebački HDZ: Konvencija je u skladu s hrvatskim Ustavom

Potpisnice Konvencije trebaju osigurati provedbu mjera za zaštitu prava žrtava, bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi kao što su spol, rod, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, pripadnost nacionalnim manjinama, imovinsko stanje, rođenje, seksualna orijentacija, rodni identitet, dob, zdravstveno stanje, invaliditet, bračno stanje, migrantski, izbjeglički ili drugi status.

Vlada naručila istraživanje

O Istanbulskoj konvenciji Vlada je naručila i istraživanje od agencije Ipsos, koje je provedeno na uzorku od 604 punoljetna građana.

Ono je pokazalo da je svaki osmi ispitanik odnosno njih 12,2 posto o konvenciji zna jako puno i da se o njoj posebno informirao. Gotovo polovica ispitanih odnosno njih 48,6 posto o dokumentu znaju osnovne informacije i prati temu kroz medije, 35,8 posto ispitanika je čulo za konvenciju ali ne znaju detalje dok tek 3,3 posto nije čulo za nju odnosno ne znaju o čemu se radi.

Miro Kovač: 'Zamolit ću da se uvaži glasovanje po savjesti'
Miro Kovač: 'Zamolit ću da se uvaži glasovanje po savjesti'

Istraživanje Vlade pokazao je da 66 posto ispitanih podržava konvenciju, protivi joj se 22,8 posto ispitanih, a ne zna njih 11,1 posto.

Prema strukturi biračkog tijela istraživanje je pokazalo da konvenciju podržava 59 posto birača HDZ-a, 70 posto birača Mosta i Živog zida te čak 90 posto birača SDP-a.

'Rodne ideologije ima, a mi se samo pravimo da ju ne vidimo'
'Rodne ideologije ima, a mi se samo pravimo da ju ne vidimo'

Istraživanje je pokazalo i da 86 posto ispitanika smatra da je nasilje nad ženama veliki problem u Hrvatskoj, da se 61 posto ispitanika ne slaže da će se izglasavanjem Istanbulske konvencije iskorijeniti obiteljske vrijednosti, a 66 posto ispitanika se ne slaže sa stereotipom da žena tradicionalno mora biti majka i kućanica, a otac hranitelj obitelji.

Kujundžić: "Hrvatska ima relativno dobru zakonsku regulativu"

O Istanbulskoj konvenciji prije sjednice Vlade progovorio je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Kazao je kako je oko konvencije napravljena dnevno politička i medijska utakmica, a da ona ni približno nema takvo značenje, kao što je od toga napravljeno.

- Moj stav je sljedeći. Niti će se s konvencijom ili bez konvencije išta bitno promijeniti, jer Hrvatska ima relativno dobru zakonsku regulativu. Ne postoji niti jedan razlog da je ne prihvatimo i ne zaštitimo bolje žene od nasilje. S druge strane kad se detaljno iščitava, bez obzira na interpretacije pojedinaca ili grupacija, ona ne obvezuje RH glede tzv. rodnih ideologija - rekao je.

Na opasku da je prije dva dana rekao da se "rodna ideologija zrcali iz konvencije", uzvratio je:

- Tako je, ona se spominje, al' ne obvezuje, dakle ona se zrcali al' ne obvezuje i nema razloga da je ne prihvatimo - zaključio je Kujundžić.

"Izjava ima svoju snagu"

Ministar uprave Lovro Kuščević svoj glas za Istanbulsku konvenciju dao je nakon što ju je dobro proučio.

- Glasovao sam protiv nasilja u obitelji, nasilja nad ženama, spolnog sakaćenja djevojčica kao što su to napravile države poput Njemačke ili Italije, Španjolske, Poljske uostalom većina zemalja EU kojoj mi pripadamo - rekao je.

Smatra da interpretativna izjava ima svoju snagu i da jasno govori stav Vlade da je brak zajednica muškarca i žene. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 485
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji