Obavijesti

News

Komentari 12

Vlada: Obustavljaju se ovrhe onima koji žive na područjima koji su pogođeni potresom

Vlada: Obustavljaju se ovrhe onima koji žive na područjima koji su pogođeni potresom

Ministar Malenica istaknuo je kako će se svima na potresom pogođenom području omogućiti i besplatna pravna pomoć. Svi ministri su izvijestili javnost o dosadašnjim i planiranim aktivnostima nakon potresa

VIDEO

Ljudske živote, nažalost, nemoguće je vratiti, ali i materijalna šteta je jako velika nakon potresa i ona se još uvijek procjenjuje. Na zadnje dvije sjednice Vlade mi smo reagirali i pokazali da Vlada financijski u okviru proračunskih sredstava stoji iza svojih sugrađana porušenih i pogođenih područja, poručio je ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade dodavši kako je 120 milijuna raspoređenih Sisku, Glini i Petrinji prvenstveno namijenjeno za zaštitu objekata od daljnjih urušavanja uslijed novih potresa, nabavu građevinskog materijala...

Istaknuo je kako su putem otvorenog računa do sad prikupili 54 milijuna i 322.140 kuna donacija.

Snimka iz razrušenog sela kraj Petrinje: Mama, nemoj plakati
Snimka iz razrušenog sela kraj Petrinje: Mama, nemoj plakati

Pregled zgrada

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar graditeljstva Darko Horvat izvijestio je kako je do nedjelje do 21 sat zaprimljeno 13.686 prijava za pregled zgrada, od kojih je pregledano 4055.

- 1801 zgrada nije za uporabu od pregledanih 4055 zgrada i obiteljskih kuća. 800 njih neuporabljivo je trajno, 1001 privremeno - rekao je i dodao kako je danas na terenu 715 volontera stručnjaka, inženjera građevine i statičara. 

- Vlada im je osigurala mogućnost isplate naknade za putne troškove i dnevnice i dala priliku Stožeru Civilne zaštite da na isti način intervenira - rekao je.

Nakon potresa u Zagrebu, podsjetio je, na Građevinskom fakultetu ustrojen je Hrvatski centar za  protupotresno inženjerstvo, a osnovan je i tim inženjera geologa i geotehničara za terenske izvide klizišta i druge pojave.

- Obilazak se planira provesti na području od otprilike 250 kvadratnih kilometara na prostoru Siska, Petrinje, Gline i okolice, a preliminarne podatke očekujemo 6. siječnja. Analiza prikupljenih podataka će se staviti na raspolaganje Ministarstvu i drugim institucijama za aplikacije kojima ćemo tražiti sredstva iz EU - dodao je. 

'Na robnim zalihama nalazi se trenutno oko 1600 šatora, ali nitko s terena ih nije tražio'
'Na robnim zalihama nalazi se trenutno oko 1600 šatora, ali nitko s terena ih nije tražio'

Nakon pregleda zgrada i preliminarne procjene štete, istaknuo je, cilj je posvetiti se trajnom rješavanju stambenog pitanja stanovništva koje se ne može vratiti u svoje domove. 

- U tijeku su pripremne radnje za ugovaranje radova uklanjanja za objekte koji se moraju rušiti. Pokrenuli smo izradu informatičkog sustava za praćenje privremenog smještaja i potrebnih priključaka električne energije, pitke vode i odvodnje - rekao je.

Državne nekretnine, istaknuo je, trenutno raspolažu sa 132 nekretnine, 54 poslovna prostora i 78 stanova. Na području Grada Siska raspolažu s četiri useljiva stana i četiri koja će kroz nekoliko dana biti u funkciji.

- Imat ćemo 10-ak stambenih jedinica  koje će se moći koristiti kao privremeni smještaj  - rekao je. 

Proširenje ovlasti Fonda za obnovu i na područje Sisačko-moslavačke županije

Priprema se žurno donošenje Uredbe u izmjenama Zakona o obnovi oštećenih zgrada na području Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, kojom se planira u jednom segmentu proširiti ovlast Fonda za obnovu i na područje Sisačko-moslavačke županije, dodao je Horvat.

- Razmišljamo da u predmetni Zakon ukomponirati i aktivnosti Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje - rekao je.  
120 milijuna kuna koje je Vlada dodijelila Sisačko-moslavačkoj županiji, naglasio je, nisu sva sredstva pomoći već se radi o interventnoj pomoći. Podsjetio je kako smo od Europske komisije dobili 5,1 milijardi eura za obnovu Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, koja će se moći koristiti i prilikom obnove Sisačko-moslavačke županije.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako će nastojati da izmjene Zakona o obnovi donese Sabor.

'Ruše se kuće obnovljene nakon rata. Istražit ćemo što je s tim'
'Ruše se kuće obnovljene nakon rata. Istražit ćemo što je s tim'

Obustava ovrha na pogođenom području

Na području Sisačko-moslavačke županije je oko 11.000 blokiranih građana, a prema važećem Ovršnom zakonu proglašenjem katastrofe bit će izuzeti od plaćanja ovrhe. Donijet će se i preporuka kojom će se obustaviti donošenje rješenja o ovrsi strankama s prebivalištem ili boravištem na pogođenim područjima. Uz to, svim građanima kojima je u ovim teškim okolnostima potrebna pravna pomoć, omogućit će se besplatna pravna pomoć, rekao je ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica.

Besplatna cestarina za dostavu pomoći, pojačanje signala u pogođenim područjima

Ministar prometa, Oleg Butković, istaknuo je kako su, kako bi se maksimalno olakšao prolazak hitnih službi, prijevoza pomoći i zbrinjavanja pogođenog stanovništva, odmah pokrenute hitne mjere za osiguranje besplatnog prijevoza. 

- U tom smislu su Hrvatske autoceste obustavile naplatu cestarine na dionici Zagreb-Sisak do 31. siječnja - rekao je dodavši kako je besplatna cestarina omogućena i na svim ostalim dionicama autocesta diljem Hrvatske za potrebe dostave i prijevoza humanitarne pomoći.

- Isto je učinio i HŽ putnički prijevoz, koji je osigurao besplatan prijevoz za stanovnike pogođene potresom, volontere CK-a, članove Stožera Civilne zaštite i HGSS-a te za predstavnike ostalih službi i ta je odluka na snazi do 31. siječnja. I Jadrolinija je osigurala besplatan prijevoz trajektima za prijevoz humanitarne pomoći - rekao je. 

Medved će voditi stožer za obnovu. Evo kako se naslikavao kraj preskupog Tuđmana u Glini
Medved će voditi stožer za obnovu. Evo kako se naslikavao kraj preskupog Tuđmana u Glini

Hrvatske ceste su odmah nakon potresa izašle na teren i napravile detaljnu analizu svih državnih cesta i mostova u pogođene tri županije. 

- Preliminarni podaci su da je ta šteta oko 80 milijuna kuna, samo na području Sisačko-moslavačke županije je negdje oko 37 milijuna kuna,  a moguće je očekivati i više - rekao je Butković. 

Naglasio je i kako su teleoperateri promptno reagirali i vrlo brzo vratili signal u pogođena područja. 

- Tu moram istaknuti ulogu HT-a, koji je bo čitavo vrijeme na raspolaganju, i da su dodatno osigurali besplatne Wi-Fi točke na pojedinim mjestima u Petrinji, Sisku i Glini. Imali smo sastanak u Ministarstvu za pojačanje signala i u tom smislu postoje rješenja jer će se  dodatnim mobilnim baznim stanicama, koje imaju teleoperatori na raspolaganju, riješiti  i to pitanje - rekao je.

Danke, Deutschland!: Nijemci šalju toliko opreme i pomoći da je mi nemamo gdje primiti
Danke, Deutschland!: Nijemci šalju toliko opreme i pomoći da je mi nemamo gdje primiti

Devet neupotrebljivih obrazovanih objekata

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs naglasio je kako su aktivnosti Ministarstva usmjerene na dva ključna momenta - organiziranje nastave za učenike i studente te i prikupljanje podataka o onima koji su napustili svoja prebivališta kako bi se i za njih mogla organizirati nastava. 

- U tom području imamo 58 obrazovanih institucija, a 5658 učenika. Do danas su pregledana 42 obrazovna objekta, od kojih je devet neupotrebljivo i morat će se najvjerojatnije graditi iznova, 11 koji su privremeno neupotrebljivi i 22 upotrebljiva objekta - rekao je Fuchs dodavši kako će Ministarstvo pokrenuti žurne aktivnosti kako bi se obnova mogla realizirati u što kraćem roku.

Ministarstvo je organiziralo i psihološku pomoć za djecu i roditelje, a hitno kreću i nabavku informatičke opreme koja je stradala u školama.

- Ministarstvo je preuzelo troškove plaćanja smještaja u studentskim i učeničkim domovima za sve one studente i učenike koji imaju prebivalište na potresom zahvaćenom području - istaknuo je dodavši kako Ministarstvo financira i nabavu 20 kompleta seizmografa i 20 kompleta akcelerografa s pripadajućim sustavima prikupljanja podataka za potrebe seizmološke službe. 

- Iznos te opreme koja se sad interventno nabavlja je 4,5 milijuna kuna - dodao je.

Najgore stradala povijesna jezgra Petrinje

Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, istaknula je kako su jako oštećene povijesne gradske jezgre Siska, Petrinje, Gline, Kostajnice, 50-ak sakralnih građevina, Katedrala u Sisku...

- Tu smo danas planirali evakuaciju, ali zaustavljena je dok se ne ukloni zvonik koji prijeti sigurnosti - rekla je. 

Hrabri Neno usprkos paralizi pomaže Petrinji: 'Pomoći uvijek treba, nikad je nije dovoljno'
Hrabri Neno usprkos  paralizi pomaže Petrinji: 'Pomoći uvijek treba, nikad je nije dovoljno'

U Petrinji je gradska jezgra, naglasila je, najgore stradala. Od 527 zgrada u jezgri, sve imaju oštećenje, a 30 ih je teško stradalo.

- Formirali smo tim koji će planirati obnovu, pogotovo povijesnog središta Petrinje - rekla je Ministrica. 

Što se tiče Siska i Gline, dodala je, oštećeno je oko 800 zgrada i štete su, prema prvim procjenama, slične onima u Zagrebu.

Zbrinjavanje pacijenata po mjestu stanovanja

Ministar zdravstva, Vili Beroš, istaknuo je kako će se pacijenti iz Sisačko-moslavačke županije u narednom razdoblju zbrinjavati na sljedeći način - stanovnici istočnog dijela županije ići će u OB Nova Gradiška, Pakrac, Požega i Bjelovar, stanovnici zapadnog dijela u OB Karlovac, a oni iz središnjeg dijela, što uključuje Sisak i Petrinju, zbrinjavat će se u zagrebačkim i okolnim bolnicama.

HZZO će osigurati nesmetano pružanje zdravstvene zaštite bez participacije, što se odnosi i na lijekove, kao i upisivanje novih pacijenata koji privremeno borave i drugim županijama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.